StoryEditorOCM
4 kantunaAKCIJAŠKI ĆORAK

Vučetić: Ovo je zadarski politički paradoks! Prije moje smjene, Akcija mladih bi morala imati postignut dogovor s HDZ-om! Oživljavaju mrtve teme

Piše P. O.
16. svibnja 2023. - 22:40

Dan nakon što je zadarsko Gradsko vijeće izglasalo novi proračun, iz Akcije mladih su zatražili smjenu predsjednika GV-a Marka Vučetića smatrajući ga "glavnim i odgovornim” za kolaboraciju s HDZ-om.

Problem s tom smjenom je u tome što bi eventualni novi predsjednik Gradskog vijeća iza sebe trebao imati i novu većinu među vijećnicima, pa je vrlo izgledno da će poziv na smjenu Marka Vučetića ostati samo izraz ogorčenja Akcije mladih bez praktičnih političkih posljedica.

- Najavio sam da ću na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća podnijeti ostavku ako, zbog bilo kojeg razloga, nemam podršku onih koji su me predložili za predsjednika. Čak i da iza mene ne stoji većina vijećnika, ostao bih na mjestu predsjednika dok ne bude izabran novi, iza kojeg bi stajala neka nova većina. Izglasavanjem proračuna smo zaustavili Dukićevu samovolju jer bi kroz privremeno financiranje gradonačelnik praktično sam odlučivao što će i koliko financirati. To je bilo poniženje za HDZ koji je pristao na sve uvjete i amandmane SDP-a i Enija Meštrovića, a Akcija mladih sada ovom suicidalnom idejom i osobnim obračunom tu pobjedu pretvara u svoj poraz. I to baš u vrijeme kada, u dvije preostale godine mandata, SDP i Enio namjeravaju provoditi svoje afirmativne politike: od uvođenja građanskog odgoja kojeg će provoditi Joso Nekić, do socijale, širenja sadržaja Višnjika i inicijative za otvaranje Centra za mentalno zdravlje mladih. Ovo je zadarski politički paradoks: prije moje smjene, Akcija mladih bi morala imati postignut dogovor s HDZ-om - kaže Marko Vučetić smatrajući da Akcija mladih „oživljava neke mrtve teme”.

- Marko Vučetić je bio naš kandidat za predsjednika Gradskog vijeća i nikakva smjena, što se tiče SDP-a, ne dolazi u obzir, pogotovo ne nakon što smo poslije 30 godina u situaciji da možemo provoditi neke naše politike! Za to će morati tražiti saveznike u nekoj drugoj političkoj opciji, izjavio nam je predsjednik GO SDP-a Daniel Radeta.

Prvi čovjek Nezavisne liste Enio Meštrović bio je još kraći:

- Mi stojimo iza Marka Vučetića kao predsjednika Gradskog vijeća - rezolutan je Meštrović.

16. travanj 2024 13:58