StoryEditorOCM
4 kantunaPOPUŠTANJE MJERA

Ugostitelji počinju raditi unutar prostora, ljeto je sve bliže, osjeća se povratak sezone mada je promet još uvijek 60 posto manji od 2019. godine...

Piše Mišel Kalajžić
31. svibnja 2021. - 18:48
Glavna zadaća Obrtničke komore je obrazovanje mladih kadrova, kaže novi predsjednik Ante LukačićJure Miskovic/Cropix

Olakšavanje epidemioloških mjera na početku lipanjske predsezone pozdravio je Ante Lukačić, novi predsjednik Hrvatske obrtničke komore Zadarske županije koji je na tom mjestu zamjenio dugogodišnjeg predsjednika Stipu Kneževića koji je donio odluku o prijevremenom povlačenju s dužnosti.

- Koliko znam najavljena je mogućnost da restorani mogu posluživati i u unutarnjim prostorima u skladu s epidemiološkim mjerama, dok je za kafiće i dalje obaveza da rade samo na vanjskim terasama. Tumačenje epidemiologa je da u restoran dolazite obiteljski ili u nekakvom užem odabranom društvu i da je to epidemiološki podnošljivije za razliku od kafića gdje više dolazi do kontakata, druženja, međusobnih susreta, druženja na šanku i tome slično. Zbog toga su tako odredili s čim mi ne možemo biti nešto baš previše zadovoljni jer smo i do sada ponavljali da izvor zaraze nije nikada niti bio u kafiću. Ali ovih 15-tak dana moramo se još strpiti tako da ćemo onda vjerojatno krenuti svi sretni i zadovoljni u sezonu – ističe Lukačić koji je do sada bio potpredsjednik Obrtničke komore do povlačenja Stipe Kneževića s mjesta predsjednika godinu dana prije redovnih izbora za tu dužnost, dok kada Lukačić ostaje predsjednik.

- Na jesen nas vjerojatno čekaju velike promjene u funkcioniranju Hrvatske obrtničke komore, iako kod nas nema puno profesionalaca kao u Hrvatskoj gospodarskoj komori. Mi obavljamo sami dužnosti u Županijskoj obrtničkoj komori bez naknade, s prvenstvenim zadatkom provođenja obrazovanja i naukovanja novih obrtnika. Rastrgani smo u ovih 25 godina još uvijek između Ministarstva gospodarstva i Ministarstva obrazovanja koji vuku svatko na svoju stranu. Kako se mijenjaju i vlade i stranke uvijek je tu popusti-povuci. Nikako da se to izdefinira u smislu da mi zagovaramo da se veliki dio naukovanja i prakse obavlja u našim obrtima, proizvodnoj i uslužnoj branši, ali školstvo nije za to jer oni imaju svoje praktikume koji nisu adekvatni, ali imaju zaposlenike, sindikate, štite svoje radnike i satnicu tako da je sve to skupa malo komplicirano. Mi smo prepisali bavarski model i to bi bilo najidealnije, pomaka ima, ali su mali – kaže Lukačić.

Broj obrtnika, dodaje, nije se na zadarskom području znatnije smanjio zbog pandemije koronavirusa za razliku od ostalih dijelova Hrvatske, pogotovo u kontinentalnom dijelu. Spašavaju i sezonski obrti tako da se još uvijek nekako sve to odradi. Oko 4 tisuće obrtnika još uvijek egzistira na zadarskom području, mada je evidentno da je svake godine sve više sezonaca jer je teško opstati preko zime – zaključuje Lukačić.

Robert Kovačević, predsjednik Ceha zadarskih ugostitelja, također pozdravlja popuštanje epidemioloških mjera.

- Odnosi se uglavnom na restorane, ali i radno vrijeme je produženo. Kafići u to nisu uključeni jer i dalje rade na terasama, a što se restorana tiče, nije stvar samo u financijama, već i organizacijski. Sami gosti dobivaju dodatnu mogućnost jer u slučaju da vani puše, da je ledeno, pa pada kiša, mogu se prebaciti u unutrašnjost. Neće to donijeti neku veću zaradu, ali hoće organizacijska olakšanja. Što manje limita za nas, lakše je raditi. To je jedan korak prema normalizaciji što je dobro i za goste i za nas – ističe Kovačević.

Predsezona se prema njegovim riječima ipak počela „osjećati”, mada su padovi u prometu još uvijek 60 posto u odnosu na isto razdoblje 2019. godine, tako da se o povratku „pravog” turizma još uvijek ne može govoriti, ali se može - nadati.

- Nema ekskurzija, nema događaja, kulturnih niti sportskih... Vikendom se osjeti da se pojavi nešto ljudi, čak i stranaca, ali sve je to „kap u moru”. Osjećaj je ipak dobar jer budi nadu, mada financijski i ne toliko značajno. Nije totalna katastrofa, osjeća se da je blizu ljeto, da su se ljudi procijepili, pada broj novozaraženih, atmosfera je normalnija. Razlika je ipak u odnosu na prije mjesec dana. Što se tiče nas ugostitelja, imamo prednost pri cijepljenju i već se mjesecima radi na tome, osobito u restoranima gdje ima više zaposlenih, o čemu i ovisi sama sezona. A sve je manje straha, što je možda i najvažnije od svega – zaključuje Robert Kovačević.

Novi predsjednik

Ante Lukačić dosadašnji podpredsjednik Komore, obrtnik je 1989. godine, kada otvara ugostiteljsku radnju pod nazivom „AMORELA“ koja do današnjeg dana posluje u središtu grada Biograda na moru, a 2019. godine proširuje svoju djelatnost te otvara veliki glamping kamp sa svim svojim sadržajem.
Od samog početka osnivanja Udruženja obrtnika Biograd na moru, sudjeluje aktivno u njegovim tijelima i aktivnostima te je za predsjednika Udruženja obrtnika Biograd izabran je 16. ožujka 2000. godine te neprekidno do danas obnaša ovu dužnost.

15. travanj 2024 12:06