StoryEditorOCM
4 kantunaGENERAL ANTE GOTOVINA

"Vitraji su moj dar svim vjernicima koji su molili za mene dok sam bio u Hagu! Sretan sam što sam napokon realizirao ovu moju želju..."

Piše Matea Magaš
12. ožujka 2023. - 15:17

Bio je to poseban dan u Pakoštanima - nedjeljnu je misu uveličao događaj blagoslova novih vitraja koje je general Ante Gotovina poklonio župnoj crkvi Uzašašća Gospodinova.

Dvadeset i dva vitraja izrađenih u posebnoj tehnici fuzije, s oslikanim svecima, zagrebačkog umjetnika Mirka Zubaka, general je poklonio kako svojim mještanima, tako i svim vjernicima u Hrvatskoj kao znak zahvalnosti što su molili za njega kad je bio zatočen u Hagu.

Stoga ne čudi što je mjesna crkva bila premala za sve koji su htjeli biti dio posebnog misnog slavlja, prvi put predvođenog nadbiskupom Milanom Zgrablićem.

- Ovi su vitraji savršen medij koji nam prenosi ono što je umjetnik doživio te i mi kroz njih možemo osjetiti njegovu poruku. To je ta posebna dimenzija koju nam nosi umjetnost, baš kao što nosi potrebu da budemo zahvalni Bogu. Nju je osjetio i general Ante Gotovina koji se baš ovakvim putem htio zahvaliti svim ljudima, Bogu i svecima. Ono što je on osjećao duboko u svome srcu, to je izraz zahvale koji dolazi materijaliziran iz vana, u obliku dara. On je dobio dar slobode i želio ga je podijeliti s nama, a znamo da dar, kad se poklanja dalje, dobiva još veću vrijednost – istaknuo je među ostalim nadbiskup Zgrablić.

image


 

Luka Gerlanc/Cropix
image
Luka Gerlanc/Cropix

General Gotovina, kao i uvijek, bio je skroman u svojim izjavama. Istaknuo je kako je sretan što je konačno mogao ostvariti ovu želju koju je već godinama htio napraviti.

- Sretan sam zbog ovoga, jako! Znate, svaka je crkva lijepa, a da bi naša bila još ljepša imali smo želju postaviti ove vitraje. Tu nam je pomogao i naš likovni umjetnik, akademski slikar Mirko Zubak, ali i Institut za zaštitu spomenika s kojim smo bili u komunikaciji jer je oltar zaštićen. Vrlo smo brzo išli u realizaciju i veseli me vidjeti tako divne radove na prozorima naše crkve – istaknuo je Gotovina dodavši kako je imao veliku podršku od svoje bratovštine.

- Moram napomenuti kako smo moja bratovština sv. Ante i ja to napravili. I moj je pradjed bio član, pa djeda, no kako on nije imao sinove, mene je uveo kao prvog unuka. To je naša tradicija i vjera – zaključio je general koji je, malo je poznato javnosti, slikao i kad je bio u haškom zatvoru te mu umjetnost nije strana.

image
Luka Gerlanc/Cropix

A likovni umjetnik kojeg je sam general izabrao za ovaj poseban posao, Zubak, istaknuo je kako je na ovom radu proveo gotovo dvije godine.

- Da, dugo sam radio na ovome, no lijepo kad radite ovakve stvari jer osjećate jednu posebnu emociju. General Gotovina i ja dugo se znamo i zato mi je drago da je baš mene izabrao za ovaj posao. Često me pitaju što mi je bilo najteže raditi, no ja bi radije naglasio što mi je bilo najdraže. A to je srce Marijino, na kojem sam i najviše vremena proveo – zaključio je umjetnik.

Ante Žoni Maksan, brigadir HVO-a i pukovnik HV, veliki Gotovinin prijatelj, istaknuo je kako je osim generala Gotovine u donaciji za vitraje, sudjelovao i brigadir Ante Filipović sa svojom obitelji.

- Kad je saznao da je to donacija od bratovštine sv. Ante Padovanskog, i kad je doznao nakanu generala da time zahvali narodu koji je za njega molio, osjetio je potrebu da sudjeluje i on – rekao je Maksan.

image

Ante Zoni Maksan.
 

Luka Gerlanc/Cropix

Pakoštanci nisu mogli sakriti zadovoljstvo novim vitrajima. Kažu, ostali su bez daha kad su ih ugledali.

- Predvini su! Sva se ježim kad ih vidim... Svaku sam nedjelju ovdje, u našoj crkvi, i mogu vam reći da je ovaj dar generala podigao cijelu crkvu na višu raznu. Volimo ga svi, naš je - od srca rekla Gordana, jedna od vjernica.

image
Luka Gerlanc/Cropix
19. travanj 2024 04:11