StoryEditorOCM
4 kantunaNASTAVA NA DALJINU

Zadarski učenici prvi put su u ponedjeljak imali online školu: Pratite televiziju i budite u kontaktu s učiteljima

Piše Mišel Kalajžić
17. ožujka 2020. - 07:57

Zadarski učenici, prvi put u povijesti, u ponedjeljak su imali nastavu na daljinu ili online školu.

Učenici su prema odluci osnovnih i srednjih škola u Zadarskoj županiji ostali kod kuće zbog sprječavanja širenja koronavirusa. Pratili su nastavu preko TV prijamnika i to učenici od 5. do 8. razreda preko Sportske televizije, dok je za učenike od 1. do 4. razreda nastava organizirana preko 3. kanala HRT-a. Bilo je predviđeno da se učenici od 5. do 8. razreda virtualno povežu i prate nastavu preko MS Teama u realnom vremenu, dio njih i preko tableta koje su prošloga tjedna dobili u okviru projekta Škola za život, međutim zbog hakerskog napada na sustav Carnet i Srce, taj je plan u ponedjeljak propao, pa se nastava odvijala preko TV prijamnika.

Sustav pada

Ne može se reći da su učenici bili baš oduševljeni ponuđenom “zamjenom” za nastavnike u obliku TV aparata, ali nešto se ipak naučilo. Većina nastavnika povezala se sa svojim učenicima preko mobilne aplikacije Wapp, a učenici su se povezali i međusobno i razmjenjivali komentare o “školi preko televizije”.

Zapravo, prava online škola na zadarskom području počinje tek u srijedu, a u ponedjeljak je bio probni dan za koji se može reći da je prošao relativno uspješno.

Evo što je o tome rekla ravnateljica OŠ Petra Preradovića Stanka Pera-Martinac:

– Još tu postoje problemi s obzirom na to da taj sustav pada, pa se možete uključiti, pa ne možete... neki su učitelji stvorili svoje grupe s učenicima, kako bi se dogovorili kako će i što dalje. Uglavnom, danas je bila nastava preko televizije koja i inače ide dalje, u utorak će, također, djeca pratiti nastavu preko televizije, a bitno je i da je većina uspostavila grupe pa ćemo dok se ne osposobe virtualne učionice, komunicirati e-mailom i Wappom. Za sada neka učenici prate televiziju i budu u kontaktu s učiteljima – kazala je ravnateljica.

Kako nam je rekla, u ponedjeljak nije bilo roditelja koji su dovodili djecu u školu.

– Mislim da je to bolje i da su roditelji našli način kako zbrinuti djecu, jer dovodeći ih u školu dovode ih u opasnost od zaraze. Zdravlje je ipak najvažnije. Za sada ministarstvo nije promijenilo odluku, tako da je obavijest mojim učiteljima da i u utorak dođu na svoja radna mjesta. Ako se nešto promijeni, a mislim da bi to bilo pametno, ako se već može komunicirati i raditi od kuće, da bi to bilo bolje. Ali za sada nismo dobili ništa službeno. Pretpostavljam da bi to moglo biti uskoro – kazala je Stanka Pera-Martinac.

Slično je bilo i u zadarskim srednjim školama i gimnazijama.

– Poštovani roditelji, drage učenice i učenici, pozdravljam vas u ime zaposlenika Gimnazije Vladimira Nazora i svoje osobno, te vam upućujem nekoliko riječi podrške. Drage učenice i učenici, u ova teška i nepredvidljiva vremena, kada je cijeli svijet izložen agresiji koronavirusa, mi nismo u mogućnosti imati klasičan oblik nastave. Onemogućen vam je dolazak u školu – mjesto znanja, pozitivnog ozračja, mladosti i razdraganosti, vi ste prisiljeni ostati kod svojih kuća zbog svjetske pandemije koronavirusa koji nije zaobišao ni našu domovinu. S obzirom na to da život ne smije stati, mi smo pokrenuli mogućnost e-nastave kako biste vi koliko-toliko bili u mogućnosti usvajati nove nastavne sadržaje. S novim oblicima rada bit će poteškoća i stoga vas molim da pratite upute vaših razrednika i predmetnih profesora. Na poseban način molim maturantice i maturante da ne zaborave izazov državne mature, koji u mnogo čemu određuje vašu budućnost. Vaše zdravlje je iznad svega i molim vas, ponašajte se u skladu s uputama koje dobivate od vaših roditelje i vaših razrednika. Nadam se kako će ovo vrijeme brzo proći i da ćemo uskoro opet u školske klupe zdravi, vedri i veseli. Do tada, drage učenice i učenici, slijedite upute vaših razrednika i profesora, slušajte svoje roditelje i ostanite zdravi. Vole vas zaposlenici Gimnazije Vladimira Nazora – poručio je preko web stranice ravnatelj Rade Šimičević.

Ne dovodite djecu

U skladu s mjerama suzbijanja koronavirusa u RH te uputama osnivača i dječji vrtići “Radost” i “Sunce” obustavili su redovan rad u svim područnim objektima od ponedjeljka, u trajanju od dva tjedna.

– Mole se roditelji da ne dovode djecu u vrtić, međutim ako zaista nemaju drugog izbora, posebno tijekom prvog razdoblja, vrtić je obvezan prihvatiti djecu. Pozivamo vas da ostanete smireni i redovito pratite objave Zavoda za javno zdravstvo, Nacionalnog kriznog stožera i web stranice Dječjeg vrtića “Radost” i “Sunce” – poručeno je iz gradskih dječjih vrtića.

I druge zadarske škole, poput Glazbene škole “Blagoje Bersa”, morat će raditi na daljinu.

– S obzirom da se u školi neće održavati nastava od ponedjeljka, učenici će biti u komunikaciji sa svojim nastavnicima preko komunikacijskih kanala WhatsAppa, Vibera ili Skypea te će dobivati daljnje upute za rad tijekom nastave na daljinu – stoji u preporuci ove škole.

Čitaonice zatvorene

Gradska knjižnica uvela je mjere za zaštitu zdravlja.
– U skladu s epidemiološkom situacijom, prilagođavamo rad knjižnice i nastavljamo poduzimati mjere zaštite zdravlja. Od ponedjeljka, 16. ožujka u Središnjoj knjižnici, svim ograncima i bibliobusima korisnicima će biti dostupna isključivo posudba knjižnične građe, što podrazumijeva zaduženje i razduženje građe, upis i obnovu upisa. Potičemo na korištenje e-usluga knjižnice – stoji u objavi.
Na telefonskoj sjednici Upravnog vijeća Znanstvene knjižnice, a u skladu s epidemiološkom situacijom, doneseni su zaključci kojima se prilagođava rad knjižnice i nastavljaju poduzimati mjere zaštite zdravlja.
– Od ponedjeljka, 16. ožujka u Znanstvenoj knjižnici Zadar do daljnjega se odgađaju sve planirane manifestacije u prostoru knjižnice, radno vrijeme je od 7 do 15 sati, dok subotom knjižnica ne radi. Korisnicima će biti dostupna isključivo posudba (zaduživanje i razduženje) knjižnične građe, upis i obnova upisa, čitaonice su zatvorene. U slučaju simptoma respiratornih bolesti i /ili povišene temperature obvezno odgoditi osobni dolazak u knjižnicu – javljaju iz Znanstvene knjižnice.

16. travanj 2024 13:44