StoryEditorOCM
4 kantunaDUGOTRAJNA KAZNA

Za bacanje djece s balkona 54-godišnjak s Paga osuđen na jedinstvenu kaznu od 30 godina zatvora!  

Piše Božana Sviličić
18. ožujka 2020. - 11:05

Zbog nezapamćenog čina nasilja, 28. veljače prošle godine, kada je svoje četvero malodobne djece bacio s prvog kata kuće u Pagu, njihov 54-godišnji otac u srijedu je na Županijskom sudu u Zadru osuđen na 30 godina zatvora. Jednoglasnom odlukom Vijeća Županijskog suda u Zadru kojim je predsjedao sudac Ivan Marković, 54-godišnjak je proglašen krivim za četiri kaznena djela ubojstva u pokušaju. Za svako djelo dobio je osam godina zatvora, a jedinstvenom je kaznom osuđen na dugotrajnu zatvorsku kaznu.

Svako dijete koje je bešćutno bacao na kamenu podlogu s visine oko od pet metara moglo je preminuti. Ta je činjenica bila odlučujuća za kaznu od osam godina za svako djelo, odnosno određena je jedinstvena kazna od 30 godina – rekao je u obrazloženju presude sudac Marković. Prethodno je nekoliko minuta čitao opis višestrukih ozlijeda, prijeloma očnih šupljina, ekstremiteta, te ostalih ozlijeda koje su u padu zadobila djeca u dobi od 3, 5, 7 i 8 godina. Dvoje ih je teže, a dvoje lakše ozlijeđeno. Njihov otac presudu je dočekao mirno, iako lakši za dvadesetak kilograma od vremena kada se sam predao policiji.

– Djelomično je priznao počinjenje djela. Redoslijed bacanja djece nije utvrđen jer iskaz majke nije bio dosljedan, a ni potvrđen iskazima svjedoka - rekao je sudac. Dodao je kako je nad 54-godišnjakom provedeno opsežno psihijatrijsko - medicinsko vještačenje, kojim je utvrđeno da ima disocijalnu strukturu ličnosti, te razvijen psihoorganski sindrom, odnosno boluje od hidrocefalusa ili “vodene glave”, koji uzrokuje trajno oštećenje spoznajnih i psiholoških funkcija. U vrijeme počinjenja kaznenih djela bio je bitno smanjeno ubrojiv, što znači da je njegova sposobnost shvaćanja bila bitno smanjena.

Optužnicom se teretio da je 28. veljače 2019., oko 6 sati, u Pagu u kući u kojoj je kao podstanar živio zajedno sa svojom suprugom i djecom, s namjerom da ih ubije, svoje četvoro djece za vrijeme dok su spavala uzeo iz spavaće sobe u naručje, te ih jedno po jedno bacio s terase ispred ulaznih vrata s visine od 4,95 metara na popločanu betonsku podlogu u dvorištu kuće. Dvije su djevojčice i jedan dječak zadobili teške ozljede, a jedna djevojčica ozlijeđena je lakše. Smrt djece izbjegnuta je samo hitnom medicinskom intervencijom.

Određeno mu je obavezno psihijatrijsko liječenje, a zbog lošeg imovinskog stanja oslobođen je plaćanja troškova postupka.

Već prvih dana u zadarskom pritvoru rastrojeni se otac osjećao loše. Imao je glavobolje i bilo mu je slabo. Nakon otprilike dva tjedna iza zatvorskih rešetaka premješten je u Zatvorsku bolnicu u Zagrebu, gdje mu je nakon niza obavljenih pretraga dijagnosticiran hipertenzivni hidrocefalus. Koja mu je trauma prethodila, još nije poznato.


 

23. travanj 2024 15:32