StoryEditorOCM
4 kantunaLETEĆI OPTIMIZAM

Zračna luka Zadar spremna za Schengen: prvi avioni slijeću 26. ožujka, a očekuje se obaranje lanjskog rekorda po broju putnika!

Piše M.M.
8. ožujka 2023. - 13:20

Svega dvadesetak dana dijeli nas od početka ljetnog reda letenja i prvih turista u našem gradu. Naime, u nedjelju 26. ožujka u Zračnoj luci Zadar započinje nova sezona letenja. Ove godine zadarska zračna luka imat će čak 70-ak linija prema brojim europskim destinacijama.

- Od novih kompanija ove godine dolazi nam Scandinavian (S.A.S.) s linijom za Kopenhagen, zatim People‘s za St Gallen i AeroItalia za Forli. Što se tiče Ryanaira, oni u ljetnom redu letenja nude 46 linija, a do sada su u ponudi i tri nove linije i to za talijanski Milano Malpensa (MXP), njemački Munster i poljski Rzeszow. Također, možemo s ponosom naglasiti i kako ove godine imamo i dvije nove domaće linije hrvatske aviokompanije Trade air za Rijeku i Osijek – otkrio nam je glasnogovornik ZLZ, Nikola Barać.

image

Linije koje Zadar povezuju sa brojim eurospkim gradovima

Zlz/

Novost u ovoj sezoni je i Schengenski režim koji u hrvatskim zračnim lukama stupa na snagu točno 26.ožujka.
Je li u ZLZ sve spremno i za ovaj izazov?

- Da, pri samom kraju uređenja smo dodatnih aneksa zgrade u kojem će biti smješteni međunarodni dolazak/odlazak tzv. Non-Schengen putnika. Ti aneksi na postojeću zgradu putničkog terminala kontejnerskog su tipa i privremeno su rješenje do početka izgradnje nove zgrade, što nastojimo pripremiti za kraj ovogodišnje ljetne sezone letenja. Sva potrebna dokumentacije je ishodovana, a cijeli ovaj projekt preuređenja zgrade i privremenih građevina iznosi oko 2,2 milijuna eura. Izvođač radova su tvrtke Jedinstvo d.o.o. iz Krapine i Krekić Avangard d.o.o. - istaknuo je Barać te dodao kako će novi Schengen režim svim zračnim lukama pa tako i zadarskoj uvelike olakšati protok putnika, s obzirom na to da velika većina putnika postaju domaći putnici koji ne moraju prolaziti kontrolu putovnica, već samo zaštitni pregled.

image
Jure Miskovic/Cropix

- Dio putnika koji nisu u tom režimu i dalje će prolaziti kontrolu putovnica, što je i do sad to bio slučaj, za njih praktički nema promjena. U ZLZ će to najčešće biti putnici iz Velike Britanije, Irske, Rumunjske, Bugarske i Srbije – pojasnio je.

Predviđanja za ovu godinu su pozitivna: očekuje su pet posto veći promet putnika u odnosu na prošlu, rekordnu 2022. godinu kad su po prvi put zabilježili milijunski promet.

- Na kraju lanjske godine zaustavili smo se na 1,1 milijun putnika što je za nas izniman rezultat s obzirom da smo prva hrvatska zračna luka koja je premašila pretpandemijski promet – zaključio je Barać.

image

Zračna luka Zadra po prvi je put u povijesti 2022. godine zabilježila milijun putnika.

- Župan Longin i direktor Klišmanić s miiljuntom putnicom

Luka Gerlanc/Cropix
19. travanj 2024 17:00