StoryEditorOCM
4 kantunaLAŽNO ZLATO

Varali Zadrane metodom "bačenog lančića", pa dobili po deset mjeseci zatvora: "Evo naše sreće!"- viknuli bi lakovjernim prolaznicima!

Piše Božana Sviličić
9. rujna 2020. - 21:46

Zbog varanja lakovjernih prolaznika na zadarskim ulicama metodom “bačenog lančića”, dva uigrana prevaranta osuđena su na bezuvjetne kazne od deset mjeseci zatvora. Sutkinja Općinskog suda u Zadru Danijela Zubčić izrekla im je svakom po deset mjeseci zatvora smatrajući kako se jedino tim sankcijama društvo može zaštititi od takvih osoba.

- Rok trajanja zatvorske kazne bi po mišljenju ovoga suda trebao djelovati u vidu specijalne prevencije na način da ih odvrati od daljnjeg činjenja kaznenih djela na štetu tuđe imovine – navodi se u presudi.

Prevare bi se odigravale po uigranom scenariju. Nekoliko metara ispred žrtve prvi bi muškarac neprimjetno izvadio lanac iz džepa hlača, te ga lagano ispustio iz ruke na tlo iza sebe.

- Evo naše sreće! - viknuo bi žrtvi kako bi ispalo da su ga oboje istovremeno ugledali. Ubrzo bi naišao i drugi muškarac koji bi se predstavio kao “urar” ili “zlatar” te bi potvrdio da se radi o zlatnom lancu i procijenio bi njegovu vrijednost. Od žrtve bi tražio polovicu novčane vrijednosti ostavljajući joj bezvrijedni lančić pod izlikom da će ga ovaj drugi kasnije otkupiti.

- Nismo krivi. U to vrijeme nismo bili u Hrvatskoj – izjavili su za prevare optuženi 66-godišnji Ivan B. i 52-godišnji Dragan P. na sudu, iako su ranije u policiji nakon uhićenja priznali krivnju navodeći kako se se na metodu “bačenog lančića” odlučili zbog manjka financijskih sredstava. Uhićeni su u srpnju 2010. kada su na njihovu priču nasjela trojica Zadrana. Prvi je na sudu ispričao kako je u cijeloj priči bio naivan jer je bio uvjeren da je taj lančić zlatni.

- Bio sam tamo negdje oko mosta kada se ispred mene stvorio neki čovjek srednjih godina koji je na podu našao zlatni lančić. Taj čovjek mi je rekao da smo ga skupa našli i da ga skupa i prodamo i podijelimo novac, a onda se odnekud stvorio i drugi koji je rekao da je on zlatar. Dali smo mu lančić da ga pogleda i on je potvrdio da se radi o zlatu. Rekao je da lančić vrijedi oko šest tisuća kuna – ispričao je prevareni Zadranin. Naglasio je kako mu je prvi muškarac koji je našao lančić rekao da mu što prije da novce jer je vozač autobusa pa mora žuriti na liniju.

Drugi Zadranin je prevaren nakon što se u ranim jutarnjim satima iskrcao sa broda koji je došao sa Silbe. Dok je šetao sreo je "lika" koji mu je govorio da ima problema s autobusom, da žuri. Pokazao mu je jedan zlatni lančić i pitao ga hoće li ga kupiti jer mu treba novaca.

- Predložio sam mu da to provjerimo kod zlatara i baš u tom momentu je naišao drugi muškarac finog ponašanja koji je rekao da je on zlatar, da se razumije u lančić i da taj lančić ima veliku vrijednost. Da sam mu 200 ili 300 eura - ispričao je.
Treći je muškarac naveo kako nikada nije upao u ovakvu zamku iako je radio “i vani”. Lančić nalik na zlato bio je u blizini njegovog auta, a kada ga je uzeo u ruke u sekundi se kraj njega stvorila druga osoba.

- Jedan muškarac je bio agresivan, a drugi visok i šlank. Ovaj agresivni je rekao da mora ići za Rijeku i mislio sam da će me udariti. Rekao mi je da mu moram dati novac i da nema vremena odnijeti lančić zlataru na provjeru – ispričao je pa mu dao 500 eura. Na pitanje sutkinje otkud povjerenje prema ljudima koje prvi put u životu vidi da im da 500 eura, odgovorio je da ne zna da su ga možda nečim opili jer su stajali kraj njegovog auta.

U ponovljenom postupku sud je pribavio I presudu Općinskog suda u Splitu kojom je Dragan P. pravomočno osuđen za ista kaznena djela 5. svibnja 2016. oko 7,40 sati na autobusnom terminalu u Trogiru. U dogovoru sa za sada nepoznatom muškom osobom prevario je Trogiranina kojem je rekao kako je riječ o lančiću od 18 karatnog zlata vrijednom najmanje 2.500,00 eura. Trogiranin mu je dao 2.600,00 kuna.

24. travanj 2024 15:56