StoryEditorOCM
4 kantunaZADARSKI SREDNJOŠKOLAC PREVARIO 30 LJUDI ZA 200.000 KUNA

Umjesto Iphonea 5 djevojci isporučio - cjepanicu!

Piše B.S.
6. prosinca 2016. - 23:48
zd

Zadarski srednjoškolac optužen za računalne prijevare teške gotovo 200 tisuća kuna u jednoj od kojih je kupcu umjesto mobitela isporučio cjepanicu, u utorak je sjeo na optuženičku klupu Općinskog suda u Zadru gdje mu je počeo kazneni postupak nakon što je istragom utvrđeno da je virtualnim malverzacijama nasamario tridesetak osoba sa područja Hrvatske.

Osamnaestogodišnjak se još kao maloljetnik javljao na oglase za prodaju mobitela objavljene na internetskom portalu, pribavljao podatke računa prodavača, te s njihovih bankovnih računa potom sebi prebacivao novac. Prodavačima mobitela bi se predstavio kao zainteresirani kupac te bi od njih, usmeno ili preslikom, dobio brojeve njihovih bankovnih kartica, nakon čega bi sa kartice sebi prebacio novac. U prevarama je koristio osobne podatke nekoliko osoba do kojih je došao koristeći se internetom nakon čega bi otvorio korisnički račun na to ime u sportskoj kladionici na koji bi uplaćivao prevarom zarađeni novac. Na imaginarnu mail adresu spajao se preko Internet stranica kako bi otklonio svaku mogućnost povezivanja s IP adresom telefonskog priključka koji je u vlasništvu njegovog oca i preko kojeg je radio.

Uz to je i na internetskom portalu oglašavao i prodaju mobitela nakon čega je kupcima umjesto mobitela dostavljao bezvrijedne predmete, poput komada drva kojeg je poslao djevojci koja je od njega kupovala navodni Iphone 5. Dogovorio bi prodaju a kupci bi shvatili da su prevareni tek nakon šti bi platili i otvorili paket.

Učenik završnog razreda zadarske srednje škole na sud je u utorak doveden s lisicama na rukama iz istražnog zatvora u kojem je završio nakon što je prethodno bio pušten iz pritvora uz jamčevinu, pa pobjegao u Australiju. U međuvremenu se ipak odlučio vratiti u Zadar i priznati kaznena djela za koja se tereti, a optužen je za računalnu prijevaru, nedozvoljenu uporabu osobnih podataka i klasičnu prijevaru.

Iako je tužiteljstvo za njega tražilo kaznu od dvije godine i osam mjeseci zatvora, presuda ovom osamnaestogodišnjaku će, po svemu sudeći, biti ipak malo blaža. U međuvremenu se, naime, većina prevarenih osoba izjasnila da se ne želi svjedočiti na sudu, ali se nisu htjeli odreći i odštete. Kako 18-godišnjak u međuvremenu nije ni potrošio novac koji je 'zaradio', svi će se prevareni u sudskom postupku obeštetiti, a presuda će se, kako je odlučeno, donijeti u nastavku postupka ne temelju izjave i sporazuma.

17. travanj 2024 22:52