StoryEditorOCM
4 kantunaKAKO U ŠKOLU

Zadarski osnovci ići će u dvije ili tri smjene, na klupama će imati pregrade od pleksiglasa, a dio nastave bit će online!

Piše Iva Ivanac
27. kolovoza 2020. - 21:03

Iako je Ministarstvo obrazovanja nedavno predstavilo epidemijske mjere za početak školske godine, brojnim roditeljima još nije jasno kako će izgledati odlazak njihove djece u školu. Nova školska godina je pred vratima, a kako konkretnih uputa još uvijek nema, raste i nervoza roditelja zabrinutih za zdravlje djece.

Ravnatelji zadarskih osnovnih škola održali su sastanak s pročelnikom gradskog odjela za odgoj i školstvo, imali su i učiteljska vijeća, u konstantnoj su komunikaciji sa Stožerom civilne zaštite Grada Zadra, no puno pitanja ostalo je otvoreno: koje će škole uvoditi rad u dvije smjene, hoće li se razredi cijepati, kako će se održavati higijena u školi, a kako socijalna distanca... Posebno je zahtjevno organizirati nastavu, uz sve potrebne mjere, u školama koje ionako imaju problema s prostorom. 

Osnovna škola Stanovi broji oko 650 učenika, a njen ravnatelj Markica Perić kaže kako su upute za djecu i roditelje njegove škole manje-više u potpunosti gotove.

- Nastavu smo podijelili u dvije smjene tako da će sada u jednoj smjeni biti učenici od prvog do četvrtog razreda, a u drugoj smjeni učenici od petog do osmog. Prvi tjedan škole ujutro će biti učenici nižih razreda, a u drugoj smjeni učenici viših razreda, dok će od podne do 14 sati čistačice dezinficirati cijelu školu, kazao je ravnatelj Perić dodajući kako će se i u OŠ Stanovi težiti ka organiziranjem blok satova.

- Škola ima osigurana tri ulaza, te će svaki razred dobiti upute na koje ulaze će dolaziti. Nabavili smo dezinfekcijska sredstva za ruke, otirače za dezinfekciju obuće, pa i pregrade od pleksiglasa između učenika u klupama. Manje poteškoće bi mogli imati vezano uz održavanje nastave iz izbornih predmeta, ali najvjerojatnije će učenici, kako se ne bi grupirali, jedan tjedan izborne predmete pohađati u školi, a drugi tjedan online, kaže ravnatelj Perić dodajući kako će najmlađi ove godine ostati zakinuti za svečanost prvog dana škole. Perić apelira i na roditelje da oni koji mogu, svoju djecu što prije preuzmu iz produženih boravaka.

- Održavanje nastave pripremamo prema preporukama HZJZ-a, u školi će svi imati potrebnu fizičku distancu, nabavit ćemo i maske za učenike predmetne nastave, a u neke razrede ćemo staviti i pregrade od pleksiglasa. Napravit ćemo i protokol o ulasku u školu. Djeca i roditelji će točno znati na koji ulaz će i kada moći ući u školu i koje sanitarne čvorove mogu koristiti, kazala je Katica Skukan, ravnateljica OŠ Bartula Kašića koja s matičnom i područnim školama broji 1128 učenika.

- Nastava će se organizirati u blok satima, još brusimo neke detalje i vjerujem da ćemo do početka idućeg tjedna sve znati. Za svaki slučaj ćemo imati nekoliko protokola u pripremi. Podjelu udžbenika ćemo organizirati u prva dva dana, a roditelji će sve informacije moći dobiti na našoj internetskoj stranici, kazala je ravnateljica Skukan ističući kako je na prvom mjestu zdravlje djece, a roditelje je zamolila za razumijevanje i strpljenje dodajući kako će cjelokupni protokol znati kroz par dana.
Ravnateljima zadarskih škola pri kreiranju jedinstvenih protokola pomaže i gradski stožer na čelu sa zamjenikom gradonačelnika Antom Babićem.

- HZJZ je donio upute i preporuke temeljene na epidemiološkoj situaciji, ali stvarnost je dosta drugačija. Upute su za cijelu RH, međutim unutar naših škola postoje razlike, u nekima imamo rad samo u jednoj smjeni, a u nekima dvije i tri smjene. Sukladno uputama, razgovarali smo s ravnateljima, a veliki teret u organizaciji nastave pao je upravo na njih, kazao je Babić dodajući kako je u srijedu održan sastanak s ravnateljima koje su zadužili da u najkraćem roku pripreme sheme za svoju školu.

- Nakon toga ćemo vidjeti gdje Grad kao osnivač može uskočiti. U uputama piše kako će osnivač biti dužan pronaći dodatni prostor ako školama bude nedostajalo dodatnog prostora, ali prostor je manji problem od organizacije nastave pogotovo u predmetnoj nastavi, govori Babić dodajući kako je i sam roditelj te razumije sve koji se brinu, ali i poručuje kako su sve snage u potpunosti angažirane kako bi djeca sigurno boravila u školi.

- Nakon što ravnatelji donesu detalje protokola, vrlo brzo ćemo obavijestiti roditelje. Glavni cilj je očuvanje zdravlja naše djece, ali roditelji moraju biti spremni da će se promjene ove školske godine događati u hodu i da ćemo se morati prilagođavati situaciji. Ne bi me iznenadilo da škola počne prema novom normalno rasporedu, a onda za mjesec ili dva se vrati online nastava za sve. Jednostavno moramo biti spremni jer ne znamo što nam ovaj virus nosi, kazao je Babić, a kao preporuku za dijeljenje udžbenika istaknuo je kako bi bilo dobro da učenike već prvog dana na stolu čekaju knjige i da ih tada preuzmu.

- Razumijem da su djeca i roditelji uzbuđeni, ali i pomalo zbunjeni s početkom ove školske godine, ali ih uvjeravam da će gradska uprava napraviti sve da sačuvamo njihovo zdravlje. Morat ćemo se prilagođavati situaciji i improvizirati iz dana u dan te omogućiti djeci da im u ovom trenutno nenormalnom i nepredvidljivom svijetu barem nešto bude normalno, zaključio je načelnika Stožera civilne zaštite Grad Zadra. 

 

19. travanj 2024 10:39