StoryEditorOCM
4 kantunaRADILI ILEGALNO

Virus i dom radili ‘na crno‘, a predsjednica Sindikata umirovljenika Jasna Petrović tvrdi: ‘Neke razotkrije korona, a neke, nažalost, druga nesreća!‘

Piše Božana Sviličić
15. listopada 2021. - 21:58

- Procjenjuje se da je čak sedam tisuće starijih ljudi izvan bilo kakve kontrole u stotinjak ilegalnih domova u Hrvatskoj. Prijave o nepravilnostima, ali i kršenjima zakona, dobivamo svakodnevno, no sustav jednostavno ne funkcionira – kaže predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske (SUH) Jasna Petrović nakon što je virus korone, koji je u srpnju buknuo među štićenicima obiteljskog Doma za starije i nemoćne osobe 'Dalmatino' u Biogradu razotkrio da taj dom već četiri godine radi ilegalno!

Virus je u dom 'na crno' ušao preko zaposlenika koji nisu cijepljeni, a da policija nije kazneno prijavila 36-godišnjeg Mišela Tepšu, zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela širenje i prenošenje zarazne bolesti, i dalje bi neometano radio, iako mu je još 2018. godine Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku izdalo rješenje o zabrani rada. Tada je vlasniku Mišelu Tepši zabranjen rad po pravomoćnom rješenju inspektora iz 2016. godine kada su u domu pronađene nepravilnosti. Tepša je držao više od deset korisnika više nego što mu je to bilo dopušteno rješenjem Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Zadarske županije. Pružao je socijalne usluge dugotrajnog smještaja za čak 32 umirovljenika iako je sukladno rješenju Zadarske županije dom ispunjavao uvjete smještaja za tek 18 osoba. Utvrđeno je i kako nije sklopio ugovore o radu s radnicama te nije ustrojio propisanu evidenciju i dokumentaciju sukladno Pravilniku o vođenju evidencije i dokumentacije pružatelja socijalnih usluga. Tepša je dobar dio štićenika držao u nehumanim uvjetima, u relativno malenim prostorijama u kojima ne postoji prirodan izvor svjetlosti. Tada su o donesenom rješenju o zabrani rad obaviješteni su nadležni centri za socijalnu skrb radi savjetovanja i pomaganja osobama kojima se prekida smještaj te je obaviještena Zadarska županija koja je donijela licenciju.

- Sumnja se da je osumnjičenik u svom objektu na području Zadarske županije pružao uslugu smještaja i skrbi za nekoliko desetaka starih i teško bolesnih osoba, bez pravnog temelja, te nije primjenjivao važeće upute Zavoda za javno zdravstvo u cilju sprečavanja i suzbijanja epidemije COVID-19, a kojim protupravnim pristupom i ponašanjem je u srpnju ove godine doveo do širenja zarazne bolesti među korisnicima, uslijed čega je deset korisnika oboljelo - rekli su u zadarskoj policiji.

Iako sve to zvuči strašno, nažalost je moguće, kaže Petrović. Navodi kako je sve do nedavno samo devet inspektora nadziralo rad domova u cijeloj Hrvatskoj, tako da je kontrola bila skoro pa nemoguća.

- Sada ih je duplo više, pa vjerujemo da će ubuduće situacija biti bolja. Nadamo se da će i novi zakon o socijalnoj skrbi stvari promijeniti nabolje. Ministarstvo je najavilo ukidanje obiteljskih domova za starije, ali mislim da to ipak neće riješiti kronični problem građana treće dobi – kaže Petrović. Pojašnjava kako postojećih pedesetakak javnih domova koji primaju nešto više od 10 tisuća korisnika, ne može pokriti ni polovinu potreba starijih osoba u Hrvatskoj.


- Ukidanje obiteljskih domova za starije, pogoršat će postojeću situaciju u kojoj samo 2,6 posto starijih od 65 godina može jednog dana računati s mjestom u domu. Izvaninstitucionalna pomoć, u bilo kojem obliku, neophodna je u državi gdje je 20 posto stanovništva starije od 65 godina. Oni većinom ne žive sa svojom obitelji, imaju mizerne mirovine, a dvije trećine umirovljenika u Hrvatskoj ispod je granice siromaštva od 2.227 kuna – navodi Petrović, te navodi da će dok se sve to ne riješi i dalje cvjetati rad domova 'na crno'.

- Neke razotkrije korona, a neke neka druga nesreća, nažalost - kaže predsjednica SUH-a. Dok se vlasnik Mišel Tepša tijekom dana nije javljao na telefon, njegov dom se i dalje nastavio reklamirati na internet stranicama kao 'prvi obiteljski dom u Biogradu na moru koji se nalazi se u atraktivnom dijelu grada koje je prepuno zelenila u ograđenom dvorištu koje je idealno za šetnje i druženja'.

Foto: Luka Gerlanc

16. travanj 2024 10:29