StoryEditorOCM
ĐiradaŠTO GLEDATI?

Kad već ne možete u Kino zonu, ekipa vam je odlučila napraviti listu filmova koje ste možda propustili, a svakako bi trebali pogledati!

Piše Kino zona
15. travnja 2020. - 13:53
Na fotografiji: Boris Krneta, blagajnik, Mario Zupanovic, umjetnicki ravnatelj, Andrej Fric, predsjednik udruge, Nebojsa Slijepcevic, redatelj i Ivica Perinovic, filmski publicist.  Jure Miskovic/Cropix

Kako stvari stoje, neko vrijeme ćemo i dalje biti osuđeni na vlastita četiri zida pa zašto ga onda ne iskoristiti za gledanje kvalitetnih filmova koji nam stižu iz svih kutaka svijeta?

Voditelj kina Andrej Fric, umjetnički direktor Mario Županović i producent Ivica Perinović za vas izdvajaju neke od naslova koje ste možda propustili, a svakako bi trebali pogledati. Riječ je dakako o filmovima kakve ste i inače navikli gledati na programu naše Kino Zone, a dok projektor ponovno ne osvijetli veliko platno, uživajte u gledanju kod kuće. 

Long Day's Journey Into Night, r. Bi Gan, Kina- Francuska, 2018.

Hipnotička romantična drama s elementima misterije i fantazije kazuje priču o čovjeku koji se po povratku u rodni grad na očevu sahranu prisjeća smrti najboljeg prijatelja i svoje davno izgubljene ljubavi.

Režiju ovog izuzetnog kineskog filma potpisuje hvaljeni Bi Gan, a glavne uloge tumače Huang Jue, Tang Wei, Sylvia Chang i Yongzhong Chen. Ako ste ljubitelji stila jednog Tarkovskog, Lyncha ili Wong Kar-waia, onda je ovo film kojeg ćete sigurno zavoljeti. Izdvojit ćemo još i to kako je film po svojem prikazivanju u Cannesu stilski dojmio publiku i to posebno s posljednjih sat vremena koji su snimani u samo jednom kadru.

At Eternity's Gate, r. Julian Schnabel, Irska 2018.

Priča prati posljednje godine života Vincenta van Gogha, osebujnog slikara koji razočaran pariškom umjetničkom scenom, na nagovor Paula Gauguina otputuje na jug Francuske kako bi tamo ponovno pronašao nasušno potrebnu kreativnu slobodu.

Premda su lik i djelo ovog izuzetnog slikara u više navrata adaptirani na velikom ekranu (izdvojit ćemo ''Lust for Life'' Vincenta Minnellija i ''Vincent & Theo'' Roberta Altmana), malo tko je na ovakav način 'iscrtao' film o Van Goghu kao što je to učinio Julian Schnabel. Ovom svestranom umjetniku slikarstvo je oduvijek bila najveća životna strast, a to je ovdje prenio i na film uz nevjerojatnu energiju i predanost fantastičnog Willema Dafoea. Impresivnu glumačku ekipu upotpunjuju još i: Oscar Isaac, Rupert Friend, Mads Mikkelsen, Mathieu Amalric i Emmanuelle Seigner.

Laugh or Die, r. Heikki Kujanpää, 2018.

U jeku finskog građanskog rata 1918. patrola vladinih antisocijalista uhiti i potom transportira u otočki logor misterioznog muškarca za kojeg se kasnije ispostavi kako je to Toino Parrika, slavni komičar i jedan od vođa revolucije.

Prije svega, valja naglasiti kako ćete kroz ovaj film saznati nešto više o sukobu za kojeg nešto više znaju tek iskusniji povjesničari i politolozi, ali isto tako i o sudbini tada 'najsmješnijeg čovjeka Finske' i njegove kazališne glumačke družine koji su se poput mnogih istomišljenika dali zavarati revolucionarnim idejama. ''Laugh or Die'' poput Benignijeve dramedije ''La vita è bella'' izvlači iz svojeg glavnog protagonista humor kao najubojitije oružje, savršenu motivaciju za slomljene duše i način za ruganje svojem preambicioznom uzničaru. Režiju filma potpisuje Heikki Kujanpää, a glavne uloge tumače: Martti Suosalo, Jani Volanen, Leena Pöysti, Paavo Kinnunen i Vesa Vierikko.

Uncut gems,  režija: braća Safdie, SAD 2019.

