StoryEditorOCM
4 kantunaSVETA ZASTARA

Zadarska Porezna uprava "propustila" bivšem djelatniku iz Trogira naplatiti dva milijuna kuna poreza! Evo kako im je to ‘pošlo za rukom‘

Piše Vinko Vuković
19. prosinca 2020. - 12:35

Ostarjeti u Hrvatskoj nije lako, to je valjda jasno svakome tko je u tome nekim čudom uspio, no zato je zastarjeti ništa lakše.

Mnoštvo je primjera uspješne zastare u Hrvatskoj, ulice su pune naših zastarjelih sunarodnjaka, no to ne znači da ćemo vam, ma koliko god taj posao uzaludan bio, prestati donositi priče o njima. Dapače, evo jedne već danas. I to ne bilo kakve.

U ovoj priči u zastaru je otišao porezni dug. Točnije, zastarjelo je porezno rješenje u kojem stoji koliko iznosi taj porezni dug. U pitanju je oko dva i pol milijuna kuna koji će sada, zahvaljujući instrumentu svete zastare, ostati nenaplaćeni.

Glavni lik u priči je gospodin Nikša Novak. Njegov je predmet otišao u zastaru. A slučajno se namjestilo i da je gospodin Nikša Novak negdašnji djelatnik Porezne uprave. U Trogiru.

Ovisno s koje strane pristupite priči, gospodin Nikša Novak može biti i sporedni lik, a tada će u naslovnoj ulozi biti – Porezna uprava. Koja je propustila svojem bivšem djelatniku naplatiti porez u iznosu od 1.950.000 kuna, plus kamate. U redu, nisu oni ništa propustili, htjeli su, donijeli su i prvostupanjsko rješenje, ali čitav je slučaj otišao u zastaru i sada su nemoćni.

Gospodin Nikša Novak tako nikada neće platiti porez u iznosu od 1.950.000 kuna, plus kamate, a neće ga platiti zato što Porezna uprava, Porezna služba Zadar, kojoj je slučaj bio dodijeljen, nikada nije pokrenula spor o naplati.

HVALA NA STRPLJENJU

A zašto Porezna uprava nikada nije pokrenula spor o naplati, iako su imali godine na raspolaganju? Ne znamo. Nisu nam odgovorili na postavljeni upit, dobili smo tek odgovor "automatske sekretarice" da je upit zaprimljen te smo zamoljeni pričekati odgovor djelatnika za informiranje. I još nam je zahvaljeno na strpljenju.

Ono što pak znamo razvidno je iz dokumenta koji posjedujemo, a koji je datiran na 13. listopada 2020. godine. U njemu stoji da se "obustavlja postupak utvrđivanja porezne obveze za 2006., 2007., 2008., 2009. i 2010. godinu zbog nastupa zastare prava na utvrđivanje". Rješenje je to Ministarstva financija, Samostalnog sektora za drugostupanjski upravni postupak, u povodu žalbe gospodina Nikše Novaka. U obrazloženju stoji da je gospodinu Nikši Novaku "prvostupanjskim rješenjem utvrđen manje obračunati porez na dohodak i prirez porezu na dohodak" te mu je naloženo da u određenom roku uplati te utvrđene obveze. Ako to ne učini, naplata će se izvršiti ovrhom.

"Ne ulazeći u meritum stvari, a postupajući sukladno članku 109. stavak 3. i 4. Općeg poreznog zakona, ovo tijelo je utvrdilo da je za utvrđivanje poreza na dohodak i prireza, sve iz izreke osporavanog poreznog rješenja, nastupila zastara prava utvrđivanja istih."

SVE PO ZAKONU

A meritum je da je 10. listopada 2018. godine izdano rješenje prema Zakonu o porezu na dohodak kojim je za poreznog obveznika Nikšu Novaka utvrđen nerazmjer između primitaka i izdataka za razdoblje od 2006. do 2010. godine, na što se gospodin Nikša Novak žalio. A zapravo nije ni trebao.

Ministarstvo financija, Samostalni sektor za drugostupanjski upravni postupak, tvrdi da su u donošenju svojeg rješenja primijenili onaj propis koji je bio na snazi kada je predmetni upravni postupak započeo, a s obzirom na to da je započeo u 2015. godini, pet godina kasnije primijenjen je onaj Opći porezni zakon koji je tada bio na snazi. A u tom je Zakonu tada pisalo sljedeće: "Zastara na utvrđivanje porezne obveze i kamata počinje teći nakon isteka godine u kojoj je u tijeku postupka ispitivanja izvora imovine utvrđeno da ima osnove za oporezivanje."

Ukratko, da vas sada ne gnjavimo rokovima za svaku pojedinu godinu, apsolutna zastara u predmetu gospodina Nikše Novaka nastupila je 1. siječnja 2017. godine. Sve, kažu, po zakonu. I po zakonu će tako i ovaj porez ostati nenaplaćen.

Zanimljivo je, međutim, da je bilo sličnih slučajeva – da sad ne ulazimo u detalje kako je moguće da upravni postupak za naplatu poreza iz 2006. godine počinje tek 2015. te kako je moguće da se rješenje donosi tek 2018. godine – u kojima je drukčije presuđeno. Preciznije: zastara je "izračunata" na drukčiji način, s čime se, u slučajevima čije dokumente posjedujemo, složio i Visoki upravni sud.

Nikša Novak: Protiv mene su radili diletanti i balavci

Nikša Novak već je tri godine u mirovini i ne zamara se previše onim što je nekoć bilo.

– Sve je to iza mene i shvatit ćete me kad vam kažem da o tome ne bih puno govorio. Ipak, moram reći da sam bio meta određenih ljudi. Jedan iz Vinišća neosnovano me je prijavio, a ovi iz zadarske Porezne, sve diletanti i balavci, prema meni su se ponijeli kao prema najgorem kriminalcu. No, rekoh, ne želim se toga ni prisjećati, bilo pa prošlo, a vama hvala na iskazanom interesu – kaže Novak za "Slobodnu".

20. travanj 2024 09:38