StoryEditorOCM
4 kantunaPOPLAVA OSNOVNIM ŠKOLAMA NAPRAVILA 4,4 MILIJUNA KUNA ŠTETE

U Bibinju se izlio školski spremnik s 25.000 litara lož ulja!

14. rujna 2017. - 11:44
skola_bibinje2-130917

Prema prvom izvješću pročelnika županijskog Odjela za društvene djelatnosti Ivana Šimunića, trošak za osnovne škole Zadarske županije stradale u poplavi iznosit će oko četiri milijuna i 400 tisuća kuna.

Podaci ne uključuju osnovne škole u Benkovcu i Novigradu jer se njihovi podaci o šteti još čekaju.
Opsežna ekološka sanacija potrebna je u OŠ Stjepana Radića u Bibinju gdje je poplavljena jedna učionica, ali i spremnik za gorivo s otprilike 25.000 litara loživa ulja. Trošak će, prema okvirnoj procjeni ravnateljice, iznositi oko 125 tisuća kuna.

– Zvali smo 112 čim smo osjetili miris nafte. Rekli su nam da smo prioritet, no još nisu stigli. Možda su negdje drugdje vatrogasci potrebniji, možda spašavaju živote! – rekla nam je u srijedu ujutro ravnateljica OŠ Stjepana Radića Mirka Sikirić. Loživo ulje inače služi za grijanje škole, a nitko još nije siguran curi li negdje dok na lokaciju ne stignu nadležne službe. Trenutačno se spremnici s pomiješanim uljem i vodom nalaze u zemlji na školskom dvorištu.
– Ne želim stvarati nikakvu paniku. Nastava se normalno održava, ali se spremnici s uljem što prije moraju isprazniti, očistiti i napuniti novim uljem – govori ravnateljica.

U školskom dvorištu OŠ Vladimira Nazora u Škabrnji napunila se crna jama i stradalo je pet šahtova, a isto se dogodilo i OŠ Privlaka, gdje je došlo i do prodora vode i fekalija u kotlovnicu. Mogućnost miješanja vode s loživim uljem ovdje tek treba utvrditi, kao i u školi u Bibinju.

Velika sanacija, u iznosu većem od dva milijuna kuna, potrebna je i OŠ Petra Zoranića u Ninu, gdje su poplavljene sportska dvorana i dvije učionice. Golema količina vode ulazila je kroz prozore, uništeni su parketi, zidovi su natopljeni, a električne instalacije uništene.

Milijunska šteta je i u osnovnim školama na Ugljanu. U OŠ Valentina Klarina poplavljene su četiri učionice, sportska dvorana, kuhinja, blagovaonica, školski hodnik, toalet, a pukao je i zid u podrumu gdje se nalazi glavna sklopka od struje. Brdo iza škole se odronilo, a postoji opasnost i od daljnjeg odronjavanja. Područnoj školi u Sutomišćici voda je prodrla u učionice kroz vanjsku stolariju.

U sportskoj dvorani OŠ Franka Lisice u Polači prokišnjavao je strop, voda je curila kroz razvodne kutije od struje, slijevala se u učionice kroz vanjske zidove. Od prevelike količine kiše i vlage otpadaju dijelovi stropa u učionicama, što dovodi u opasnost učenike i učitelje.

Niz drugih osnovnih škola diljem županije pretrpjelo je manje štete zbog prokišnjavanja krovova, ulaska vode kroz dimnjak ili propuštanja stolarije. Samo osam od 28 osnovnih škola kojima je osnivač Zadarska županija nije pretrpjelo nikakvu štetu izazvanu elementarnom nepogodom. Sve osnovne škole grada Zadra pak, točnije njih deset, normalno rade, a velikih šteta u njima nema.

23. travanj 2024 23:16