StoryEditorOCM
4 kantunaOTVORENA ISTRAGA

Zadarska policija istražuje ‘trojku‘ koja je preko lažne turističke agencije i identiteta prodavala najam apartmana i kuća na stranici Booking.com

Piše B.S.
21. siječnja 2021. - 19:46

Policija istražuje 'trojku' koja je preko lažne turističke agencije i identiteta prodavala najam apartmana i kuća na internetskoj stranici za smještaj i rezervacije Booking.com.


Iako je Općinsko državno odvjetništvo u Zadru (ODO) 2019. godine odbacilo kaznenu prijavu protiv troje prevaranata, sudac istrage Županijskog suda u Zadru Hrvoje Visković otvorio je istragu na zahtjev Zadranina koji je nasjeo na njihovu prevaru koja se odigrala od listopada 2016. pa do kraja listopada 2017. godine.

U priču su umiješani supružnici iz Zadra u dobi od 45 i 43 godine, te 42-godišnjakinja iz Kloštar Ivanića. Sumnjiče se da su u mđeusobnom dogovoru, a s ciljem da sebi pribave protupravnu imovinsku korist, doveli Zadranina u zabludu lažno prikazujući da će njegovu kuću iznajmljivati, naplaćivati najam, mjesečno plaćati račune i sve druge troškove, te mu po završetku sezone isplatiti neto dobit umanjenu za svoju proviziju.

To u konačnici nisu učinili, nego su novac primljen na svoje račune zadržali.

Zadraninu se 45-godišnjak predstavio kao djelatnik turističke agencije koja je u vlasništvu 42-godišnjakinje iz Kloštar Ivanića. Time je s njim započeo poslovnu suradnju oko iznajmljivanja kuće, no za sve to vrijeme nije mu uplaćeno ništa za smještaj gostiju u njegovom objektu, iako je evidentno da su navedeni novac primili.

Prvoosumnjičeni 45-godišnji Zadranin kreirao je lažni identitet predstavljajući se na stranici Booking.com imenom Josip Furdek.
S agencijom i gostima kojima je naplaćivao smještaj na različite račune, a između ostalih i na račune svoje supruge, komunicirao je lažnim e – mailom. Gostima je među ostalim predlagao da rezervaciju na Booking.com otkažu i da novac izravno uplate na račun trećeosumnjičene Zadranke navodeći kako će na taj način dobiti 10 posto popusta, na što su neki od gostiju i pristali.

Od gostiju koji su rezervirali apartman i plaćali smještaj primili su uplate na različite račune.

19. travanj 2024 16:33