StoryEditorOCM
4 kantunaTKO ĆE ODGOVARATI

Zadarska policija bavi se snimkama braniteljskog druženja u Pakoštanima na kojemu je bio i general Gotovina. Kurtov: "Sve je ovo prenapuhano"

Piše Ana Vučetić Škrbić
9. ožujka 2021. - 17:03

- Točno je da zadarska policija obavlja provjere iz svoje nadležnosti vezano uz snimku druženja branitelja na kojemu se pojavljuje i general Ante Gotovina. Utvrđuju se činjenice, odnosno je li na tom okupljanju bilo kršenja epidemioloških mjera radi sprječavanja širenja bolesti- potvrđeno nam je u utorak u PU Zadarskoj.

Nakon što se u nedjelju na društvenim mrežama pojavila snimka druženja branitelja u Pakoštanima, na kojoj se vidi kako okupljeni u zatvorenom prostoru pjevaju, grle se i zabavljaju bez maski i pridržavanja razmaka, tim se okupljanjem sada bavi policija.

- Za snimku, pa tako i za samo okupljanje, saznali smo iz medija. Prije toga nismo primili nikakve dojave o ovom događaju - kažu u zadarskoj policiji.

Snimku druženja s generalom u njegovom rodnom mjestu na svom Facebooku objavio je jedan branitelj, sudionik tog druženja, a video Gotovininog govora, u kojemu ističe važnost domovine, zajedništva i Boga, ubrzo se proširio svim medijima.

- Kao vojnici, gledajmo sjever. Sjever je orijentir. I kad gledamo sjever, vidimo Hrvatsku. Hrvatska je kao jedna ptica, s dva krila. Na krajnjem desnom krilu vidimo Vukovar, vas ljude koji ste večeras s nama. Na krajnjem lijevom krilu vidimo Dubrovnik i vidimo naše dubrovačke branitelje. Našli ste se zajedno, negdje na pola puta, s braniteljima iz Pakoštana- govorio je nadahnuto Gotovina, obraćajući se suborcima iz Vukovara i Dubrovnika koji su došli na druženje.

Što se dogodilo u subotu navečer i gdje je druženje organizirano, jučer nam je rekao načelnik Općine Pakoštane, Milivoj Kurtov. On je, kaže, “glavni krivac” zašto je general Gotovina završio na braniteljskom okupljanju.

- Jedan naš domaći čovik, branitelj koji je kao maloljetnik krenuo u rat i koji je prije završio vojsku nego školu, organizirao je druženje svojih suboraca iz Slavonije i Dubrovnika. Zamolio me je da pitam generala Gotovinu hoće li ih doći pozdraviti. Ante je na to pristao i došao. Nije riječ o nikakvom ugostiteljskom objektu nego o privatnoj kući s velikom terasom. Nije nam bila nikakva namjera ugrožavati bilo čije zdravlje ili širiti poruku kako su velika druženja dozvoljena. Uostalom, general i ja vidimo se svaku večer, pa se pozdravljamo šakama, a ne rukujemo se- rekao nam je Kurtov dodajući kako je cijela priča prenapuhana.

- Ne znam zašto je tako, ali u ovom je društvu jako malo empatije za branitelje, i ova priča je dokaz za to. Ako već govorimo o rizičnoj situaciji, oni su u punom gorem riziku bili 91.godine kad su mogli izgubiti glavu, nego u subotu navečer. Puno će ljudi od ove korona situacije otići na kvasinu, a ako će malo druženja pomoći da se to ne dogodi, treba imati razumijevanja za njih. Uostalom, domaćin će dobiti prijavu, kao i oni koji se nisu držali propisanih mjera, tako da nitko neće biti izuzet odgovornosti- poručuje Kurtin.

Na pitanje hoće li i tko dobiti prijavu zbog kršenja epidemioloških mjera, iz policije su nam kratko odgovorili da je “obrada u tijeku”.

Isto smo pitali i Šimu Vickovića, načelnika Stožera civilne zaštite Zadarske županije.

- U konkretnom slučaju druženja branitelja u Pakoštanima saznao sam iz medija,a u razgovoru s načelnikom općine dobio informaciju da je bila riječ o privatnom okupljanju branitelja iz Vukovara i Dubrovnika. Koliko sam informiran, tamošnji Stožer civilne zaštite nije zaprimio dojavu o kršenju mjera, te nisu imali prijave nadležnim institucijama. Da smo znali za okupljanje, svakako bi upozorili lokalni Stožer kako su na snazi mjere o ograničavanju broja okupljanja na privatnim zabavama - kazao nam je Vicković.

23. travanj 2024 11:04