StoryEditorOCM
4 kantunaUPITNIK NAD POSLOM OD 377,3 MILIJUNA

Zašto je Dino Perović poništio natječaj za projektiranje i izgradnju CGO-a "Biljane Donje"?

22. veljače 2017. - 12:51
biljane_ugovor4-211116

Široko reklamiran i preko 50 milijuna eura težak projekt izgradnje Centra za gospodarenje otpadom u Biljanima Donjim zapao je u teškoće baš kada se očekivao konačan rasplet i izbor projektanta i izvođača radova. Natječaj je raspisan još 2015. godine i već je prošao prvu fazu, ali je sada poništen jer se naknadno ispostavilo da je dvije godine star tekst javnog natječaja nedovoljno precizan i jasan, pogotovo u svjetlu novog zakona o javnoj nabavi koji je usvojen prije nekoliko mjeseci.

Strahujući da bi provođenje takvog natječaja izazvalo promjenu financijskih uvjeta i rast investicije za preko 15 milijuna kuna, direktor zadarske tvrtke "Eko" Dino Perović odlučio je poništiti natječaj. Iz njegove se odluke nazire da to radi zbog "novih okolnosti" i informacija koje nisu bile poznate u trenutku raspisa natječaja za projekt od 3773, milijuna kuna, što je zakonski uvjet za poništenje natječaja u ovoj fazi. U tom se kontekstu spominju nejasnoće o tome kada od zainteresiranih stranih investitora treba tražiti potvrdu o poslovanju i komorsku licenciju, a spominje se i mogućnost da su domaći investitori dovedeni u nepovoljan položaj. Ovo je neobično jer se na natječaj javilo 13 tvrtki i sve su iz Europe.

Do poništenja javne nabave došlo je u trenutku kada se očekivao drugi krug natječaja koji je izazvao veliku pažnju i interes u cijeloj Europi odakle je stiglo 13 ponuda. Međutim, u Odluci o poništenju stoji da su oni "mogli biti dovedeni u zabludu vezano uz traženi predmet nabave" i to zbog nedovoljno jasnog, dvosmislenog i nepreciznog opisa traženih tehničko-tehnoloških rješenja. Primjerice, nije precizno definirano kada može doći do izmjene već izdane lokacijske dozvole i rješenja o o objedinjenim uvjetima zaštite okoliša.

Nadalje, nejasna je i procedura i vrijeme do kojega strani zainteresirani investitori moraju dostaviti važeću registraciju za obavljanje djelatnosti, a u Perovićevoj se odluci navodi i da je propisan "uvjet sposobnosti koji nije u skladu s načelom zabrane diskriminacije jer je domaće gospodarske subjekte doveo u nepovoljan položaj". Na koncu, u javnom natječaju nije jasno definirana količina otpadnog mulja iz uređaja za obradu otpadnih voda koje bi se odlagale u CGO "Biljane Donje". Međutim u tijeku ocjene projektnog prijedloga 2016. godine zaključeno je kako se mulj neće odlagati unutar CGO-a sukladno ishođenom Rješenju o objedinjenim uvjetima zaštite okoliša već će se na razini Ministarstva donijeti odluka kako će se zbrinjavati mulj iz uređaja za pročišćavanje otpadnih voda. Isto je sukladno novom Planu gospodarenja otpadom RH.

-Po predviđenoj proceduri, kad se sklopi ugovor, ide se na njegovu provjeru kod Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost da se vidi je li sve napravljeno prema načelima Europske unije. Kasniju provjeru obavlja i Europska komisija. Razlozi navedeni za poništenje Odluke su sukladni mogućim nepravilnostima u provedbi postupka koje mogu dovesti do naknadne financijske korekcije. Također su kontaktirani neovisni konzultanti koji imaju iskustva u provođenju EU projekata te je njihov nalaz pokazao kako postoji mogućnost financijske korekcije od minimalno 5 posto. Budući da se radi o iznosu od preko 15 milijuna kuna koji bi se prebacili na lokalnu zajednicu, što bi bilo nedopustivo, procjena je da je bolje izgubiti četiri-pet mjeseci nego eventualno platiti financijske korekcije, kaže direktor Dino Perović najavljujući da će u travnju biti raspisan otvoreni postupak javne nabave koji bi trebao biti okončan u roku od 45 do 60 dana.

Mada se, po Perovićevim riječima, za posao projektiranja i izgradnje Centra za gospodarenje otpadom javilo 13 različitih tvrtki iz cijele Europe, a navodno je kao tihi favorit slovila jedna tvrtka iz Poljske. Međutim, neslužbene informacije govore da među njima ima i konzorcija na različite načine povezanih s nekim domaćim investitorima koji su takvim razvojem događaja oko javnog natječaja bili nezadovoljni. A sigurno je da poništenje natječaja o ovako visokoj fazi realizacije neće dobro sjesti ni Fondu za energetsku učinkovitost ni ministru Slavenu Dobroviću koji je u realizaciji projekta CGO-a vidio "početak novih gospodarskih aktivnosti i otvaranje novih radnih mjesta".

 


 

Kohezijski fond pokriva 70,65 posto investicije


Projekt CGO Biljane Donje vrijedan je 377,3 milijuna kuna. Iz Kohezijskog fonda Europske unije osigurano je 70,65 posto sredstava potrebnih za gradnju centra, 19,35 posto osigurao je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Deset posto osigurava Zadarska županija, gradovi i općine na području Zadarske i južnog dijela Ličko-senjske županije.


 

25. travanj 2024 01:23