StoryEditorOCM
Đirada12. MONOPLAY

U Zadar dolazi Julyen Hamilton, koreograf i plesač koji na ‘licu mjesta‘ sastavlja plesni materijal i popratne tekstove - solo izvedbama

Piše Hina
5. kolovoza 2020. - 21:20

Festival plesnog sola Monoplay, 12. po redu, od 24. do 28. kolovoza u Zadru donosi bogat program renomiranih domaćih i stranih umjetnika i umjetnica, među kojima je posebno najavljeno gostovanje britanskog plesnog umjetnika Julyena Hamiltona.

Kako se ističe u najavi, riječ je o još jednom istaknutom britanskom gostu uz već najavljenog Jonathana Burrowsa, jednog od najrenomiranijih suvremenih europskih koreografa.

Julyen Hamilton je uspješan plesač, koreograf, pjesnik i glazbenik koji stvara i izvodi radove diljem svijeta više od 40 godina. Smatran je pokretačem inovativnog performansa, a njegov se rad bazira na improvizaciji - na 'licu mjesta' sastavlja plesni materijal, kao i popratne tekstove - i solo izvedbama.

Vodi vlastitu plesnu kompaniju Allen's Line, čije članove usmjerava da stvaraju i izvode na isti način. Posljednjih nekoliko desetljeća nastupa i surađuje s ponajboljim glazbenicima u Europi, uključujući Barrea Phillipsa, Michaela Morrea, Freda Fritha, Malcolma Goldsteina i druge.

Na Monoplayu će izvesti recentni rad "Held Dear".

Od međunarodnih projekata, zadarska će publika imati priliku pogledati i solo "LSLSLS" slovenskog umjetnika Mateja Kejžara, koji izvodi domaća umjetnica Lana Hosni. Kejžar, član slavne belgijske plesne skupine Rosas, već dva desetljeća kreira radove diljem svijeta.

Kao gostujući koreograf i predavač surađivao je s raznim institucijama i manifestacijama, a u suradnji s kulturnom organizacijom KinkKonk/Pekinpah iz Ljubljane 2009. osnovao je Spider Net, mrežu neovisnih kulturnih organizacija koja povezuje sedam gradova iz EU: Atenu, Zagreb, Salzburg, Berlin, Bruxelles, Lyon i Ljubljanu. U okviru te mreže susreću se ples, vizualna umjetnost, teorija plesa i glazba.

Domaću produkciju predstavit će plesna umjetnica i koreografkinja Roberta Milevoj sa svojim trećim u nizu solo radom "ROB3RTA".

U njemu se nastavlja baviti analizom kapaciteta vlastitog izvođačkog tijela s fokusom na pitanje na koji način osobni emotivni doživljaji, sjećanja i unutarnji monolozi mogu postati uporištem za solo izvedbu, te kako obilježja vlastite (ženske) prirode mogu uvjetovati drugačije poetske pristupe plesnom materijalu i koreografiji.

Predstava će biti prilagođena za slijepe i slabovidne, u sklopu projekta MONOdeskripcija koji se već drugu godinu zaredom provodi u suradnji s Centrom za audiodeskripcije iz Zagreba.

Na 12. Monoplayu nastupa i Matea Bilosnić, autorica triptiha "Ab Ovo (Worker, Klown, Host)", koji izvodi u suradnji s Patriciom Gospić i Naonarom. Uzimajući kao polazište simboliku jajeta te njegovu transformirajuću snagu, triptih nudi tri vizije: jaje kao početak, jaje kao potencijal za transformaciju te jaje kao sredstvo konzumacije.

Na Monoplayu će biti predstavljeni i diplomski radovi triju mladih plesnih umjetnica koje su nedavno diplomirale na Odsjeku plesa Akademije dramskih umjetnosti: Ariana Prpić izvest će "Solo za kupaonu", Tea Maršanić "Dobro je (za)sada", a Viktorija Bubalo "Mogla bih ovdje zauvijek ostati".

Uvrštenje ovih izvedbi u glavni festivalski program za cilj ima pružanje podrške te osiguranje bolje vidljivosti i pozicioniranje unutar domaće plesne scene.

Glavni program održat će se u Kazalištu lutaka u Zadru, kao i ispred Kazališta na Poljani Branka Stojakovića. Kako bi publici u potpunosti bio zajamčen siguran pristup izvedbama u skladu s epidemiološkim preporukama, dio festivalskog programa bit će izveden reprizno, a ulaznice za sve izvedbe bit će moguće rezervirati online. Prodaja ulaznica počinje 24. kolovoza.

Pored glavnog, publiku očekuje i raznovrstan popratni program koji će biti objavljen uskoro.

Festival Monoplay prvi je i jedini domaći festival specijaliziran za solo izvedbe u području suvremenog plesa. Festival se održava u organizaciji Zadarskog plesnog ansambla i umjetničke organizacije 21:21 iz Zagreba, a umjetničke direktorice su Petra Hrašćanec i Sanja Petrovski.

Prije samoga festivala, od 6. do 23. kolovoza, održat će se edukativna platforma STREAM Zadar, događanje koje omogućuje mladim plesnim umjetnicima usavršavanje uz vodeće plesne umjetnike. Program STREAM Zadar ove se godine održava pod vodstvom pedagoga Hanne Hegenscheidt, Aleksandre Janeve Imfeld, Grgura Kovačića i Julyena Hamiltona.

19. travanj 2024 08:30