StoryEditorOCM
4 kantunaNENORMALNA SITUACIJA

Zašto Županija plaća dvoranu za sjednice Skupštine? Davor Lončar: Pa nije to neka lova! Željko Šoša: Zašto bi se tiskali? Oporba: Ovo je suludo!

Piše L.Burčul
28. lipnja 2022. - 22:15

Mjesto događaja: Općina Poličnik, Poslovna zona Grabi, zgrada Centra za razvoj i edukaciju. Tamo se u srijedu održava sjednica Skupštine Zadarske županije, što je ovaj put izazvalo (neočekivanu?) salvu negativnih reakcija.

- Zadarska županija plaća najam dvorane u kojoj održava Skupštinu. Svaku sjednicu plaća. Gdje to ima? U toj dvorani, jer je velika, smo bili kada smo morali, za vrijeme epidemije. Sada su epidemiološke mjere ukinute, ali Županiji se i dalje sviđa održavati sjednice tamo i plaćati najam u Poličniku, nego koristiti svoju zgradu na Poluotoku i dvoranu gdje su se oduvijek sjednice održavale. To je sramota, nekome bi taj novac dobrodošao – protestirali su u utorak oporbeni vijećnici.

Točno od početka ovog saziva Skupštine, od konstituirajuće sjednice u lipnju prošle godine, sve su se sjednice održale u zoni Grabi, izuzev samo jedne koja je bila održana elektronskim putem. Održavanje svake sjednice se Centru za razvoj i edukaciju plaća 500 kuna. Do sada se skupilo 3.000 kuna izdatka.

- Pa nije to neka lova – komentirao je Davor Lončar, načelnik Općine Poličnik.

Taj novac bi nekoj udruzi puno značio…

image

Vijećnik Davor Lončar (HDZ)

Cropix

- Pomažemo mi i udrugama, nemojmo biti sitničavi. Epidemiološke mjere su ukinute, ali korone i dalje ima. Dvorana na Poluotoku je puno manja, sjedalice stisnute, svatko puše u vrat onome ispred sebe. U Poličniku nije tako – kaže Lončar.

- Ma dajte, i kad idete u dućan netko vam puše u vrat. HDZ određuje parcijalno epidemiološke mjere, kako kada im paše. Za imati komoditet u Poličniku na sjednici njima mjere još uvijek traju, a za restorane ili druga mjesta okupljanja nema korone, to se normalno dozvoljava. Uostalom, župan Božidar Longin se uvijek ponašao kao loš gospodar – kazali su vijećnici Akcije mladih Ante Rubeša i Marko Pupić Bakrač. Svađa oko odlaska u Poličnik i „pogodovanja Lončaru i njegovoj Općini“ se proširila toliko da vijećnici iz drugih sredina kažu da, ako sjednica može biti u Poličniku, onda može biti i u Benkovcu, Polači, Biogradu…

image
Cropix

- Evo, ja predlažem da bude u Obrovcu. Gradonačelnik Obrovca Ante Župan i predsjednik Gradskog vijeća Marin Klanac svaku sjednicu Gradskog vijeća Obrovca sazovu istoga dana i u isto vrijeme kada je i Županijska skupština, tako da mediji ne dođu u Obrovac. Kada bi obje sjednice bile istoga dana u Obrovcu, ja bih mogao prisustvovati i jednoj i drugoj – kaže Ivan Matić, vijećnik MOST-a u Gradskom vijeću Obrovca i vijećnik Županijske skupštine. Upravo o nezakonitom načinu sazivanja sjednica u Obrovcu Klub vijećnika HSLS-a i MOST-a Obrovac izdao je u utorak priopćenje.

image

Vijećnik Ivan Matić (MOST)

Cropix

HDZ, pak, ne vidi problem da plaćaju najam dvorane u kojoj održavaju sjednice Županijske skupštine.

- Nemojmo se zavaravati, svakim danom je sve više oboljelih od korone. Ono što se mora raditi zbog turizma, kao što je dozvoljavanje punih „natiskanih“ restorana, mora se. Turizam moramo imati. Ali ne moramo se tiskati dok održavamo sjednicu skupštine, bez obzira što Centar plaćamo – kazao je vijećnik Željko Šoša (HDZ), dok je njegov stranački kolega Mario Pešut ustvrdio da „to baš i nije normalno.“

- Nije normalno da plaćamo. Normalno je da tamo idemo, jer su uvjeti puno bolji. Ali to je Zadarska županija i ne bismo trebali plaćati. Mislim da je to više znak dobre volje Zadarske županije da Centar u Poličniku nešto zaradi – mišljenja je Pešut.  

Predsjednik Županijske skupštine Zoran Šikić (HDZ), koji već šestu sjednicu saziva u zoni Grabi, kaže da su „prostorni uvjeti Velike vijećnice Doma Županije limitirajući u odnosu na broj svih sudionika sjednice, kojih je oko 80.“

image

Predsjednik Skupštine Zoran Šikić (HDZ)

Cropix

Ali u Domu županije sjednice se održavaju od 1993. i nije se nikada govorilo o limitirajućim uvjetima…

- S obzirom da formalno-pravno epidemija još traje smatramo da je Centar za razvoj i edukaciju u ovom trenutku puno bolje i kvalitetnije rješenje za održavanje sjednica. Važno je odgovorno promišljanje da sjednica Županijske skupštine ne bi predstavljala potencijalno žarište zaraze koronavirusom. Vijećnici i ostali sudionici sjednice imaju puno bolje radne uvjete, od jednostavnog pristupa lokaciji, osiguranog parkinga ne samo za vijećnike već i predstavnike medija te ostale sudionike, dovoljnog razmaka između sjedalica pa do većeg broja prostorija za sjednice klubova – ustvrdio je Šikić, koji tvrdi i da županijski vijećnici koji dolaze iz različitih dijelova županije „pozdravljaju održavanje sjednica izvan Zadra.“

Iako se dvorana plaća?

- Da, mjere su tek ukinute i ova će se sjednica održati u Poličniku, a na jesen ćemo vidjeti kakva će biti situacija – zaključio je predsjednik Skupštine Zoran Šikić.

18. travanj 2024 11:46