StoryEditorOCM
4 kantunaSOCIJALNI STANOVI

Zadranin K.L. od prošlog ljeta koristi gradski stan na Bilom Brigu: na tadašnjoj Listi prioriteta nije ga bilo, a sadašnja objavljena u siječnju!?  

Piše Predrag Opačić
2. ožujka 2020. - 21:25

Konačna lista prioriteta za najam socijalnih stanova u vlasništvu Grada Zadra objavljena je 27. siječnja i na njoj se nalazi 62 Zadrana koji su se javili, prošli provjeru potrebne dokumentacije i sustav bodovanja. Prvoplasirani s Liste prioriteta je samohrani otac s petero djece čija bi obitelj uskoro mogla useliti u trenutno prazan gradski stan od 86,54 kvadrata na Bulevaru.

Osim te obitelji, brzom rješenju stambenog pitanja može se nadati i prvi od samaca uvrštenih na Listu, jer se na Poluotoku nalazi drugi prazan gradski stan od 21 kvadratnog metra. Svi ostali će morati sačekati da se „oslobodi” neki od već dodijeljenih socijalnih stanova, ali iskustvo pokazuje da broj takvih slučajeva neće bitno smanjiti Listu: lani su Gradu vraćena svega četiri stana u kojima su živjeli samci od kojih su tri umrla, a jedan je naslijedio nekretninu, pa je socijalni stan morao vratiti.

Puno prije nego je Konačna lista prioriteta objavljena, vrhu gradske uprave je stiglo pismo koje je istodobno otišlo i na adresu Ureda tadašnje predsjednice Kolinde Grabar Kitarović. Iz sadržaja tog pisma proizašlo je kako je „netko” iz gradske uprave još prošlog ljeta predao ključeve malog socijalnog stana jednom Zadraninu (recimo da su mu inicijali K.L.). Zato smo gradskoj upravi postavili nekoliko pitanja od kojih je prvo bilo ovo:

- Imaju li gradonačelnik i pročelnik Upravnog odjela za gradsku imovinu saznanja da su ključevi nekog "socijalnog" stana ili garsonijere u vlasništvu Grada Zadra dodijeljeni nekim korisnicima i to mjesecima prije nego što je Lista prioriteta sastavljena i objavljena?

- Grad Zadar sukladno Odluci o davanju u najam stanova u vlasništvu Grada Zadra stanove dodjeljuje u najam temeljem Konačne liste prioriteta koja, nakon što protekne rok za podnošenje prigovora, se utvrđuje kao konačna i kao takva vrijedi četiri godine. Trenutno važeća Konačna lista prioriteta za najam socijalnih stanova u vlasništvu Grada Zadra donesena je i objavljena dana 27. siječnja 2020. godine, dok je prethodna Konačna lista bila donesena 26. siječnja 2015. i kao takva je vrijedila do 26. siječnja 2019. godine kada je njezino važenje Odlukom Gradskog vijeća Grada Zadra produljeno na razdoblje od dodatnih godinu dana tj. do 26. siječnja 2020. godine odnosno do stupanja na snagu nove Konačne liste. Slijedom navedenog, Grad Zadar je sve do trenutka početka važenja nove Konačne liste imao obvezu dodjele u najam stanova osobama s Konačne liste od 26. siječnja 2015. godine, a sve sukladno mogućnostima praznih raspoloživih stanova, stoji u odgovoru pročelnika Upravnog odjela za gradsku imovinu Tomislava Korone koji ističe „kako se prilikom dodjele stanova uzima u obzir mjesto na Konačnoj listi prioriteta i važeća Konačna lista prioriteta u trenutku dodjele stana i sklapanja ugovora o najmu”.

- Je li točno da je Grad Zadar vlasnik jedne garsonijere na Bilom Brigu u koju je, s ključem i uz znanje gradske uprave, prošlog ljeta uselio Zadranin čije se ime nalazi na Konačnoj listi prioriteta iz 2020. godine?

- Radi primjene Zakona provedbi Opće uredbe o zaštiti podataka kao i radi zaštite imovine Grada Zadra odnosno sprečavanja zlouporabe u slučaju objavljivanja informacija gdje se nalaze stanovi u vlasništvu Grada Zadra i točno koji od njih su prazni, nismo u mogućnosti davati detaljnije informacije, zaključio je prepisku pročelnik Korona.

Tako smo stigli do zida, jer, eto, gradska uprava se toliko striktno drži zakona da javnost ne smije znati niti adresu praznog gradskog stana, a kamoli tko u kojem od iznajmljenih stanova živi i kako je u njega ušao!?

Iz odgovora na prvo pitanje moglo bi se zaključiti da je sporni stan na Bilom brigu možda i predan K.L.-u prije sastavljanja ovogodišnje Liste, ali, ako je K.L. „s ključem i uz znanje gradske uprave” i ušao u gradski stan, to je učinjeno sukladno Konačnoj listi prioriteta koja je bila na snazi od 2015. godine, pa i prošlog ljeta od kada K.L. koristi stan na Bilom Brigu. Međutim, tu se pojavljuje problem: među 163 imena na Konačnoj listi prioriteta iz 2015. godine uopće nema imena K.L.! Njegovo se ime po prvi put pojavljuje na Listi prioriteta od 27. siječnja ove godine, dakle mjesecima nakon što su mu ključevi već predani!

Ako je postojala nada da će makar na novoj Listi biti dovoljno visoko plasiran – ta se nada izjalovila: K.L. je tek u drugoj polovini važeće Liste prioriteta.

 „Nismo bili u mogućnosti postupiti po preporukama Kolinde Grabar Kitarović”

Sporno korištenje stana na Bilom Brigu spomenuto je i u pismu poslanom gradonačelniku Branku Dukiću, pročelniku Tomislavu Koroni, ali i bivšoj predsjednici, pa smo nadležne u gradskoj upravi pitali i je li točno da se gradonačelniku povodom toga obratio Ured Kolinde Grabar Kitarović?

- Što se tiče intervencija Ureda bivše predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, može se reći da je Grad Zadar zaprimio više dopisa u kojima se Ured bivše Predsjednice obraća Gradu Zadru s preporukom za smještaj određenih osoba i dodjelu u najam stana u vlasništvu Grada Zadra. U većini slučajeva Ured bivše Predsjednice bi proslijedio zamolbu i dokumentaciju koju je taj Ured zaprimio, obzirom da su se osobe koje su tražile pomoć za stambeni smještaj obraćale direktno Uredu bivše Predsjednice. Obzirom da Grad Zadar raspolaže točno određenim brojem slobodnih stanova koji se dodjeljuju u najam temeljem naprijed navedene Odluke o davanju u najam stanova u vlasništvu Grada Zadra i Odluke o uvjetima i mjerilima za davanje u najam socijalnih stanova u vlasništvu Grada Zadra, nismo bili u mogućnosti postupiti po preporukama Ureda bivše predsjednice, odgovorili su nam iz gradske uprave.

21. travanj 2024 14:39