StoryEditorOCM
4 kantunaNEVRIJEME U VELJAČI

U desetak minuta krupa "obrala" zimsko povrće na području oko Zadra - poljoprivrednica iz Dikla Drita Dunatov zbraja štete: Sve je uništeno!

Piše M. Kalajžić
16. veljače 2022. - 19:25
Zadar, 160222. Poljoprivrednici, prodavacici na trznici i gradskoj vijecnici Driti Dunatov, tuca koja je sinoc padala u gradskom predjelu Diklo, gotovo u potpunosti je unistila nasade.Luka Gerlanc/Cropix

Katastrofalna tuča sručila se u utorak navečer na područje sjeverne Dalmacije. Neobična za ovo doba godine, u veljači, koja jest veljača-pretvrtljača, ali nije baš poznata po tuči kakva je zasula područje od Starigrada, preko Radovina, Krneze, Mazije, Kožina do Dikla i Petrčana. Tko je imao zimske povrtne kulture na tom potezu, ostao je bez njih u pola sata koliko je krupa „derala”. Vrlo se brzo sve zabijelilo, ali ne od snijega već od ledenih kuglica promjera oko jednog centimetra. Zadar i druga područja krupu nisu ni ćutila, padala je kiša i sijevalo je, ali nitko nije znao za oblak krupe koji je poharao područja iznad kojih se prosuo.
Poznata zadarska poljoprivrednica i gradska vijećnica s Nezavisne liste Enia Meštrovića – Drita Dunatov, ostala je zbog tuče skoro bez sveukupnog uroda povrtnih kultura koje sa svog OPG-a u Dikljanskom polju, redovito prodaje na zadarskoj gradskoj tržnici.

image
Luka Gerlanc/Cropix

- Počelo je nešto prije 20 sati. Padalo je oko pola sata i to silovito. Ovo je već treća tuča ove godine. Prva je padala u siječnju, nakon toga prije desetak dana sitnija tuča i sad ova, koja je potukla sve. Stradao je dobar dio kultura, sve su biljke dobile, neke će se možda oporaviti, ali dobar dio njih stradat će do kraja. Najviše je stradala salata, špinat, blitva, radič... Sve biljke koje su osjetljivijeg lista. Artičok je dobro stradao, ali izvući će se do rađanja. Od kupusnjača su najviše stradale biljke koje su već bile u berbi. Financijski je to teško izraziti, iskreno više mi je šteta sentimentalna jer svaka mi je biljka prešla preko ruku od sađenja. Nekoliko tisuća kupusnjača, na tisuće salata, špinata... Ne želim niti znati.Treba imati dobre živce, nema druge. Osiguranja nema jer se ne isplati za ovakve nasade, protugradne mreže su također skupi sportovi za nas opg-ejce. To je nešto drugo za trajne nasade, ali za povrće je to preskupo. Ne nadam se proglašenju elementarne nepogode niti nekim odštetama. Ja sam jedini OPG što se tiče povrtlarstva u gradu Zadru, tako da nemam tu što niti tražiti, niti me tko iz Grada kontaktirao. Kaže mi kolega iz Radovina da je kod njih također dosta padalo, ali on nije imao štete jer nije ništa niti sadio jer izbjegava zimsku proizvodnju zbog bure i drugih nepogoda. Mikroklima u Diklu i zimi omogućava sadnju povrća, pa su i štete puno veće – objašnjava Drita koja će ipak izići na tržnicu s povrćem koje je preživjelo tuču, te s domaćim jajima i tikvicama koje također ima u ponudi.

image
Luka Gerlanc/Cropix

I stabla maslina su oštećena i to najviše lišće koja je krupa „obrala”, ali masline će se ipak „rekuperati” jer su u fazi zimskog mirovanja, a do cvatnje je još daleko. Baš kao i vinova loza gdje tuča trenutno nema što polomiti, s obzirom da je vrijeme rezidbe. Stabla bajama mogla bi ozbiljnije stradati zbog ranije pojave izdanaka, ali još je rano za te procjene.

image
Luka Gerlanc/Cropix

- Uvijek može i gore od ovoga. Da je udarilo u proljeće štete bi bile još gore. Oporavit ćemo se i nastaviti dalje – kaže zadarska gradska poljoprivrednica Drita Dunatov iz Dikla.

image
Luka Gerlanc/Cropix
17. travanj 2024 22:32