StoryEditorOCM
4 kantunaSLIJEDI LI RASPLET OKO KONCESIJE ZA MARINU U CENTRU ZADRA?

Vlada traži poništenje natječaja, general Čermak dobija priliku, a Dogus prijeti tužbom protiv države

Piše Novac.hr
16. listopada 2019. - 19:30
tankerkomerc

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture odlučilo je predložiti Vladi da poništi natječaj za dodjelu koncesije za korištenje Marine Zadar koji je raspisan još u srpnju 2014.

Takva odluka, objašnjavaju u Ministarstvu, u skladu je s preporukom Državnog odvjetništva, koje smatra da taj natječaj od prije pet godina ne štiti prava i interese Republike Hrvatske jer je u međuvremenu na snagu stupio novi Zakon o koncesijama. U Ministarstvu kažu i da će Vladi predložiti raspisivanje novog natječaja kako bi država zaradila milijunska sredstva, što po starom natječaju ne bi mogla.

Od takvog raspleta 22-godišnje pravne zavrzlame koristi može imati samo sadašnji korisnik marine, tvrtka Tankerkomerc koja je od prošle godine u vlasništvu Crodux grupe generala Ivana Čermaka. Naime, ako Vlada prihvati prijedlog Ministarstva i raspiše novi natječaj, na njega bi se ta tvrtka mogla javiti i tako legalno dobiti koncesiju i nastaviti koristiti marinu.

Visoki upravni sud presudom je u svibnju te godine odbio Tankerkomercov zahtjev da mu se prizna pravo korištenja marine, no država do danas nije poduzela ništa da je spriječi u ilegalnom korištenju tog atraktivnog pomorskog dobra u središtu Zadra, niti je dovršila natječaj kojim bi se prostor dao na upravljanje legalnom koncesionaru.

Na natječaj iz 2014., koji se zbog sporova između Tankerkomerca i države do 2017. nije mogao provesti do kraja, svoju ponudu za preuzimanje marine predali su turska Dogus grupa, koja je u neposrednoj blizini kupila zgradu Maraske u kojoj planira urediti luksuzni hotel, austrijsko-češki konzorcij Marina Signum, Olive island, državni ACI te konzorcij Porto Jadera. Tankerkomerc se na natječaj tada nije niti mogao javiti zbog duga državi.

U pokušaju da dokaže svoje pravo korištenja marine, Tankerkomerc je od 1997. do 2017. na raznim sudovima izgubio niz sporova protiv države, koju je zastupao DORH i cijelo to vrijeme činilo je sve da bi se Tankerkomercu onemogućilo bespravno korištenje marine, a onda je u kolovozu 2017. došlo do obrata u ponašanju DORH-a, koji protiv presude Visokog upravnog suda podnosi izvanredni pravni lijek. DORH u lipnju ove godine šalje dopis Vladi, tražeći poništenje natječaja. U skladu s njim, Ministarstvo ga sada i poništava. U Dogus grupi su nam nedavno potvrdili da su i dalje jako zainteresirani za marinu. Njihov regionalni direktor Burak Baykan izjavio je za tjednik Nacional kako će u slučaju poništenja natječaja iz 2014. tužiti Republiku Hrvatsku, a poznato mu je da su drugi ponuđači s tim u vezi već poduzeli korake putem međunarodnih institucija.

16. travanj 2024 07:17