StoryEditorOCM
ĐiradaPERU U ZADRU:

Kontroverzni film peruanske redateljice u Knjigozemskoj ove srijede

Piše M.Gugić/Kino Zona
17. veljače 2020. - 12:44
Madeinusa iz 2006. godine redateljica Llosa je uzburkala ne samo feminističke nego i akademske krugove zbog fikcijskog i detabuiziranog prikaza incestuoznih i paternalističkih odnosa u ruralnom kečuanskom prostoruKino Zona

Peruanska redateljica Claudia Llosa pripada novijoj generaciji latinskoameričkih feminističkih redateljica koji angažiranim filmovima pokušavaju ukazati na poziciju žene- posebice indogene žene u kontekstu suvremenog peruanskog društva kao i na probleme paternalističkog i hegemonijskog tretmana žena.

Svojim kontroverznim prvijencem Madeinusa iz 2006. godine Llosa je uzburkala ne samo feminističke nego i akademske krugove zbog fikcijskog i detabuiziranog prikaza incestuoznih i paternalističkih odnosa u ruralnom kečuanskom prostoru. Drugim filmom La teta asustada- Mlijeko tuge iz 2009. godine Llosa je obrnula putanju patnji indogenih žena u Peruu na način da je bijeg iz ruralnog i indogenog zatvora Madeinuse iz prvijenca zamijenjen bijegom prema indogenom i ruralnom Fauste u Mlijeku tuge.

Kako se modeli i subverzije hegemonijskog i paternalističkog manifestiraju u suvremenom peruanskom kontekstu saznajte na projekciji filma Madeinusa koji će se održati 19. veljače, 2020 godine s početkom u 20 sati u prostorijama Knjigozemske  i na predavnju doc. dr. sc. Marija Županovića nakon toga.

24. travanj 2024 13:24