StoryEditorOCM
Đirada26. KAZALIŠNO LJETO

Zbog pandemije korona virusa više od 50 posto programa "drže" zadarski umjetnici

Piše M. Gugić
18. lipnja 2020. - 14:03

- Da mi je netko prije mjesec dana rekao da ćemo održati pressicu, ne bi vjerovao – rekao je ravnatelj HNK Zadar Renato Švorinić na konferenciji za medije povodom predstavljanja programa za 26. kazališno ljeto.

U nešto krnjem izdanju, zbog svima poznatih razloga, ovogodišnje kazališno ljeto dat će priliku najviše domaćim snagama.

- Točno 50 posto programa pripada zadarskim umjetnicima, ništa manje važnima od ostalih koji bi nam da su drugačije okolnosti došli u goste. Smjernice Ministarstva kulture bile su da angažiramo naše, domaće snage i da im izađemo u susret. Meni je to neizmjerno drago i zapravo bi volio da i u budućnosti ostane ovaj postotak, ako ne i veći – zaključio je ravnatelj i dodao kako 26. kazališno ljeto otvara zadarska uspješnica „Kabanica” redatelja Vinka Radovčića.

image
PRESSICA hnk zadar
M.g

- Jako mi je drago da baš s ovom predstavom i to njenom desetom izvedbom započinjemo ljetni kazališni ciklus od deset predstava. Kao što se već dobro zna, „Kabanica” je nominirana za najbolju hrvatsku dramsku predstavu u cjelini i ovim putem pozivam svih koji je nisu pogledali da dođu 2. srpnja u kazalište. Publika će također imati priliku pogledati i predstavu za mlade „Pazi što govoriš” koja svoju matineju nije doživjela, kao i mnoge druge predstave koje su nažalost odgođene zbog pandemije. To je isto moja predstava s kojom se ponosim i veselim se što će je moći pogledati svi oni koji su je htjeli vidjeti prije zatvaranja kazališta – istaknuo je Radovčić te naglasio kako mu je drago da je i ove godine, u nešto promijenjenom izdanju, i dalje zanimljiv program:

- Dolazi nam naša Zadranka, Paola Slavica koja je osnovala svoj teatar „Mašina igre” te režirala predstavu „Bolje polovice” u kojoj igra zajedno s Juditom Franković koju će Zadrani moći pogledati 17. srpnja u Lapidariju Narodnog muzeja – rekao je Radovčić.

U sklopu Ljeta, kao i prethodnih godina, sudjeluje i Sanja Petrovski i njen Zadarski plesni ansambl.

- Kako se dogodilo što se dogodilo, premjera nije dovršena na vrijeme. Riječ je o portretima poznatih i nepoznatih Zadrana. Na kazališnom ljetu, predstavit ću portret profesora Zlatana Jakšića koji je, simbolično, živio baš iznad Lapidarija. Druga predstava, točnije plesna drama, je "Gozd" od koreografkinje, zadarske plesačice, Matee Bilosnić. I jednu i drugi predstavu publika će moći pogledati isti dan, 7. srpnja – zaključila je Petrovski.

Kazališno ljeto završava 29. srpnja predstavom „Američka Papisa” koju nakon 20 godina od premijere ponovo uprizoruje velika zadarska glumica Jasna Ančić.

- Riječ je zanimljvoj predstavi koja preispituje ulogu žene u crkvi. Glavna protagonistkinja znatiželjom intelektualca, propitkuje, problematizira i aktualizira papinsku inauguraciju, progovarajući pri tom iz same suštine ženskog bića, slutnji žene koja je u prigodi nakon „stoljeća i stoljeća“ obnašati funkciju za koju su predodređeni odabrani i koja je rezervirana isključivo za muškarca. „Američka papisa“ tako uspijeva ispričati život žene koja je po svemu posebna i koja je vjeri podredila svoju sudbinu – pojasnila je Jasna i time zasigurno zaintrigirala ženski dio publike za koji vjerujemo da će, kao i uvijek, popratiti još jedno zanimljivo zadarsko kazališno ljeto.

image
PRESSICA hnk zadar
M.g

Cijelokupni program pogledajte na službenim stranicama HNK Zadar

JAZZ & BULES FESTIVAL Bez velikih stranih imena

U sklopu Kazališnog ljeta djeluje sad već tradicionalni Jazz & Blues festival, koji će ovaj put, nažalost, biti bez velikih stranih imena. Kako je naglasio ravnatelj Švorinić i mnogi drugi veliki festivali u Europi su otkazani, poput Umbria Jazz i Montreux jazz festival s čijim je glazbenicima često surađivao zadarski festival.

- Idemo s manjim produkcijskim sredstvima napraviti ono što se da napraviti - zaključio je Švorinić te naglasio kako će zasigurno i domaći glazbenici oduševiti publiku. 

22.- 24.07.2020. Muzej antičkog stakla Zadar / 21:30 h

22.07. RATKO ZJACA – SIMONE ZANCHINI QUARTET

23.07. DAMIR KUKURUZOVIĆ DJANGO GROUP

24.07. A.J.TRIO & ELENA STELLA

MARTINE THOMAS & INSD ENTERPRISE

24. travanj 2024 16:58