StoryEditorOCM
4 kantunaSPORNI NATJEČAJ

Ustavni sud prihvatio žalbu ‘Tri Bartola‘ nakon što je za opskrbu zadarskih škola lož uljem Zadarska županija odabrala tvrtku ‘Crodux derivati dva‘

Piše B.S.
5. travnja 2022. - 22:24

Smatrajući da su 'oštećeni' u postupku žalbe na natječaju za nabavu lož ulja za osnovne i srednje škole Zadarske županije iz 2016. godine, Ustavni sud RH ovih je dana prihvatio žalbu zadarske tvrtke 'Tri Bartola'.

Za višemilijunski posao dvogodišnje opskrbe zadarskih škola lož uljem po kriteriju najniže cijene u otvorenom postupku javne nabave Zadarske županije odabrana je zagrebačka tvrtka Crodux derivati dva d.o.o. koju je prošle godine slovenska naftna kompanija Petrol preuzela od umirovljenog generala Ivana Čermaka.

Zadarska tvrtka podnijela je nakon toga žalbu Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave na Odluku o odabiru Crodux derivata dva d.o.o. no žalba im je odbačena kao neuredna s obrazloženjem kako nisu u roku pet dana uplatili i dostavili dokaz o plaćanju naknade za pokretanje žalbenog postupka. Transakcija izvršena 24. siječnja, a zadnji dan roka bio je 23. siječnja 2017.

'Tri Bartola' su preporučenom poštanskom pošiljkom 23. siječnja 2017. poslali podnesak u prilogu kojeg je dostavio izvornik univerzalnog naloga za plaćanje kao dokaz o plaćanju naknade za pokretanje žalbenog postupka,.

Komisija je provjerom izvještaja za stavke izvoda Financijske agencije utvrdila da je transakcija izvršena 24. siječnja 2017. te zaključila da su 'Tri Bartola' postupili izvan roka, budući da je zadnji dan roka bio 23. siječnja 2017.

'Tri Bartola' su se žalili Upravnom sudu koji je poništio takav zaključak Državne komisije, no s tim se nije složio Visoki upravni sud RH, pa se zadarska tvrtka žalila i Ustavnom sudu RH.

Ustavni sud RH je na koncu zaključio kako je u konkretnom slučaju nalog proveden već sutradan (24. siječnja 2017.) kada je zadarska tvrtka uplatila iznos od 45 tisuća kuna na ime naknade za troškove žalbenog postupka, čime im je uskraćeno pravo na žalbu zajamčeno člankom 18. stavkom 1. Ustava zbog formalističkog pristupa Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave, te da je Visoki uprvani sud RH mehaničkom primjenom prava bez uvažavanja specifičnih okolnosti slučaja poništio prvostupanjsku presudu i odbio tužbeni zahtjev.

- Ustavni sud je u svojoj dosadašnjoj praksi iznio i stajalište da pretjerani formalizam u odlučivanju postoji onda kad su pravna stajališta proizvod "mehaničke" primjene pozitivnog prava, bez uzimanja u obzir konteksta i bez sagledavanja pravnog problema kao jedinstvene cjeline. S aspekta zaštite ustavnih prava podnositelja, ali i s aspekta temeljnih vrijednosti ustavnog poretka Republike Hrvatske, takva je primjena pozitivnog prava na konkretne slučajeve neprihvatljiva – navodi se u obrazloženju.

24. travanj 2024 14:53