StoryEditorOCM
ĐiradaU GRADSKOJ KNJIŽNICI

Izložbu crno-bijelih fotografija Marka Lorenza Blaslova kao odu čitanju pogledajte od 2. studenog

Piše M. Gugić
22. listopada 2020. - 14:08

Fotografska oda čitanju” naziv je treće po redu izložbe fotografija u organizaciji Hrvatskog čitateljskog društva ovaj put kroz objektiv mladog i talentiranog fotografa Marka Lorenza Blaslova. Čitanje kao jedan intimni proces, koji u današnje vrijeme moderne tehnologije polako izumire, svakako zaslužuje zasebnu izložbu, osobito kad se radi o trenucima koje je „uhvatio” Blaslov diljem zemlje, na svojim putovanjima.  

- Svake godine Hrvatsko čitateljsko društvo, ogranak Zadar, bira jednog zadarskog umjetnika za prezentaciju čitanja. Iznimna mi je čast nakon odličnih fotografa Aleksandra Bonačića i Jerolima Vulića biti autor ovako zanimljive izložbe – iskren je Blaslov koji je svojih 22 fotografije, koje će biti predstavljene na izložbi „stvorio” tijekom nekoliko mjeseci.

- Imam sreću da sam često na putu, no iskreno nisam ove fotografije slikao ciljano, štoviše, većina ih se dogodila slučajno, u trenutku. Kako bi valjda s fotografijom trebalo i biti. No, u mislima jesam nosio ovaj lijepi projekt i imao sam otvorene oči za sve vezane motive kroz različita mjesta koja sam imao priliku posjetiti – priznao je Blaslov koji je na tim putovanjima, upravo zahvaljujući fotoaparatu, upoznao različite ljude i saznao njihove zanimljive životne priče.

- Iako su mi sve fotografije jednako drage i ne mogu izdvojiti neku koja mi je više posebna, zasigurno mi je jedna od simpatičnijih anegdota vezana za Hvar. Tamo sam, u prolazu, krajičkom oka, primjetio na prozoru jednu baku koja čita. Sigurno je imala oko 90 godina te sam ju fotografirao. Dozvao sam ju kako bi joj pokazao što sam snimio i ona je, onako spontano, počela čitati svoje zapise i pokazivati mi razglednice koje je dobila prije sigurno više od pedeset godina. Zaista je divno imati tu čast da budeš mali dio nečijeg života i onda još sačuvaš tu uspomenu za zauvijek – istaknuo je Blaslov. 

image
Slučajni susreti
M.L.Blaslov

Izložba fotografija posvećenih čitanju bit će postavljena u Gradskoj knjižnici Zadar od 2. do 14.studenog. Službenog otvorenja najvjerojatnije neće biti zbog svih epidemioloških mjera.

- Nažalost, neću moći na licima pročitati oduševljenje ili zgražanje nad učinjenim pa slobodno kritike šaljite u poruke ili dovikuje po ulici – našalio se Blaslov te pozvao svih da pogledaju izložbu i bar na trenutak požele i sami fotografirati ili bar nešto pročitati. 

Više o izložbi i načinu na koje je Markove fotografije doživjela povjesničarka umjetnosti Vanja Butković Gržan:

- Blaslov je aktivni i kritički promatrač sintetičkog fotografskog pogleda koji odabranim prizorom generira i spaja nekoliko slojeva tumačenja; ideju, trenutak, pojavnost, sugestiju pa i gestu. I suptilnu dozu humora. Izražava i osjetni stupanj empatije s fotografiranim likovima i njihovom okružjem. Kroz predstavljene crno-bijele prizore kompozicijski svjetlom naglašenih prostora osjeća se sunce mediteranskog pejzaža, prepoznatljivo tkivo otočkih priča u mnogim segmentima, naznake osebujne ljepote obojene nostalgijom, ali i odvojenošću. Prizori motivirani pisanom riječi u bilo kojoj ulozi u ovim radovima, dio su autorove predodžbe svijeta koji ga okružuje. Uhvaćeni trenutci, često lako zaboravljivi, daju nam priliku zastati, vježbati pogled. I potaknuti alternativna čitanja nečeg, samo naizgled običnog, prolaznog - napisala je Butković Gržan.

image
Pasje poslijepodne
M.L. Blaslov
25. travanj 2024 04:09