StoryEditorOCM
4 kantunaUGROŽENI SVJEDOK

Ustavni sud ga ne pušta iz pritvora: uhićeni M.K. zbog 23 kg marihuane na Dugom otoku ostaje iza rešetaka jer je 80-godišnji susjed jedini svjedok!

Piše Božana Sviličić
23. veljače 2021. - 22:26

Zbog 80-godišnjeg umirovljenika koji živi u susjedstvu kuće u Savru na Dugom otoku u čijem je potkrovlju pronađeno više od 23 kilograma marihuane, Ustavni sud RH odbio je žalbu kojom je 44-godišnji M. K. tražio ukidanje istražnog zatvora. U postupku je, naime, utvrđeno kako je 80-godišnjak jedini svjedok velike zaplijene na kojeg bi 44-godišnjak, u čijoj je kući pronađena droga, izlaskom na slobodu mogao utjecati. Vremešni otočanin istražiteljima je potvrdio kako je baš 44-godišnjak koristio tu kuću jer su u međuvremenu nastali imovinskopravni problemi oko vlasništva zemljišta zbog čega njegovi rođaci nikada nisu dolazili u Hrvatsku.

- Postoji opravdana sumnja da bi 44-godišnjak ostankom na slobodi mogao počiniti novo kazneno djelo i utjecati na presumptivnog svjedoka, zbog čega mu je produljen istražni zatvor po navedenim zakonskim osnovama, svrha kojega se ne bi mogla ostvariti mjerama opreza odnosno primjenom neke od blažih mjera - navodi se u obrazloženju odluke kojom mu je produžen pritvor.

Uhićen je nakon što je 13. studenog 2020. policija u potkrovlju njegove kuće u izgradnji na Dugom otoku pronašla 23 kilograma i 679,1 grama marihuane raspoređene u deset kartonskih vreća i jednu kartonsku kutiju, kao i dvije sasušene stabljike konoplje. U potkrovlje kuće policajci su ušli nasilno, otvorili su pregradna vrata koja vode iz garaže u stambeni dio kuće presijecanjem lanca koji drži lokot.

Iako se 44-godišnjak branio da je marihuanu u kuću mogao odložiti bilo tko, te da je droga koja je u toj kući pronađena izuzeta na temelju nezakonito provedene pretrage njegova obrana nije prihvaćena.
Nije uvaženo ni to što je posebno istaknuo da je vlasnik i direktor trgovačkog društva sa velikim godišnjim prometom, da ima otvorena tri gradilišta i nekoliko manjih ugovorenih građevinskih radova, čime ostvaruje godišnji prihod od 1.600.000,00 kuna.

Navodi se kako ta okolnost nije od značaja za produljenje mjere istražnog zatvora, jer sudovi nisu opravdanost produljenja istražnog zatvora temeljili isključivo na socijalnim prilikama i sumnji da je preprodajom ilegalnih droga ostvarivao dodatna sredstva za život, već i na njegovoj ranijoj osuđivanosti i podacima koji ukazuju na osnovanu sumnju da je od njgea izuzeta veća količina droge marihuane.

Zaključeno je kako je riječ o osobi koja je sklona činjenju kaznenih djela na koju do sada izrečene sankcije u vidu uvjetnih kazni zatvora, kao ni petogodišnji rok kušnje iz posljednje presude koji je istekao 2018., nisu u dovoljnoj mjeri utjecale da korigira svoje ponašanje i uskladi ga s pozitivnim društvenim vrijednostima.

- Sada je osnovano sumnjiv za posjedovanje respektabilne količine opojne droge marihuane od skoro 24 kg, pa je stoga buduća kriminalna aktivnost na strani osumnjičenika predvidljiva kao konkretna i izvjesna, slijedom čega pravilno sudac istrage zaključuje da doista postoji bojazan kako će ostankom na slobodi osumnjičenik nastaviti s činjenjem kaznenih djela- navodi se u obrazloženju odluke Ustavnog suda.

18. travanj 2024 02:50