StoryEditorOCM
4 kantunaZATVARANJE OBJEKATA

Turizmu prijeti katastrofa, hotelijeri prazne hotele, TUI aktivirao drastičnu opciju i otkazao sve ugovore

Piše Jutarnji list
15. ožujka 2020. - 18:50

Prema preporuci istarskog Stožera civilne zaštite, od jučer se u Istri prazne svi hoteli s gostima jer je proširen popis zemalja s najvišim rizikom na koji su dodane Austrija, Njemačka, Švicarska, Nizozemska, Velika Britanija, Francuska, Švedska i Španjolska - piše Jutarnji.hr.

Svi gosti koji su sada u Istri iz tih zemalja, a najviše turista u Istru i dolazi iz tih država, bit će upoznati s mjerom obaveznog smještaja u karantenu ili stroge samoizolacije na razdoblje od 14 dana ili se mogu vratiti u svoje zemlje.

“Hoteli se prazne i neće biti aktivnosti. Danas-sutra će se morati vratiti u svoje zemlje ako nisu već suspektni. Svi hoteli se sada prazne. Sada je vrijeme da ljudi budu kod kuće. Šteta će biti manja nego da nam se dogodi kao u Italiji. Talijani su pogriješili i zato sada imaju problem. To je najefikasnija mjera”, rekao je čelni čovjek istarskog Stožera civilne zaštite Dino Kozlevac.

Kolektivni godišnji

Prva je reagirala najveća domaća turistička kompanija Valamar Riviera koja je odmah zatvorila hotele Sanfior u Rapcu te Diamant u Poreču, a zbog strožih mjera na granicama zatvorili su i svoje hotele Lacroma i Argosy u Dubrovniku.

“U Valamar hotelima nema sumnje niti pojave bolesti Covid-19, ali gostima u ovoj situaciji nismo u mogućnosti pružiti željenu razinu sigurnosti, kvalitete usluge i doživljaja destinacije. S obzirom na zatvaranje škola i vrtića, odlučili smo izaći u susret prvenstveno roditeljima te će zaposlenici Valamara biti na kolektivnom godišnjem odmoru do kraja ožujka”, poručili su iz Valamara.

Na dva tjedna

Predsjednik Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić potvrdio nam je da je udruga u četvrtak imala sastanak na kojem je dogovoreno kako će njene članice, a to su sve najveće domaće kompanije, na dva tjedna zatvoriti sve svoje objekte u Istri i Dalmaciji, osim po jedan hotel u svakoj većoj destinaciji.

“Po jedan objekt ostavit ćemo otvoren za potrebe liječničkog osoblja ili, na primjer, zračnog osoblja, ali ostalo se u narednih par dana zatvara na dva tjedna. To je i logično jer drugačije ne možemo ispuniti odredbe stožera, prema kojima se zabranjuju okupljanja s više od stotinu ljudi”, rekao je Ostojić.

No, loše vijesti za domaće hotelijere stižu i od najvećih europskih touroperatera.

Kako doznaje Jutarnji list od hotelijera, njemački TUI, Der Turistik te francuski Top of travel ovih su dana na sva tržišta na kojima posluju, pa tako i hrvatsko, poslali obavijesti da aktiviraju odredbu force majeure, odnosno više sile prema kojoj suspendiraju sve postojeće ugovorne obveze, uključujući garancije i alotmane. To znači da će pokušati raskinuti sve ugovore bez plaćanja naknada hotelijerima, s obzirom na to da kompanije na većinu europskih destinacija ne mogu dovesti goste.

To je, pak, izazvalo negodovanja domaćih hotelijera.

“Sasvim sigurno nećemo pristati da bi se aktivirao force majeure, a posebno ne za cijelu sezonu. Kad se dogodi ovakva situacija, partneri trebaju sjesti i razgovarati”, kaže jedan naš sugovornik.

Kako god bilo, činjenica je da bi ovo mogla biti jedna od najkraćih zabilježenih sezona u našoj novijoj turističkoj prošlosti. O iznimno lošem stanju svjedoči i većina obavijesti koje su domaće turističke kompanije jutros objavile na Zagrebačkoj burzi.

Neke prijavljuju kako im otkazi rezervacija u predsezoni dosežu 60 posto, a stigle su i prve procjene o smanjenju prihoda i operativnih dobiti kompanija u odnosu na dosadašnja predviđanja.

Osim Valamara, i tvrtka Medora hoteli najavila je da do daljnjeg zatvara svoj hotel Medora Auri u Podgori, a FTB Turizam, tvrtka koja u svojem vlasništvu ima hotele Epidaurus i Albatros u Cavtatu, kao i društvo Hoteli Metropol u Portorožu, najavila je da u ponedjeljak zatvara svoj slovenski hotel Lucija zbog prevelikog otkaza rezervacija.

Otkazivanje

Očekivano, hotelijeri se ovih dana susreću i s masovnim otkazivanjem rezervacija za cijelu predsezonu, a iz Liburnije Rivijere upozoravaju kako su im otkazi rezervacija za ožujak i travanj dosegli 64 posto, dok je u svibnju i lipnju otkazano već 31 odnosno 21 posto rezervacija. Plava laguna potvrdila je kako im je broj rezervacija tijekom veljače i ožujka pao za 25 posto, dok u Hotelima Jadran, sa sjedištem u Gradcu, poručuju da smanjenje rezervacije iznosi 40 posto za cijelu predsezonu, uz jak pritisak agencija da se značajno smanje cijene i uvedu što fleksibilniji uvjeti otkazivanja za goste.

“Mi sada govorimo o tome da su naše granice praktično zatvorene, što znači da nema dolaska nikakvih gostiju. Hotelijeri reagiraju sasvim logično kad zatvaraju objekte, to je racionalizacija poslovanja”, kaže predsjednik Uprave Unilinea, Boris Žgomba.

Popularna platforma za putovanja izdala upozorenje

- Počevši od danas, TripAdvisor će objavljivati upozorenja za odredišta koja je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) odredila kao ozbiljno pogođena koronavirusom. Pokrenuli smo novu stranicu kako bismo na jednom mjestu objedinili sve najnovije informacije o putovanjima - stoji u obavijesti Stevea Kaufera, izvršnog direktora TripAdvisora, globalne platforme za putovanja.

Dodaje da se vlasnici tvrtki za putovanja, koji se oglašavaju na njihovoj platformi, prilagođavaju situaciji vezanoj uz COVID-19, "mijenjaju svoje radno vrijeme, uvode promjene u usluge ili čak privremeno zatvaraju".

- Svakodnevno ažuriramo podatke na našim stranicama kako bismo putnike informirali. Također radimo što možemo da pomognemo tvrtkama u pogođenim regijama, pružajući im savjete i savjete kako riješiti ovo izazovno vrijeme - nastavlja suosnivač platforme.

Uz to, zaključuje da je TripAdvisor, kao mjesto na kojem milijuni diljem svijeta nalaze informacije za putovanja, pomno nadgleda utjecaj koronavirusa (COVID-19) na putnike i putničku industriju.

- Brinemo za vašu sigurnost, bili doma ili na putovanju. Slijedite preporuke WHO-a - često perite ruke sapunom ili sredstvom za čišćenje na bazi alkohola, održavajte udaljenost između sebe i svakoga tko kašlje i izbjegavajte dodirivanja očiju, nosa i usta. Ako se razbolite, brzo potražite liječničku pomoć - navodi.

19. travanj 2024 01:33