StoryEditorOCM
Đirada"ZRAKA ZA ŽIVOT"

Humanitarna izložba velikog hrvatskog slikara: sva sredstva od prodaje slika namijenjena su Ligi protiv raka Zadar

Piše L.B.
26. travnja 2021. - 17:14
Zraka za život

Slobodna Dalmacija i portal Zadarski.hr uz potporu Lige protiv raka Zadar pokrenuli su medijsku kampanju "Zraka za život" kojom se želi osvijestiti potreba da Zadar dobije aparat za zračenje, tzv. linearni akcelerator. Njegovom kupnjom okončali bismo muke onkoloških bolesnika koji na zračenje putuju u Split i Zagreb. Pokažimo da to možemo!

Liga protiv raka Zadar organizira prodajnu izložbu slika poznatog hrvatskog akademskog slikara Josipa Botterija Dinija, a uz njegove radove u Gradskoj loži u Zadru bit će izloženi i radovi njegove kćerke, akademske slikarice Ane Marije Botteri.

- Uvijek naglašavam da se nismo umorili i nikada nećemo, radeći kako bismo pomogli našim onkološkim pacijentima i Onkološkom odjelu zadarske Opće bolnice. Postoje najave da će Zadar dobiti linearni akcelerator od EU sredstava, što ni u kom slučaju ne znači da novac sa zajedničkog računa Lige protiv raka Zadar i Opće bolnice Zadar neće biti potreban za svu dodatnu opremu vezanu uz aparat za zračenje i prostor u kojem će biti smješten – kazala je Mirka Batur, galeristica i članica Predsjedništva Lige protiv raka Zadar.

Kako su istaknuli u Ligi, sredstva od prodaje slika namijenjena su kupnji potrebnih aparata za dijagnostiku i terapiju onkoloških bolesnika. U Gradskoj loži bit će izloženo 40-ak radova Josipa Botterija i Ane Marije Botteri, većinom sakralne tematike, no i drugih motiva. Uz ulja na platnu, na izložbi će biti i manji broj grafika.

Botteri Dini osobito je poznat po vitrajima i mozaicima, a njegova se djela nalaze izložena i u Vatikanskim muzejima. Izlagao je po cijelom svijetu, a u Zadru će, sa kćerkom, napraviti humanitarnu izložbu na kojoj će prihod od prodaje radova biti uplaćen na račun Lige protiv raka Zadar.

20. travanj 2024 16:21