StoryEditorOCM
4 kantunaSTIGLA CIJELA SVITA

U Zadru otvoreni studentski dom i restoran; rektorica Vican: Nitko nam neće obuzdati razvojni entuzijazam! Premijer Plenković: Zadar je impresivan!

Piše Lada Burčul
4. listopada 2022. - 17:02

- Studentski dom i studentski restoran danas zadržavaju pogled svakom prolazniku. A tek korisnicima? U novom domu 284 studenta i 200 studenata u starom domu, s osiguranom prehranom mogu neopterećeno pridonositi sveučilišnoj i akademskoj postojanosti odrazom svojih snaga, mladošću, talentiranošću, boljim studijskim uspjehom, stvaralaštvom. Studentski dom i studentski restoran čine srce sveučilišnog kampusa- kazala je rektorica Sveučilišta u Zadru prof.dr.sc. Dijana Vican u utorak u Zadru na svečanosti otvorenja novog studentskog doma i restorana, čemu je prisustvovao i premijer Andrej Plenković, kao i ministri Oleg ButkovićRadovan Fuchs, zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić, nadbiskup koadjutor mons. Milan Zgrablić, te državni tajnici Marija Pletikosa, Emil Bilaver, Šime Erlić i Šime Mršić.

- Sveučilište smo kojem ne nedostaje poduzetnoga duha, kreativnosti i smisla za razvoj. Pohvalit ćemo se da u ovom trenutku imamo gotovo 100 milijuna vrijednosti znanstveno-istraživačkih i stručnih projekata. Otvoreni smo za svu raznorodnost istraživačkih interesa, nastavnika i studenata, te brojnih partnera. Sveučilište smo usmjereno na svakog studenta. Svakom, baš svakom studentu, omogućujemo mobilnost - učenje na drugim sveučilištima. Prije tri godine ušli smo u alijansu europskih sveučilišta. Od sljedećeg mjeseca naša alijansa EU CONEXUS nastavlja svoj projektni razvoj sa sveučilištima iz obalnih gradova iz osam europskih zemalja – Francuske, Litve, Rumunjske, Grčke, Njemačke, Irske, Cipra i Njemačke. Sveučilište smo koje se puno brže projektno i studijski razvija od prostornih uvjeta. Zato smo i pohitali uz pomoć Granta iz financijskog okvira zapadnog Balkana i Europske investicijske banke osigurati izradu projektne dokumentacije za zgradu STEM odjela s dormitorijem u vrijednosti 5 milijuna kuna, da ne prosimo sredstva iz Državnog proračuna. Danas spremno dočekujemo novu financijsku perspektivu. Izazvani smo prkositi vremenu depopulacije. Sveučilište smo koje se ne iščuđuje demografskoj slici Hrvatske, niti padu broja studentske populacije. Otvaramo nove studijske programe i ne bildamo besprimjerno upisne kvote. Studentski dom i studentski restoran čine srce sveučilišnog kampusa, sveučilišne zajednice, universitasa, koji ima socijalizirajuću funkciju važnu koliko i stjecanje kvalifikacije - istaknula je na svečanosti zadarska rektorica.

- U jednom smo od velikih hrvatskih sveučilišnih gradova u kojem studira pet i pol tisuća studenata. Ta činjenica čini Zadar impresivnim gradom, sa sveučilišnom tradicijom koja seže iz kraja 14. stoljeća. Posebno mi je drago da je ovaj projekt realiziran u okviru mandata dvije naše vlade, on potvrđuje trend ulaganja u različite objekte sveučilišne infrastrukture. Mi smo u proteklih nekoliko godina uložili više od 1,3 milijardi kuna u objekte poput ovoga, vrijednog 95 milijuna kuna, u kojem su sudjelovali Grad Zadar, Vlada i Europska unija - kazao je na svečanosti premijer Andrej Plenković.

- Učinili smo puno na povećanju kvalitete života studenata, u našem mandatu je studentska satnica povećana sa 15 na 30 kuna, svjesni smo da je potrebno osigurati bolje uvjete života tijekom studentskog razdoblja. Studenti, što god studiraju, neka doprinesu poimanju identiteta hrvatskog naroda. To je poruka broj jedan obrazovnog sustava u vremenu globalizacije - rekao je premijer Plenković.

Rektorica Vican podsjetila je da se Sveučilište ponosi mladim snagama koje se ne povode za onima koji se nazivaju plivačima, a nosi  ih struja, nego onima koji žive sa sviješću da se zemlja ne može iseliti.

- Oni su nam neugasiv motivacijski žižak. Nitko nam neće obuzdati razvojni entuzijazam ili otupiti tankoćutnost spram brojnih mladih talenata koji nam i čine poticaj u visoobrazovnoj svakodnevnici. Studentski dom i studentski restoran jest dar koji su naši studenti zavrijedili - zaključila je rektorica Vican.

14. travanj 2024 17:08