StoryEditorOCM
4 kantunaZABORAVLJENI

U susjedstvu Supernove, u okruženju elitnih vila s panoramskim pogledom, šest zadarskih obitelji živi kao u srednjem vijeku! Evo njihove priče

Piše Ana Vučetić Škrbić
3. siječnja 2023. - 22:05

U neposrednoj blizini trgovačkog centra Supernova, u okruženju tri nove benzinske pumpe i kvartu s panoramskim pogledom koji zadnjih godina sebi voli tepati da je elitan, šest zadarskih obitelji živi kao u srednjem vijeku. Nemaju vodu, kanalizaciju, javnu rasvjetu ni asfaltirane ulice, a cestovni prilaz njihovim kućama svakodnevni je ruski rulet. Dok oko njih cvate razvoj, raste cijena građevinskih kvadrata i niču gospodarski objekti, stanovnike zadarskog predjela Botina, koje pripada mjesnom odboru Bili Brig, kao da su svi zaboravili.

image
Luka Gerlanc/

- Elitne kuće iznad nas nemaju problem dobiti vodu, kanalizaciju i cestovnu infrastrukturu. Pumpe isto nemaju problem, kao ni trgovački centri. Ali naših šest kuća na to nema pravo, u 2023. godini nama je uskraćen osnovni civilizacijski doseg poput pitke vode- govore nam članovi obitelji Šintić, Balažinec, Burčul, Stajić, Kosec i Ricov dok stojimo na uskom makadamskom putu s kojim se s brze četverotračne ceste skreće prema njihovim kućama u Ulici 72. Bojne vojne policije. Na tom skretanju, koje je zimi jedva vidljivo, a u proljeće kad zaraste trava potpuno nevidljivo, svakodnevno su u životnoj opasnosti. Na dionici ceste kojom se vozi velikom brzinom, često i duplo od dozvoljenog, svako usporavanje i davanje žmigavca kako bi se skrenulo prema nevidljivom odvojku, iznimno je opasno. U ovakvoj situaciji uzaludno je pozivati se na savjesnost drugih vozača, pogotovo što nema nikakvog znaka ili signalizacije koji bi ukazivali da je na tom mjestu skretanje. Više su puta tražili pomoć i od Grada Zadra i od Hrvatskih cesta, ali loptica se međusobno prebacuje zbog pitanja nadležnosti. Kao i u svemu drugom što su tražili.

image
Luka Gerlanc/

- Ovdje smo već 40 godina, ni sama ne znam koliko smo puta tražili uređenje puta, osnovnu infrastrukturu. Ali, ništa od toga. Kako je moguće da nam Grad Zadar ne može osigurati barem normalan prilaz kućama nego su nam djeca odrasla noseći gumene čizme u torbi jer se drugačije ovim putem ne može proći - govori nam Dunja Burčul dok njezine riječi potvrđuju susjedi.

Nema službe kojoj se nisu obraćali, nema gdje nisu tražili pomoć. Do sada ih je, kažu, čuo jedino pročelnik Upravnog odjela za komunalne djelatnosti Robertino Dujela koji pošalje svoju službu s materijalom za nasipanje kad malo jača kiša doslovno ispere prometnicu kojom prilaze kućama.

image

Beti Šintić

Luka Gerlanc/

Voda im je, ipak, najveća rana. 

- U Vodovod smo otišli preko mjesnog odbora Bili Brig, kojemu smo se također obratili. Zadnji put zahtjev smo predali 2018. godine i dobili odbijenicu. Nakon toga, Vodovod je od nas tražio da sami platimo projekt, što smo odbili. Ne samo zbog svote od nekoliko desetaka tisuća kuna već zato što se uopće nije znalo hoćemo li mi nakon toga dobiti vodu. Zadnje informacije koje smo imali govore kako je novi projektni plan ipak napravljen. Može li nam itko reći koliko je to još čekanja, ovome nema kraja. A cisternu vode plaćamo po 700 kuna. Tražili smo i sufinanciranje ili povlaštenu cijenu vode kao što postoji u Gradu Zagrebu, ali nismo uspjeli niti doći do gradonačelnika i zakazati sastanak. Više ne znamo što poduzeti da bi nas itko čuo- kažu stanovnici Botine.

image
Luka Gerlanc/

Evo odgovora iz Vodovoda

Kad će vode na područje Botine pitali smo direktora Vodovoda, Tomislava Mateka.

- Vodovod je naručio projekt za taj predio, već je izdana lokacijska dozvola, a uskoro bi trebala i građevinska. Kad taj dokument bude gotov, tražit ćemo izvor financiranja: ili od Grada Zadra ili preko Hrvatskih voda odnosno europskih fondova. Dakle, projekt je pokrenut, nismo zaboravili na te građane i njihove molbe- kazao nam je Matek.

...i Hrvatskih cesta

“Iako je stanje vaše ulice vidljivo loše, asfaltiranje nerazvrstanih cesta nije u našoj nadležnosti već lokalne samouprave. Iako se priključak prema vašim kućama nalazi na dijelu ceste gdje je ograničenje brzine 50 km/h, svjesni smo da zbog nesavjesnih vozača može biti otežano. Međutim, kako nadzor nad prometom ne obavljaju djelatnici Hrvatskih cesta već policijski službenici, ne možemo utjecati na nepoštivanje prometne signalizacije- stoji u odgovoru koji je voditelj zadarske Tehničke ispostave Hrvatskih cesta, David Milin, poslao Beti Šintić na zahtjev da se uredi priključak uz državnu cestu D8.

- Iz svega je jasno Hrvatske ceste ne mogu samostalno riješiti vaš problem, ali spremni smo sudjelovati u svim zajedničkim aktivnostima i koordinacijama zajedno s predstavnici Grada Zadra, PU Zadarske i predstavnicima mjesnih odbora- kazao je Milin na kraju svog odgovora.

19. travanj 2024 19:43