StoryEditorOCM
4 kantunaTROSTRUKI SUDAR

Teška prometna nesreća podsjetila je na ono što smo već upozoravali: spoj Saljske i Puta Stanova crna je točka, a rješenje se nalazi u blizini!

Piše M. Kalajžić
9. prosinca 2022. - 09:11

Sinoć se dogodila teška prometna nesreća u kojoj je sudjelovalo više vozila, u Ulici Put stanova.

U nesreći su sudjelovala tri automobila, na terenu je stigla policija, ali i hitna pomoć. Policija je dojavu o prometnoj nesreći dobila dvije minute prije 18 sati, a nesreća se dogodila kod novog Studentskog doma. 

U prometnoj nesreći su dvije osobe ozlijeđene i prebačene u OB Zadar.

Ova prometna nesreća ukazala je još jednom na opasnu crnu prometnu točku u gradu, na koju su građani već upozoravali, ali ništa se ne riješava.

O tome smo nedavno i pisali i ukazali na potrebu rekonstrukcije opasnog križanja, na kojemu je pitanje dana kad će se dogoditi i ljudska žrtva, s obzirom da to mjestoi prelazi veći broj pješaka, osobito djece, učenika i studenata.

image

Rotor kod Vodovoda

Mišel Kalajžić/Slobodna Dalmacija

Na prostoru bivše vojarne Franka Lisice, još od vremena od kad je tamo postojala kasarna bivše JNA, postoji izgrađen rotor, doduše ne baš u pravilnim "okruglim" gabaritima, ali ipak rotor s prilično širokom prometnicom oko njega. Čak je u obliku rotora i ucrtan na starijim planovima grada Zadra. Tim se prostorom od završetka Domovinskog rata koristi zadarski Vidovod za svoju operativu, a nešto niže je ulaz s portom. Čitav je taj prostor nedavno pripao Sveučilištu u Zadru, pa je plan da se Vodovod preseli na drugu lokaciju, najvjerojatnije u gospodarsku zonu Crno, a da se taj dio popuni sadržajima sveučilišnog kampusa.

image

Rotor na planu grada

M.k./Slobodna Dalmacija

Na to nas je upozorio građanin koji živi u blizini jer se u prostor nekadašnje vojarne, odnosno sadašnjeg kampusa, s Ulice Put Stanova ulazi na vrlo opasan način. Križanje na ulazu u kampus je nepravilno, jer se nešto niže Saljska spaja s Ulicom Put Stanova, a onda se zaokreće prema kampusu. To nepravilno "S" križanje, uzrok je mnogih prometnih nezgoda koje su sve češće.

image

Zadar, 010622.
Raskrizje ulice Put Stanova i izlaza iz kampusa na kojem se cesto dogadjaju prometne nesrece.
Foto: Jure Miskovic/CROPIX
 

Jure Miskovic/

- U pravilu se svakih sedam dana dogodi prometna nezgoda, a sve češće stradavaju pješaci jer nemaju uvjeta za siguran prelazak ceste na tom raskrižju. Živim u blizini i svako malo čujem škripanje guma i jauk nekoga tko je stradao. Pravo je čudo što do sada nije bilo tragičnih ishoda, mada ni to nije isključeno jer su prometne nesreće sve učestalije, a stradavanja pješaka sve češća. Poneko koga auto tu pokupi doduše digne se sam s kolnika i ustvrdi da nije ništa, pa ode, ali bilo je i intervencija hitne. A i automobili se svako malo tu mlatnu, jer nema sigurnog načina za uključenje u promet na tom križanju, odnosno prelasku iz Saljske u kampus ili lijevo niz Put Stanova. A rješenje postoji!. Desetak metara poviše na Ulicu Put Stanova spaja se Ugljanska ulica. Baš na tom mjestu, iza žičane ograde, nalazi se veliki rotor na prostoru sadašnjeg Vodovoda. Bila bi potrebna samo manja intervencija da se na tom dijelu ukloni ograda i rotor poveže s Ulicom Put Stanova. Tako bi dobili pravilno križanje iz Ugljanske ulice i siguran ulazak u prostor kampusa, dok bi se donji nesiguran ulaz zatvorio. Taj dio od porte do rotora Vodovod zapravo i ne koristi, pa bi investicija u tu preinaku bila minimalna, a dobilo bi se puno na sigurnosti prometa - predlaže građanin.

image

sd specijal
Zadar, 060622.
Prostor tvrtke Vodovod u bivsoj vojarni uz ulicu Put Stanova.
Foto: Jure Miskovic/CROPIX

Jure Miskovic/

Kaže nam da je svoju ideju poslao i na adresu prometne policije PU zadarske i na adresu gradske uprave odnosno Grada Zadra, ali ga nitko nije do sada kontaktirao. Mi smo prvi koji smo se zainteresirali za njegovu ideju, ističe. Naravno, sve ovisi o gradskoj upravi i Sveučilištu u Zadru, ali to što predlaže relativno je lako izvodljivo, jer - rotor već postoji, ali je neiskorišten, dok se malo niže od njega svakodnevno događaju pogibeljne situacije.

image

sd specijal
Zadar, 060622.
Prostor tvrtke Vodovod u bivsoj vojarni uz ulicu Put Stanova.
Foto: Jure Miskovic/CROPIX

Jure Miskovic/

Direktor Vodovoda Tomislav Matek potvrdio je kako postoje planovi da se Vodovod "iseli" s te lokacije koja je sad pripala Sveučilištu.

