StoryEditorOCM
4 kantunaIDE DIGITALIZACIJA

U zadarskoj policiji otvoreno Centralno ispisno mjesto prekršajnog postupka. Božinović: ‘Nema više ‘ladice‘ u koju će se moći spremati kazne!‘

Piše Božana Sviličić
28. lipnja 2021. - 14:36

- Nema više 'ladice' u koju će se moći spremati kazne. Ovim projektom ćemo postići izvjesnost penaliziranja. Što se tiče prekršaja u prometu ovo je put bez povratka, prešli smo 'rubikon'- rekao je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u ponedjeljak  na otvaranju Centralnog ispisnog mjesta prekršajnog postupka Zadar, koji se nalazi u sklopu kompleksa Policijske uprave zadarske. Riječ je o investiciji vrijednoj oko četiri milijuna kuna, mjestu na kojem će se ispisivati, kuvertirati i otpremati pošiljke, vezane uz procesuiranje utvrđenih prekršaja svih ustrojstvenih jedinica Ministarstva unutarnjih poslova.

Novi centar u Zadru otvoren je u sklopu projekta „Unaprjeđenje i modernizacija rada prometne policije“ kao još jedna komponenta, koja za cilj ima unaprjeđenje i modernizaciju rada prometne policije te veću digitalizaciju i unaprjeđenje radnih procesa u Ministarstvu unutarnjih poslova.

- Policija će unaprijediti svoje poslovanje, što je važno za krajnje korisnike koji bi ubuduće trebali kraće čekati na usluge najavio je ministar. Uz ministra na prezentaciji su bili i glavni ravnatelj policije Nikola Milina, načelnik Uprave policije Ravnateljstva policije Ivan Merćep, načelnik Policijska uprave zadarske Anton Dražina, te voditelji sektora i službi zaduženih za rad na projektu.

Ciljevi sustava su ubrzanje postupka obrade utvrđenog prekršaja, brža dostava pošte između MUP-a i Hrvatske pošte, rasterećenje službenika i smanjenje tehničke opreme po referadama policijskih postaja te omogućavanje brže dostave dokumenata prekršiteljima, kao što su Obavijest o počinjenom prekršaju, Prekršajni nalog i Obavezni prekršajni nalog, što za posljedicu ima bržu uplatu kazne.

Građani će iskusiti niz pogodnosti poput mogućnosti uvida u fotografije prekršaja brzine bez potrebe dolaska u policijsku postaju, transparentnost dostave informacija o prekršajima brzine, bržeg protoka razmjene podataka između MUP-a i građana za prekršaje brzine, praćenja statusa predmeta za prekršaje brzine te bržeg i jednostavnijeg plaćanja kazni za prekršaje brzine (internet bankarstvo i sl.)

- Ovaj sustav primjer je načina na koji se rad hrvatske policije digitalizira i prilagođava vremenu u kojem živimo. Ministarstvo unutarnjih poslova jedno je od tijela državne uprave koje najviše ulaže u procese digitalizacije, vidimo to na primjeru EU digitalnih COVID potvrda, kao i novih osobnih iskaznica koje će biti predstavljene 2. kolovoza. Godišnje hrvatska policija ispiše više od 700 tisuća prekršajnih prijava u prometu. Ono što smo danas prezentirali jest rezultat rada stručnjaka iz različitih područja koji su nam prikazali kako cijeli sustav funkcionira- rekao je Božinović.

Naglasio je kako će svaka patrola imati prijenosna računala, prijenosne pisače i potrebni broj tableta i ostalih elektroničkih naprava koje će ima omogućiti funkcionalan rad.

- Za policijski rad ovo je revolucionaran pristup u smislu modernizacije, digitalizacije i unaprjeđenja poslovnih procesa. Policija sa svoje strane čini apsolutno sve da unaprijedi svoje poslovanje, ali i da građani što prije mogu dobiti rješenja ili obavijesti koje se njih osobno tiču. Na ovome nećemo stati. Mi smo kroz Nacionalni program sigurnosti prometa na cestama uložili i u naše fiksne, stacionarne i ručne uređaje za mjerenje brzine, dakle sve ono što snimi kamera ide na obradu i na kraju će doći ovdje na Centralno ispisno mjesto u Zadru. Ovime smo otvorili novo poglavlje u radu policije i naš cilj jest stalno unaprjeđivati sustav, ali i primijeniti ga na sve policijske ovlasti, na kompletan policijski rad koji se tiče prekršaja, ne samo što se prometne policije tiče, već i javnog reda i mira te civilne zaštite- zaključio je Božinović.

19. travanj 2024 09:47