StoryEditorOCM
4 kantunaPREMIUM DALMACIJA

Lučka uprava Zadar: Riva će nakon obnove zablistati u punom sjaju. U 2024. očekujemo više od 200 dolazaka brodova na kružnim putovanjima

Piše P.O.
27. prosinca 2022. - 09:21

Lučka uprava Zadar 2022. godinu pamtit će kao godinu odličnih rezultata i sjajnih projekata. U Zadar je ove godine uplovilo rekordnih 146 kruzera, dovršena je ribarska luka u Gaženici koja će biti ‘točka na i‘ najribarskije županije nakon prošlogodišnje izgradnje ribarske luke u Kalima, a projekt obnove zadarske rive napreduje i brže od predviđenih rokova. Sve to ukazuje na činjenicu da Zadar i Zadarska županija imaju niz razloga za optimizam.

-Ponosni smo na ostvarena postignuća Lučke uprave Zadar. Svi projekti koji se provode rezultat su ozbiljnog i predanog rada uprave i djelatnika, a ujedno i konkretan pokazatelj odlične suradnje Grada, Županije i resornog ministarstva, kao i uspješnog povlačenja EU sredstava. Naši ribari će izgradnjom ribarskih luka u Veloj Lamjani i Gaženici imati najbolje uvjete za rad, jer ovakvu infrastrukturu nema nitko na obje strane Jadrana, kaže župan Zadarske županije Božidar Longin, ujedno i predsjednik Upravnog vijeća Lučke uprave Zadar ponosan na sve ostvareno u proteklom razdoblju.

-Luka Gaženica iz godine u godinu ostvaruje dodatne iskorake, kruzerski promet vratio nam se s rekordnim brojkama nakon dvogodišnje stanke zbog pandemije. Posebno sam ponosan na kvalitetu i brzinu radova na obnovi zadarske rive koja će do idućeg ljeta opet zablistati u punom sjaju, dodaje župan.

Projekti ribarskih luka i obnove zadarske rive odlični su primjeri kako se u Zadru i Zadarskoj županiji koriste europski fondovi za izgradnju infrastukture.

Ravnatelj Željko Knežević nadodaje da je Lučka uprava Zadar pokrenula niz projekata u svrhu stvaranja ¨zelene luke¨. U partnerstvu sa AGRROM kroz Projekt ECOWAVES iz Programa INTERREG ADRION nabavljeni su eko otoci, senzorika za praćenje kvalitete zraka i meteo stanica dok će se kroz Program INTERREG IT- HR i Projekt SUSPORT izgraditi nadstrešnica sa fotopanelima, baterijom i punjačima kojima će se proizvoditi električna energija za javnu rasvjetu unutar luke i punjenje električnog vozila koje je također nabavljeno iz predmetnog Projekta.

¨Uz vrlo dinamično tekuće poslovanje Lučka uprava Zadar provodi i cijeli niz projekata na koje smo vrlo ponosni – iskrcajno-ukrcajno mjesto, odnosno ribarski dio luke Gaženica je dovršen, a necdavno smo dobili i uporabnu dozvolu. Treća etapa istog područja, odnosno obalni zid, mjesto za prihvat ribarskih brodova je u fazi čekanja građevinske dozvole.

U ribarskoj luci Lamjana krenuli su radovi na zadnjoj fazi koja podrazumijeva poslovnu zgradu i halu za skladištenje. Projekt sanacije i rekonstrukcije Zadarske rive ide prema planu te se do kraja ljeta očekuje završetak radova. Već u prvom kvartalu 2023. godine očekujemo konačnu implementaciju projekta nadstrešnica sa fotopanelima... Također krećemo u razradu poslovnih modela u svrhu koncesioniranja budućeg višenamjenskog terminala u Gaženici. Dodatno, planiramo i početak aktivnosti na produbljenju akvatorija teretne luke. Ono što nas posebno raduje su najave cruisera za naredna razdoblja. U 2024. godini, prema pristiglim najavama, možemo očekivati više od 200 dolazaka brodova na kružnim putovanjima koji će nam donijeti više od 200.000 putnika i novi apsolutni rekord naše luke. Vjerujem da ćemo i u ostalim prometnim pokazateljima napraviti korak naprijed te zadarsku luku učvrstiti na listi najznačajnijih Jadranskih luka i šire - zaključio je ravnatelj Željko Knežević.

18. travanj 2024 12:08