Jedan od najintrigantnijih trilera posljednjih godina režirali su Safdie Brothers poznati po sjajnom trileru Good time iz 2017. U glavnoj ulozi briljira, ne biste vjerovali - Adam Sandler koji sjajno portretira Howarda Ratnera, draguljara i ovisnika o kocki koji upada u niz poslovnih, privatnih  i životnih nedaća koje uključuju i NBA zvijezdu Kevina Garnetta koji igra samog sebe. Zaplet simbolički naznačava priča o crnom opalu i sudbinama svih koji mu dođu blizu.

Sjajna kamera Dariusa Khondija i atmosferična glazba Daniela Lopatina su uz vrlo dinamičnu režiju braće Safdie  od Uncut Gems napravili izniman triler koji svojim tempom mami na gledanje od prvog do posljednjeg kadra.

Tony Erdmann, režija: Maren Ade, Njemačka- Austrija 2016.

Iznimna i potpuno neočekivana crna komedijama s elementima groteske Tony Erdmann jedan je od najboljih europskih filmova posljednjih godina. Režiju i scenarij potpisuje Maren Ade koja je najprije bljesnula sa sjanim Alle Anderen koji je pokupio nagradu žirija na Berlinaleu 2009. U glavnoj ulozi je Peter Simonischek, austrijski veteran koji je pedantno odigrao sve transformacije rastavljenog glazbenog učitelja Winfrieda Conradija koji se protiv depresije bori transvestijom i groteskom. Uz njega sjajnu uloga je odigrala Sandra Hüller kao njegova kćer Ines.

Bizaran i potpuno svjež prikaz tenzija i distance koji se javlja u uskim obiteljskim odnosima  i potpuno neočekivani rasplet prikovat će sve filmofile i poklonike novog europskog filma da pogledaju ovu sjajnu crnu komediju.

Young Ahmed, režija: braća Dardenne, 2019., Belgija

Belgijski duo i braća Dardenne  poznati su po nizu zapaženih drama poput  La Fille inconnue i Deux jours, une nuit s kojima su osvojili niz nagrada i postali jedni od predvodnika drugog europskog novog vala. Le Jeune Ahmed- Mladi Ahmed je  ozbiljna drama centrirana oko mladog istoimenog mladića koji biva sve više zadojen radikalnim isčitavanjem Kurana kroz koji isplanira i ubojstvo vlastitog učitelja. Odnos muslimanske zajednice i socijalne trvenje  na religijskoj i klasnoj osnovi u fokusu su interesa braće Dardenne koji su temu smjestili u adolescentski period.

Komorna, ali vrlo aktualna drama snimana i montirana prepoznatljivim objektivnim stilom braće Dardenne nezaobilazna je za sve ljubitelje sedme umjetnosti.

Memories of Murder, r. Bong Joon Ho, Južna Koreja, 2003.

Redatelj Bong Joon Ho poharao je Kino Zonu u doba Korone, ali i ovogodišnju dodjelu Oscar. Ovog puta skrećemo pozornost na njegov prvi redateljski hit, nastao prema istinitim događajima koji su potresli Južnu Koreju. Radnja filma prati trojicu (ne)vještih detektiva u šestogodišnjoj potrazi za prvim južnokorejskim serijskim ubojicom koji siluje i ubija mlade djevojke isključivo u kišnim noćima.

Predvina kamera i fotografija, dinamična i nepredvidljiva pitka radnja te utisak koji tjera publiku na razmišljanje o filmu dugo po završetku krasi i ovo Bongovo remek djelo.

Headhunters, r. Morten Tyldum, Norveška, 2011.

Ljubitelji inteligentnih trilera, maštovitih zapleta, nepredvidljivih obrata i skandinavske književnosti, pozor! Izuzetna adaptacija Jo Nesbove knjige oduševiti će i naizbirljivije ljubitelje žanra. Dvostruki život glavnog lika koji balansira između karijere lovca na talente i kradljivca umjetnina tek daje mali uvod u kompleksnost ovog filma.

Maestralnu režiju potpisuje Morten Tyldum, široj javnosti najpoznatiji po filmovima „Imitation game“ i „Passangers“.

Icarus, r. Bryan Fogel, S.A.D., 2017.

Druga strana medalje koja baca (realnu) sumnju na čistoću brojnih sprotskih uspjeha tema je ovog Oscarom nagrađenog dokumentarca. Kako varati i kako spješno izbjeći otkrivanje glavni protagnonisti filma Bryan i Grigory pokazuju već na primjeru nebitnog amaterskog natjecanja. Potom problematika postaje globalna prikazujući pozadinu najvećeg doping skandala u sportskoj povijesti.

 

 

19. travanj 2024 02:47