StoryEditorOCM
4 kantunaTKO ĆE AKO NEĆE ONI

Većina liječnika se želi cijepiti, ali ima medicinara koji odbijaju vakcinu - koliko se zadarskih liječnika i bolničkog osoblja cijepilo?

Piše SD
26. veljače 2021. - 21:23

Iako su prvi rezultati anketa sredinom prosinca prošle godine nagovijestili da se tek polovica anketiranih liječnika želi cijepiti protiv koronavirusa, te da će taj postotak biti nešto veći kod medicinskih sestara, u dalmatinskim bolnicama trenutno je ipak drukčiji scenarij.

Naime, Slobodna Dalmacija sredinom tjedna izvijestila je kako se, prema neslužbenim podacima, u splitskom KBC-u od 3800 zaposlenih cijepilo njih nešto više od 40 posto. I dok su se liječnici odazvali pozivu (cijepljeno ih je između 50 i 60 posto), medicinske sestre, kojih je u bolnici zaposleno oko 1600, pisali smo, i nisu baš voljne primiti cjepivo – zasad ih je to učinilo 30 posto.

Split po ovakvom omjeru cijepljenja nije iznimka, gotovo do u postotak jednaka je situacija u cijeloj Dalmaciji. Pa i u Općoj bolnici Šibensko-kninske županije, u kojoj je trenutno zaposleno 927 zaposlenika, od čega je 197 liječnika, a 368 medicinskih sestara.

- Do današnjeg dana procijepljeno je 80 posto liječnika i 32 posto medicinskih sestara. Što se tiče raspoloživosti cjepiva, ima ga za sve zainteresirane djelatnike - izvijestili su nas iz Opće bolnice Šibensko-kninske županije.

TREĆA FAZA

Iz Opće bolnice Zadar potvrdili su nam da je, sukladno epidemiološkim mjerama preporučenim od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, kod njih provedeno cijepljenje djelatnika kroz dvije faze u razdoblju od 5. do 21. siječnja. Uskoro će se, u suradnji sa zadarskim Zavodom za javno zdravstvo, a temeljem prikupljenih potpisa zainteresiranih, organizirati i treća faza cijepljenja. Za sada je cijepljeno oko 65 posto liječnika i 30 posto ostalih djelatnika.

- Od ukupnog broja od 1424 djelatnika, cijepljeno je 168 liječnika od ukupnog broja od 276 liječnika naše bolnice. Također, cijepljeno je 395 ostalih zdravstvenih djelatnika - podaci su zadarske bolnice.

- Opća bolnica Dubrovnik zapošljava 979 zaposlenika, od toga 167 liječnika i 416 medicinskih sestara. Svi zaposlenici koji su se prethodno predbilježili za cijepljenje protiv infekcije koronavirusom cijepljeni su prema planu cijepljenja. U našoj ustanovi cijepljeno je 97 liječnika i 152 medicinske sestre - postoci su, dakle, i u Dubrovniku vrlo slični onima iz ostatka Dalmacije.

Zašto se liječnici spremnije i u većem broju prijavljuju na cijepljenje pitanje je koje smo, među ostalim, postavili Hrvatskoj komori medicinskih sestara (HKMS).

Smatraju da je tvrdnja da se isključivo sestre ne žele cijepiti u većem broju - pretjerana. Obrazlažu da su medicinske sestre gotovo tri puta brojčano zastupljenije u zdravstvenim ustanovama, pa su zbog toga, smatraju, njihovi postoci manji.

- U tijeku je naša kampanja za procjepljivanje medicinskih sestara "Imaš znanje, budi primjer", kako bismo sestrama dodatno pojasnili važnost cijepljenja. Podatke o postotku broja cijepljenih u ovom trenutku nemamo, ali medicinske sestre su brojčano tri puta zastupljenije od liječnika, pa kada se govori o brojkama cijepljenih, onda vjerojatno nije tolika razlika prema broju doza. Nastavljamo s kampanjom jer nam je u cilju što veća procijepljenost zdravstvenih radnika - kažu iz HKMS-a.

DVOJBE MEDICINARA

Iz bolnica neslužbeno doznajemo da ima djelatnika koji se ne žele cijepiti, no na njihovu se volju, napominje, ne može silom utjecati. Medicinsko osoblje koje se nema u planu cijepiti, nije bilo voljno javno obrazlagati svoje stavove.

Neslužbeno saznajemo da dio njih izbjegava pojedina cjepiva, neki čekaju više znanstvenih podataka, pogotovo o nuspojavama, dok će manji dio uskoro ipak, kažu nam, primiti cjepivo.

S jednakim problemom osoblja koje se odbija cijepiti susreću se i mnoge europske zemlje. Zbog toga je sve više rasprava na svjetskoj razini bi li ipak trebalo biti obavezno cijepljenje onih koji u svom poslu mogu prenijeti bolest drugima, prvenstveno djelatnika u javnim zdravstvenim ustanovama.

Dobre vijesti svakako stižu iz Hrvatske liječničke komore. Naime, prema njihovu istraživanju, čak 87 posto liječnika u Hrvatskoj se ili već cijepilo (njih 32 posto) ili se planira cijepiti (njih 55 posto). Čak 88 posto liječnika cjepivo smatra sigurnim, što je iznimno visoka razina povjerenja.

Što će biti s onima koji ustraju u odbijanju cjepiva, još uvijek se ne zna. Za sada je plan nastaviti s kampanjama i edukacijom o dobrobiti cijepljenja svih zaposlenika u javnozdravstvenim ustanovama.

Anketa Hrvatske liječničke komore

Anketa je pokazala da je do sredine siječnja 18 posto liječnika bilo zaraženo novim koronavirusom ili vjeruje da je bilo zaraženo, a čak 64 posto njih smatra vjerojatnim mogućnost da se zaraze.

Jednak postotak smatra da je COVID-19 opasna bolest. Vrlo mali broj liječnika, tek četiri posto njih koji ujedno nisu preboljeli COVID-19, kazalo je da se nemaju namjeru cijepiti premda nemaju imunitet nakon prebolijevanja. Također, pet posto ispitanika ne zna hoće li se cijepiti, a također nisu preboljeli COVID-19 i nemaju imunitet. Preostalih 4 posto ispitanika su preboljeli COVID-19 pa stoga imaju imunitet.

Na skali od 1 do 7 ispitanici su povjerenje u sigurnost cjepiva ocijenili visokom ocjenom 6, dok su važnost procjene rizika i koristi od cijepljenja prije donošenja odluke o cijepljenju ocijenili nešto nižom ocjenom 5,4.

19. travanj 2024 22:39