StoryEditorOCM
4 kantunaVATRENO KRŠTENJE NOVOG VIJEĆNIKA

Zubčić (SDP): Donosi li članska iskaznica HDZ-a aboliciju za nasilničko ponašanje? Dukić (HDZ): Dok presude ne budu pravomoćne, svakog smatram poštenim!

3. travnja 2019. - 17:10
prosvjed_sdp9-090219

Umjesto Irene Gulan Šimurina (HNS), u Gradsko je vijeće ušao Jure Zubčić (SDP) i na "promociji" ušao u klinč s gradonačelnikom Brankom Dukićem.

Odjel za sociologiju Sveučilišta u Zadru je u analizi kulturnih potreba mladih utvrdio da ih je pola nezadovoljno, da 45 posto njih želi otići iz Zadra i da ih više od pola nije posjetilo kazalište, dok se kulturne institucije i ljudi koji ih vode međusobno podržavaju iako su mladi nezadovoljni, a rezultati su ponižavajući. Zubčić je potom prozvao gradonačelnika zbog političke poruke koju šalje povodom porasta nasilja u društvu.

- Tvrdite da nemate ingerencija, ali zato imate odgovornost. Kako se osjećaju žrtve nasilja ako vi zadržavate i podržavate nasilje, kako će se žrtve odlučiti i prijaviti nasilje. Donosi li članska iskaznica HDZ-a aboliciju za nasilničko ponašanje, pitao je Zubčić navodeći primjer dva puta prekršajno osuđenog pročelnika i nasilje počinjeno od strane zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe.

Dukić je naveo kako je i on dok je bio mlad bio nezadovoljan, pa je ipak ostao u Zadru, a gradonačelnik u odlascima ne vidi katastrofu jer "tko nije bio vani, nije ništa ni naučio". Potom je Zubčića podsjetio da se prisegom obvezao na zakonito ponašanje, ali je i sam lijepljenjem plakata pokazao da je buntovan.

- Izrekli ste nešto protiv nekoga kao da đonom idete u lice. Sve dok presude ne budu pravomoćne, svakog smatram poštenim i ispravnim, rekao je Dukić.

- Ne govorim ja o prekršajnoj i kaznenoj nego o vašoj političkoj odgovornosti, što vi ne razumijete. Toleriranjem šaljete poruku žrtvama da ne prijavljuju nasilje, rekao je potom Zubčić.

Dukić je naveo da je za natječaj za stotinjak odgojiteljica u Zadru, 70 posto prijava stiglo izvan Zadra, jer su zadarski kadrovi otišli iz Zadra, a potom je podsjetio na rečenicu pokojnog nadbiskupa Ivana Prenđe: Ako nas ne bude ovdje, bit će netko drugi.

- Sve treba biti po slovu zakona. Da se postupa po iznošenju mrlja i medijskim napadima, praktično bih trebao pomesti cijelu stranku, a to je ostavština iz prošlih vremena, izjavio je gradonačelnik Dukić.

20. travanj 2024 03:16