- Kad će se to dogoditi teško je reći. Možda za godinu, dvije, tri možda i duže, ovisi. Nama je grad dodijelio česticu na području gospodarske zone Crno, ali kad će se to dogoditi još nitko ne zna. Ideja vašeg čitatelja je zanimljiva, međutim o tome sigurno neće odlučivati Vodovod, već gradske vlasti i Sveučilište u Zadru - kaže Matek.

Eto ideje za razmatranje Gradu Zadru, a i Sveučilištu koje je nešto niže nedavno otvorilo dovršen novi Studentski dom. Građanin je sigurno u pravu kad kaže da je sadašnji ulaz u prostor kampusa, koji je zadnjih godina postao vrlo prometan jer se prometnuo u gradsku ulicu prema tom dijelu grada, vrlo opasan i neprimjeren. Posebno su na udaru pješaci i biciklisti, a vrlo često i učenici koji na prostoru bivše vojarne pohađaju raznorazne aktivnosti, od srednjih škola, do Glazbene škole, vrtića, sportskih klubova, dvorana za rekreaciju.

image

Rotor kod Vodovoda

Mišel Kalajžić/Slobodna Dalmacija

Gradska uprava je na potezu. Hoće li rekosntruirati najstariji rotor u Zadru i rasteretiti opasan ulaz u kampus?

Neodgovoreni apeli

Poštovani, na raskrižju Ulice Put Stanova - Saljska i ulaza u bivšu vojarnu tj. Sportsko-rekreativni centar Franka Lisice u zadnjih desetak godina u prosjeku na mjesečnoj razini dogode se dvije prometne nezgode.

Tu stanujem pa vidim ali navedeno možete provjeriti i u policijskom sustavu. Neke budu manje pa ne budu ni prijavljene.

Razlog nije neprilagođena brzina niti nepoštivanje prometnih pravila.

Pravi razlog je pretvaranje "puta ili staze" u bivšoj vojarni u prometnicu što je rezultiralo dobivanjem nepravilnog raskrižja gdje uslijed većeg prometa dolazi do potpune blokade prometa usprkos tome što svi sudionici poštuju pravila i zakone prometnog ponašanja.

Poštovani apeliram da u suradnji s ostalim nadležnim tijelima žurno riješite navedeni problem prije nego nezgode počmu završavati sa smrtnim ishodom.

PRIJEDLOG RIJEŠENJA !

Sporni izlaz iz bivše vojarne tj. Sportsko-rekreativnog centra Franka Lisice na Ulicu Put Stanova treba NANOVO isprojektirati da pravilno izlazi na Ugljansku ulicu i Put Stanova.

S time bi se postiglo PRAVILNO RASKRIŽJE u kojem ne bi dolazilo do nepotrebne blokade prometa i PROMETNIH NEZGODA, a ujedno bi se i riješio problem prekomjerne brzine Ulicom Put Stanova.

Prostora za navedeno ima na ionako neiskorištenoj površini koju trenutno koristi gradski Vodovod (operativa) - državno zemljište.

Po slobodnoj procjeni radi se o izradi nove ceste duljine cca 50 metara što bi sigurno trajno riješilo dugogodišnji problem. - stoji u neodgovorenom apelu kojega je građanin poslao gradskoj upravi u PU zadarskoj 25. svibnja.

Nekoliko dana kasnije...

Samo nekoliko dana kasnije, točnije 31. svibnja, građanin je gradskoj upravi i zadarskoj policiji opet poslao dopis:

- Gospodo, evo nije prošlo niti pet dana na istoj lokaciji OPET prometna nezgoda.
Predlažem rješenje: U Vodovodu već postoji dio izgrađene ceste i rotor koji izlazi na Ugljansku ulicu i trajno rješava ovaj problem. Potrebno je samo ukloniti žicu Vodovoda na dijelu koji izlazi na Ugljansku ulicu - Put Stanova. Tada imamo pravilno raskrižje i došlo bi do normalizacije prometa. Taj dio puta Vodovodu ne treba. Vodovod treba dislocirati svoj ulaz i to je sve (za to ima mjesta gdje god hoće). Troškovi ovog zahvata - 0 kuna - predložio je građanin.

Odgovore (još uvijek) nije dobio...

20. travanj 2024 02:20