StoryEditorOCM
4 kantuna‘MALI OBRTNICI‘

Zadrani printerom izrađivali novčanice, pa ih distribuirali preko maloljetnika: ‘Novac su mi donijeli zamotan u najlon. Sakrio sam ga kraj knjižnice‘

Piše B.S.
16. rujna 2021. - 20:51

Dvojica Zadrana koji su 2018. godine u stanu na zadarskom predjelu Relja printerom 'HP Deskjet model Ink advantage 2515' izrađivali lažne novčanice optuženi su za kazneno djelo krivotvorenja novca za što je predviđena kazna od jedne do deset godina zatvora.

Tri godine od podizanja kaznene prijave, Općinsko državno odvjetništvo u Zadru (ODO) optužilo ih je da su krajem svibnja ili početkom lipnja 2018. u stanu u vlasništvu L.B. u Zadru oblikovali između 40 i 60 novčanica u apoenima od 50,00 kuna.
Zadarski 'poduzetnici'- 26-godišnji T.M., koji je printer s otoka Iža donio u Zadar, i 24-godišnji L.K. lažni su novac distribuirali dijelom preko maloljetnika. Rekli bi im kupe što žele i zadrže za sebe, dok bi ostatak novca od svake novčanice maloljetnici potom predali 24-godišnjaku.

Iznoseći obranu tijekom ispitivanja prvooptuženi Zadranin je rekao kako ga je vlasnik stana L.B. kontaktirao preko 'fejsa', da je ostao bez love, ali da ima ideju, te ga je pitao printer. Rekao mu je da ga donese i da će mu zauzvrat dati 400,00 ili 600,00 kuna, pa da će ga vratiti. On je printer donio s otoka Iža, na koji se vratio sutradan. Nakon toga L.B. mu je poslao poruku da "su najebali". Po njega je došla policija gdje je saznao da L.B. falsificirao poruku sa sadržajem da je on bacio sve novčanice, a potpisao se nekim engleskim izrazom.

Objasnio je kako je printer kupio u dućanu Elipso i da mu je služio za printanje fotografija. Na upit policijske istražiteljice je li mu bilo čudno da bi plaćao za najam printera, naveo je kako mu je to bilo to čudno, ali da bi mu tih 400,00 do 600,00 kuna - dobro došlo.

Kasnije je negirao počinjenje kaznenog djela navodeći kako ga je vlasnik stana na Relji L.B. pitao može li mu nabaviti printer, na što mu je on rekao da mu ga može posuditi, ali da mu mora platiti. Pojasnio je je kako mu je ovaj rekao da je to bilo za neki ured za zapošljavanje, za neke fotokopije, ali da mu nije spominjao da bi kopirao novac. Printer mu je predao u kafiću iza ureda Jadrolinije, nakon čega da je otišao. Tada mu L.B. nije dao novac, ali sljedeći put kada su išli kupovati boju za printer, dao mu je i 350,00 kuna.
Drugooptuženi je pak rekao kako ga je 'frend' najprije pitao hoće li razmijeniti novčanice od 20,00 kuna, ali da to nije uspio jer mu je trgovac rekao da ih ne može zamijeniti jer se na njima 'nešto obrisalo'. Tek po izlasku 'skužio' je da su to lažni novci.

- Pitao sam frenda što mi je to dao, ali su mi rekli da nikome ne pričam o tom, te da vidim hoće li se moći razmijeniti. O tome smo pričali preko fejsa. Novac su mi donijeli zamotan u nekom najlonu. Sakrio sam ga u bivšoj vojarni pokraj Gradske knjižnice gdje sam spavao- rekao je istražiteljima.
Pojasnio je da je od svega razmijenio četiri novčanice, a da je ostalo završilo ili zgužvano ili zapaljeno.
Reako je danije imao drugog izbora, jer nije imao gdje živjeti niti je imao prihode. Naglasio je kako se morao snalaziti da bi imao za jesti dok ne nađe posao.

19. travanj 2024 18:54