StoryEditorOCM
4 kantunaNAKON NEVIĐENOG ISPADA LOVACA VLASNIK "FAJFERICA" MIODRAG OREŠKOVIĆ TVRDI:

"Ubili su mi Miška i otišli na rakiju"

4. veljače 2019. - 22:25
svinje17-040219

- Ubili su mi Miška. On je bio oko 150 kilograma teška glava obitelji. Što će biti sada, ne znam! - očajan je 50-godišnji Miodrag Orešković nakon što su u nedjelju oko 12.20 sati dvojica lovaca u dobi od 61 i 62 godine sa ceste pucali po njegovim svinjama koje je na predjelu Gaj u Smilčiću držao iza žičane ograde pod naponom. Lovci su, vraćajući se iz organizirane hajke na području Benkovca, navodno uz cestu uočili više crnih slavonskih svinja, za koje su mislili da su divlje, te su iz lovačkog oružja pucali po njima. Tri su svinje ubili, jednu su teško ranili u predjelu stražnjice, drugoj su propucali nogu, a još šest ih lakše ozlijedili.

- Miško i ostali su bili ograđeni žičanom ogradom pod naponom. Uz to, teško lovac može pobrkati ovu vrstu sa divljom svinjom. Kada je ugledaš odmah vidiš da nije divlja - kaže Orešković.

Da nešto nije kako treba shvatio je taman nakon što je to jutro stavio kuhati kavu.

- Odjednom sam čuo dva pucnja i skvičanje. Kada sam došao imao sam što vidjeti. Pored Miška ležale su još dvije. Mrtve, jednu su teže ranili, a šest lakše ozlijedili. Prizor je bio strašan, a lovci su nakon toga otišli na rakiju – nastavlja Orešković.

- Poslije su se vratili i jedan od njih je bio na rubu suza. Ali što mi sada to vrijedi! Velika je greška što me nisu pričekali kada su shvatili što su učinili. Rakiju su mogli i poslije popiti – priča ogorčeno ovaj umirovljeni branitelj koji se svinjogojstvom počeo baviti prije dvije godine. Kupio je tada tridesetak grla po koje je išao u Slavoniju.

- Nisam ih kupio da bih se obogatio. Uzeo sam ih kako bi dio prodao, te da bih za sebe i obitelj imao zdravo meso. Eto, načinili su štetu ne samo sebi nego i idućoj generaciji lovaca, priča ovaj 50-godišnjak navodeći kako je ozlijeđenim životinjama dežurni veterinar nakon incidenta pružio pomoć.

-Odmah je došla i policija i napravila očevid. Ja sam procijenio štetu, a kako će se stvari razvijati vidjet ćemo- kaže Orešković.

Iako je u subotu 2. veljače odlukom Ministarstva poljoprivrede počelo masovno preventivno ubijanje divljih svinja zbog sprečavanja širenja afričke kuge, koje bi trebalo potrajati sve do 1. kolovoza, Orešković ne smatra da je njegov Miško zbog toga "izgubio glavu". Miško nije bio divlji vepar kao marjanski Špiro koji je zbog toga stradao, već crna slavonska svinja, fajferica, hrvatska autohtona pasmina svinja, nastala na imanju grofa Pfeiffera u Orlovnjaku kraj Osijeka. Unatoč tome 61-godišnjak i 62-godišnjak s benkovačkog područja, inače članovi benkovačke Lovačke udruge, bez alkohola i usred bijela dana mislili su da se radi o divljim svinjama, pa su po njima raspalili iz svog oružja.

U policiji navode kako je u tijeku je kriminalističko istraživanja kako bi se rasvijetlile okolnosti ovog događaja.

U Lovačkom savezu Zadarske županije ističu kako su lovci ovim incidentom prekršili čak tri zakona zbog kojih će biti kazneno i prekršajno sankcionirani, te zasigurno, ako se ta djela i dokažu, isti neće više biti članovi udruga.

-Lovački savez konstantno radi na tome da društvo bude suvremeno. Provodimo različite humanitarne akcije, te organiziramo donacije potrebitima, sve da pokažemo što radimo, i onda se dogodi ovako nešto. Srećom, nije riječ o čestom već o iznimno rijetkom slučaju za koji se nadam da se više neće ponoviti. Kako se sve to dogodilo još je predmet istrage i ne bih htio dok istraga ne završi o tome više govoriti- kaže Roko Pavić, tajnik Lovačkog saveza Zadarske županije.

Podsjetimo, ministar poljoprivrede i potpredsjednik Vlade Tomislav Tolušić potpisao je 25. prosinca naredbu o odstrelu divljih svinja koja bi, kako strahuju zaštitari životinja, ali i mnogi lovci, mogla dovesti do potpunog istrebljenja ovih životinja. Izlov divljih svinja naređen je zbog straha od afričke kuge, bolesti svinja koje još uopće nema u Hrvatskoj, a mnoge je zgrozila činjenica da je dopušteno ubijati i majke s mladuncima.

Iako nije popularna uredba se mora poštivati. Divlje svinje prema naredbi se moraju odstrijeliti u lovnom području, sve do biološkog minimuma, ali i na području nelovnih površina. Iako je još u Hrvatskoj nema, afričke kuge ima u rubnim područjima, pa je preventiva nužna – kaže Pavić.

Prema uredbi, hvatanje i premještanje divljih svinja strogo je zabranjeno, a na njih se smije pucati čak i u vrijeme lovostaja u lovištima i na hranilištima, u zaštićenim područjima, s noćnim i dnevnim ciljnicima s povećanjem, uz korištenje umjetne rasvjete. U istom je ministarstvu donesena i odredba da se dopušta lov divlje svinje psima goničima od 1. veljače do 31. srpnja. Dosad je, naime, ulazak u lovišta i lov goničima u tom razdoblju bio zabranjen, jer psi goniči mogu izazvati ozbiljnu štetu kod jelenske divljači. U Ministarstvu ističu da je u lovištima potrebno provoditi stroge i brojne biosigurnosne mjere uz napomenu da će se nakon dvije godine od prestanka važenja naredbe populacija divljih svinja vratiti na brojno stanje prije početka njezine provedbe. U 2018. u nas je evidentirano više od 40.000 jedinki te divljači. Među osnovnim preventivnim mjerama koje se preporučuje provoditi u nezaraženom području je i smanjenje populacije divljih svinja, i to na 50 posto matičnog fonda.

23. travanj 2024 13:56