StoryEditorOCM
4 kantunaZNAČAJNO POVEĆANJE

Unatoč kriznoj godini, Zadarska županija i na kraju srpnja bilježi porast zaposlenosti! I turističke brojke su odlične...

Piše Zadarski.hr
11. kolovoza 2021. - 18:07
Vrhunac je turisticke sezone, a zadarski Poluotok prepun je turista i sve izgleda kao u vrijeme prije pandemije koronavirusa  Luka Gerlanc/Cropix

I na kraju sedmog mjeseca ove krize korona godine Zadarska županija bilježi značajno povećanje broja zaposlenih!

 Prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, posljednjeg dana srpnja u Zadarskoj županiji registrirano je bilo 61.759 zaposlenih osoba. To je povećanje za 2785 odnosu na isti dan prošle godine kada je bilo ukupno 58.974 zaposlenih (rast od 4,72 posto). Pozitivne brojke u Zadarskoj županiji prate i one na državnoj razini gdje je broj zaposlenih na dan 31.07.2021. veći za 52.203 (3,4 posto) u odnosu na godinu ranije.

U zadarskoj županiji ističu kako je situacija puno bolja od onoga što se prije samo nekoliko mjeseci mogli očekivati.

- Potpuno smo se približili broju zaposlenih iz rekordne 2019. godine (62.028). Mjere za očuvanje zaposlenih koje je poduzela hrvatska Vlada dale su vidljiv rezultat, uz potpore poduzetnicima i obrtnicima koje smo donijeli mi na razini Županije, gradova i općina. Zaposlenost je očuvana, radnici su zadržali radna mjesta, mnogi poduzetnici su izbjegli nelikvidnost i sačuvali svoje tvrtke i obrte, kako je pokazala analiza  našeg Upravnog odjela za gospodarstvo, turizam, infrastrukturu i EU fondove - govori župan Božidar Longin te dodaje:

- Nastavlja se rast zaposlenosti i to je ono što nas uvelike veseli. Situacija je i dalje dobra, turistička sezona je znatno bolja nego li su i najveći optimisti mogli predvidjeti te očekujem da će se pozitivan trend nastaviti tijekom kolovoza i rujna. Naravno, to uvelike ovisiti o daljnjem razvoju epidemiološke situacije, istaknuo je župan  Longin. 

Uz dobre podatke o zaposlenosti, u Zadarskoj župniji  bilježe i vrlo dobru turističku sezonu. U prvih sedam mjeseci ove godine ostvaren je porast dolazaka za 39 posto i noćenja za 24 posto u odnosu na godinu ranije, dok se u nautičkom turizmu bilježi povećanje dolazaka od 85 posto. Prvi podaci za mjesec kolovoz također su jako dobri, a najviše gostiju stiglo je iz Slovenije, Njemačke, Poljske, Češke, Austrije, Slovačke i Mađarske.

Inače, broj zaposlenih u Zadarskoj županiji tijekom posljednjih godina značajno je porastao. Primjerice, u odnosu na 2014. godinu taj se broj povećao za 7645 osoba, što je rast od 14,1 posto.

image
Niksa Stipanicev/Cropix
25. travanj 2024 03:11