StoryEditorOCM
4 kantunaLJETOVALI NA UGLJANU PA DOBILI TEMPERATURU I GLAVOBOLJU

Užasnuti Slovenci pobjegli iz zadarske bolnice: "Ovo je katastrofa – sve je prljavo i raspadnuto"

Piše Zadarski.hr
31. kolovoza 2017. - 13:43
slovenac_legionela_24ur_gsv

Jaka glavobolja i visoka temperatura prisilile su dvoje slovenskih turista koji su ljetovali u okolici Zadra da potraže pomoć liječnika u zadarskoj bolnici. Tamo su im dijagnosticirali atipičnu upalu pluća, piše Index.

Kipar Metod Frlec i psihologinja Liljana Šprah pričaju kako je higijena u zadarskoj bolnici u najmanju ruku - vrlo upitna. 

Raspadajući stropovi, zamazani tuševi i prljavi odvodi, plijesan na sve strane... Brojni su razlozi koji se dvoje Slovenaca iz zadarske bolnice potjerali na liječenje u Ljubljanu. Između ostaloga tvrde kako im je jedna od medicinskih sestara rekla kako se ona, iako u bolnici radi, tu ne bi liječila.

"Sve je prljavo i raspadnuto. Bili smo na Zaraznom odjelu, a izgledalo je kao da ćemo tamo pokupiti neku zarazu. Boja je padala s hladnjaka, tuš je bio prljav, a iznad njega se raspada strop. Kad nam se otkačila infuzija zvali smo sestru, a došla je čistačica koje je popravila. Dijagnoza je bila atipična upala pluća, ali stanje nam se nije popravljalo", pričaju supružnici koji su odlučili bolesni iću nazad u Sloveniju.

"Sate i sate smo se vozili po autocesti pod antibioticima", pričaju.

Vlasnik apartmana u kojemu su Slovenci ljetovali, Zvonko Jurin, odvezao ih je njihovim autom do Ljubljane gdje im je u Infektivnoj bolnici dijagnosticirana legionarska bolest.

"Nisu tražili da ih vozim, to je meni palo na pamet", govori on.

Zaraza iz vode?

"Voda dolazi cijevima ispred mora, iz Zadra", objašnjava.

Iz Instituta za javno zdravlje tvrde da su izlazili na teren, ali nisu našli nikoga.

"Ja bih volio zbog sebe da to riješe. Da je problem u vodi, zarazili bi se valjda i mi. Vidjet ćemo kad dođu, najavili su se", priča vlasnik apartmana.


Uzročnik legionarske bolesti prenosi se zrakom, prilikom stvaranja vodenog aerosola u navedenim sustavima. Čovjek se zarazi udisanjem aerosola u kojem su prisutne bakterije legionele. Najčešći je način stvaranja vodenog aerosola: raspršivanje vode u sustavima za ovlaživanje zraka, odnosno rashlađivanje raznih postrojenja preko rashladnih tornjeva; prigodom umivanja i tuširanja preko slavina, odnosno tuševa; u bazenima s pjenom. Udisanjem aerosola moguća je infekcija legionelom koja ulazi u dišne putove. Obolijeva osoba izložena aerosolu ovisno o osjetljivosti, odnosno otpornosti organizma i infektivnoj dozi uzročnika. Bolest se ne prenosi s čovjeka na čovjeka.

"Ako se legionela ne prepozna na vrijeme, često završi smrću", govori Blaž Pečavar, infektolog u ljubljanskoj bolnici, prenosi 24ur.

Prošle godine su na Krku, u Baški, zatvorena četiri hotela i jedan kamp jer se jedan od bivših gostiju zarazio legionelom. Odluka o zatvaranju hotela donijeta je nakon što je o zaraženom čovjeku informiran Europski centar za praćenje legionarske bolesti, piše Index.


 

19. travanj 2024 18:08