StoryEditorOCM
4 kantunaMUKE PO AGLOMERACIJI

Zbog velike cifre poništen natječaj za Bokanjac, najveći projekt u startu kasni pola godine: umjesto u svibnju radovi neće početi prije jeseni...

Piše Iva Ivanac
5. ožujka 2020. - 17:34

Poništen je javni natječaj za izgradnju sustava odvodnje na Bokanjcu u sklopu projekta Aglomeracija Zadar - Petrčane na koji je pristigla samo jedna, zajednička ponuda tvrtki Vodoinstalacija i Sarađen, vrijedna 227 milijuna kuna, što je čak 96 milijuna kuna više od predviđene cijene. Odluku o poništenju nadmetanja koju je donijelo povjerenstvo u kojem su bili predstavnici Ministarstva zaštite okoliša, Hrvatskih voda, Grada Zadra i Odvodnje, bila je očekivana jer ponudu za 70 posto višu u odnosu na projektnu cijenu od 132 milijuna kuna, nije bilo moguće prihvatiti.

Jedan od najvećih infrastrukturnih projekata u zadarskoj povijesti, procijenjen na 567 milijuna kuna, ušao je tako u ozbiljan problem. Naime, radovi na području Bokanjca neće započeti u svibnju kao što je to bilo planirano, a novi natječaj za izvođača neće biti raspisan prije travnja. Rok za prijavu na natječaj je najmanje 90 dana, što znači da bi izvođača radova mogli dobiti sredinom ljeta, a početak radova tek na jesen. Ako opet ne bude neprihvatljivih ponuda...

- Natječaj je poništen, u tijeku je faza mirovanja tijekom koje ćemo obavljati dodatne konzultacije i pripremiti ponovljeni natječaj, kazao nam je direktor Odvodnje Grgo Peronja koji bi 'novi-stari' natječaj trebao objaviti za otprilike mjesec dana.

- Na idućem natječaju prvenstveno se nadamo većem broju ponuđača kako bismo mogli uspoređivati njihove ponude. Prvi natječaj smo jednostavno morali poništiti. Ako se ponudi cijena koja je preko deset posto, onda se troškovi analiziraju, a ako se ide preko neke zamišljene granice, natječaj se odbacuje. U ovom slučaju je to prebacilo puno više od zamišljene granice i nije nam ništa drugo preostalo već ga poništiti, govori direktor Peronja dodajući kako će se analizirati svaki natječaj ako ponude budu veće od procijenjenih kako bi se utvrdilo jesu li to prihvatljivi troškovi koje može financirati Europska unija ili neprihvatljivi koje će onda financirati Grad Zadar ili zadarska Odvodnja.

Javna nabava koja se provodila za kvart Sinjoretovo nije zadala puno muke zadarskoj Odvodnji. Iako je procijenjena vrijednost radova iznosila 21,7 milijuna kuna, na natječaj su pristigle dvije ponude tvrtke 'Vodoinstalacija' koja je tražila 27.7 milijuna kuna bez PDV-a i tvrtke Cestar čija je ponuda iznosila 34 milijuna kuna bez PDV-a. Za izvođenje radova, čiji se početak očekuje sredinom travnja, odabrana je niža ponuda, a razliku troška od 7 milijuna kuna snosit će Grad Zadar i Odvodnja.

16. travanj 2024 19:07