StoryEditorOCM
4 kantunaPROPALA IM AKCIJA

ŽDO neće pokrenuti istragu protiv Božidara Longina za ratni zločin! A za moguće prekoračenje ovlasti kod uhićenja branitelja nastupila je - zastara!

Piše Ivica Nevešćanin
18. svibnja 2021. - 20:34

Županijsko državno odvjetništvo u Zadru nije pronašlo nikakve osnove za pokretanje bilo kakvog kaznenog postupka protiv Božidara Longina na temeljem istražnog zahtjeva kojeg su protivi njega podnijeli predstavnici Akcije mladih dva tjedna prije održavanja lokalnih izbora.

- Županijsko državno odvjetništvo nije donijelo rješenje o odbačaju kaznene prijave, jer kaznenu prijavu nismo ni dobili. Zaprimili smo jedno pismeno s određenom dokumentacijom u kojoj se nalaze i izjave nekih osoba koje tvrde da su bile ozlijeđene prilikom privođenja od strane pripadnika vojne policije tijekom Domovinskog rata u Zadru. U tom smislu smo i obavijestili podnositelje da nisu pronađene osnove za pokretanje kaznenog progona iz naše nadležnosti – potvrdio nam je županijski državni odvjetnik Emilijo Kalabrić.

Dokumentacija koju je ŽDO dobilo o Longinovom navodnom sudjelovanju u ratnom zločinu, po svemu sudeći je identična dokumentaciji koju je Akcija mladih dostavila medijima tvrdeći kako se radi o dokazima da je Božidar Longin kao zapovjednik Specijalne vojne policije u Zadru 1991., počinio ratni zločin nad dvojicom pripadnika Samostalnog gradskog bataljuna. Naime, pripadnici SGB-a Luka Baričević i Miroslav Batur prijavili su tada Longina da ih je ozlijedio prilikom uhićenja, udarajući ih šakama i kundakom puške.

Istražne zahtjeve Akcija mladih je podnijela na nekoliko adresa, a među njima i na adresu zadarskog državnog odvjetništva i policije, a sve na temelju dokumentacije koja im je dostavljena navodno od strane "nepoznatog pošiljatelja". U kuloarima se međutim spekulira da je 30 godina stara dokumentacija koja ocrnjuje Longina dospjela u javnost neposredno prije izbora preko nekih bivših visokih dužnosnika zadarske obavještajne zajednice s kojima je Longin u dugogodišnjem sukobu. Tajming u kojem je plasirana govori o očitim namjerama da se Longinu nanese politička šteta i pokuša umanjiti šansa na izborima. Sudeći prema Longinovim rezultatima u prvom krugu, teško je reći da su u tome uspjeli... 

- Prije svega Županijska državna odvjetništva nisu nadležna za djela ratnog zločina, nego posebni odjeli u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku. Drugo, iz onoga što smo mi dobili na procjenu, ne može se govoriti o ratnom zločinu, već, eventualno, o mogućem prekoračenju ovlasti prilikom obavljanja službene dužnosti, jer ratni zločin nad pripadnicima hrvatskih oružanih snaga ne mogu počiniti pripadnici hrvatskih snaga, odnosno pripadnici vojne ili gardijske policije. Da se i radi o sumnji na neko prekoračenje ovlasti, za takva djela ŽDO nije nadležan, a odavno je nastupila i zastara za moguće pokretanje kaznenog progona – objasnio je županijski državni odvjetnik Emilio Kalabrić dodajući da je i ŽDO u Splitu, dakle nadležno tijelo za istrage i kazneni progon ratnih zločine, također zaključilo da u konkretnom podnesku i dostavljenoj dokumentaciji nisu pronašli osnove sumnje da je počinjeno kazneno djelo ratnog zločina.

- Da postoji i najmanja sumnja ili indicija u počinjenje kaznenog djela, ŽDO u Splitu bi sigurno pokrenuo izvide i pozvao na razgovor moguće svjedoke. Kako osnovane sumnje nema, izvidi nisu pokrenuti – zaključio je šef zadarskog ŽDO-a.

18. travanj 2024 14:34