StoryEditorOCM
4 kantunaUSTAVNI SUD ODBIO ŽALBU I UTVRDIO:

VOX je medijski šikanirao šefa zadarske Krim-policije Antuna Novoselovića!

9. siječnja 2017. - 23:01
UBOJSTVO_CUSTIC10-300108

Ustavni sud RH odbio je žalbu trgovačkog društva VOX d. o. o. iz Zadra u vlasništvu Rena Sinovčića, protiv presude Županijskog suda u Zadru kojom je Vox-u naloženo da isplati 53 tisuće kuna s pripadajućim kamatama bivšem načelniku kriminalističke policije Policijske uprave zadarske Antunu Novoseloviću zbog povrede prava osobnosti.

Bivši načelnik zadarske krim policije i gradski vijećnik SDP-a tužio je nakladnika tjednika "Vox - Zadarski regional" nakon objave više nadnaslova, naslova, fotografija i tekstova od 28. travnja 2010., kojima se aludiralo na njegovu nečasnost, kriminalno djelovanje, te zlouporabu položaja i ovlasti u tadašnjem svojstvu načelnika kriminalističke policije Policijske uprave zadarske. Presudom Županijskog suda u Zadru od 24. listopada 2014. godine potvrđena je presuda Općinskog suda u Zadru od 4. listopada 2011. godine kojom je djelomično usvojen tužbeni zahtjev Novoselovića. Osim 53 tisuće kuna, s pripadajućim kamatama zbog povrede prava osobnosti, s preostalim dijelom tužbenog zahtjeva u iznosu od 48 tisuća kuna, te zahtjevom za objavu presude Novoselović je odbijen.

Preko odvjetnice Sanje Miličević iz Odvjetničkog društva Korljan & Partneri iz Zadra, TD Vox je uložilo žalbu smatrajući da je riječ o povredi ustavnih prava. Naveli su da objavljene fotografije Novoselovića potječu s novinske konferencije, odnosno da su snimljene na javnom mjestu, te da načelnik krim policije, što se tiče spornih napisa, kao i svaka javna osoba, mora biti spreman na kritiku i viši stupanj zadiranja u privatnost, tim više što je riječ o djelatniku policije. Navodeći kako iznošenje vrijednosnog suda o kvaliteti obavljanja javne dužnosti nije povreda imena tužitelja, njegove obitelji ili privatnosti, istaknuli su da szu sporni napisi zapravo politička groteska, čiji smisao i jest pretjerivanje i naglašavanje sarkazma.

Ustavni sud je, međutim, razmatranjem presuda i cjelokupnog predmeta, utvrdio da je zapravo riječ o medijskom šikaniranju Novoselovića osobno, te da se pritom ne radi o satiričkom niti metaforičnom načinu izražavanja, kao ni o "groteski, čiji smisao i jest pretjerivanje i naglašavanje sarkazma". Utvrđeno je, naime, da sporni niz napisa ne predstavlja vrijednosne sudove koji bi se temeljili na utvrđenim i stvarnim činjenicama i objavljivanje kojih bi bilo primarno u javnom interesu zbog brige o funkcioniranju policije.

- Tužitelj je u vrijeme sporne objave bio načelnik kriminalističke policije nadležne za područje cijele jedne županije u Republici Hrvatskoj, dakle osoba koja je nositelj izvršne vlasti, čiji rad ima iznimno značajnu ulogu u državi vladavine prava. Zbog takve uloge rad policije treba uživati povjerenje javnosti i mora se štititi od neutemeljenih napada. Ustavni sud posebno napominje da policija, kao i ostale državne i javne institucije, nije imuna na kritiku i kontrolu, no ta kritika ne može prelaziti granice osobnih uvreda i kleveta, o čemu, prema ocjeni Ustavnog suda, podnositelj nije vodio računa kada je objavljivao sporno izdanje svojeg tjednika - navodi se u odluci Ustavnog suda koju su jednoglasno donijeli sudac Antun Palarić, predsjednik Vijeća, te suci Andrej Abramović, Mario Jelušić, Lovorka Kušan, Josip Leko i Rajko Mlinarić, članovi Vijeća.

25. travanj 2024 03:21