StoryEditorOCM
ĐiradaMUZEJI I KORONA

Pedagoški odjel Arheološkog muzeja poziva sve zainteresirane na virtualne radionice:  "Igrajte se s nama, crtajte i sudjelujte u nagradnim igrama!"

Piše M. Gugić
14. travnja 2020. - 19:10
Nekad su se zvale Radionice u Muzeju, a danas se zovu Virtualne radionice u Muzeju - sudjeluj i ti on line!Arhiva

Pedagoško-andragoški odjel Arheološkoga muzeja Zadar, kako bi obilježio 20 godina djelovanja, za proljeće 2020. pripremio je niz radionica jednostavnog naziva RuM, Radionice u Muzeju. Planirano je da se održavaju svake subote u prostorijama Muzeja.

Međutim, kako su se zbog novonastale situacije svima pomrsili planovi, tako ni osmišljen program vezan uz radionice nije bilo moguće realizirati, pa su djelatnici muzeja odlučili sve svoje radionice, igraonice, druženja, pričaonice realizirati na daljinu, u virtualnom okruženju. Tako je njihov RuM privremeno postao VruM, Virtualne radionice u Muzeju.

- Naše putovanje u VRuM-u započelo je prošle subote kad je održana prva radionica. Započinjemo je s Video igrom koju potpisuju Neven Mazić i Mario Kotlar. Oni slažu kodove, razrađuju gameplay algoritme i grafičko sučelje programa, a na našu radost konačan proizvod zabavna je videoigra/slagalica. Igru ćete pokrenuti desnim klikom na puzzle, a zatim otvorite ilustraciju muzejskog dokumentarista Roberta Maršića koji je na osnovi rezultata višegodišnjih istraživanja Arheološkoga muzeja Zadar nacrtao jedan uobičajen dan u antičkoj luci u današnjem Zatonu. Igra nudi mogućnost dijeljenja ilustracije na 20 dijelova za početnike pa sve do 600 dijelova za odvažne – pojasnila nam je muzejska pedagoginja Jelena Vekić Bašić, voditeljica Pedagoško–andragoškog odjela.

image
ilustraciju muzejskog dokumentarista Roberta Maršića koji je nacrtao jedan uobičajen dan u antičkoj luci u današnjem Zatonu.
R.marušić

Dodala je kako svi zainteresirani mogu sudjelovati tako da se tijekom tjedna jave na e-mail jvbasic@amzd.hr.

- Radionice su osmišljenje za osnovnoškolske uzraste, ali naravno da sam se svi mogu pridružiti. Prilikom prijave nije potrebno navoditi ime i prezime, već samo šifru koju sami osmislite. Istu šifru koristite sve dok traje VRuM. Svaka nova tema donijet će i svojevrstan zadatak. Zadatak prve radionice bio je poslati uratke, crteže ili fotografije kulturnih spomenika mjesta u kojem živite ili možda fotografiju koju ste za uspomenu snimili upravo u našem Muzeju. Pošaljite nam i rješenja zadatka koja također možete fotografirati i poslati na naš e-mail, a originale sačuvati.Za svaku je pustolovinu potrebna je i družina, a u ovoj našoj su već Paulina (10) Rafaela (9) te studentica Ana i student Nikola. Pozivamo sve zainteresirane da nam se jave i da se zajedno otisnemo na ovo putovanje! – naglasila je Jelena dodavši kako je plan, kad se ponovo otvore vrata Muzeja, da se svi koji su igrali upoznaju i dobiju nagrade za svoje sudjelovanje.

image
Paulina (10) Rafaela (9) nacrtale su Arheološki muzej s novim detaljem.- VruM !
P I R

Dodala je također kako će svake subote, s početkom u 10 sati, na muzejskom Facebooku objavljivati radionice te sadržaje svim pratiteljima, nekadašnjim posjetiteljima, te im pokušati približiti rad arheologa i Muzeja.

Video igru možete preuzeti na poveznici:

Postoji mogućnost da vam, kad otvorite link i kliknete na preuzmi, internet preglednik registrira preuzimanje datoteke puzle. zip kao sigurnosnu prijetnju. Bez obzira na upozorenje datoteka je sigurna za preuzimanje.

Uradci koje nam pošaljete ulaze u nagradnu igru VRuM-a.  Za sva dodatna pojašnjenja stojimo vam na raspolaganju za vrijeme trajanja radionice, subotom od 10 do 12, na mob. 091/4254-062 (Jelena).

 

20. travanj 2024 01:16