StoryEditorOCM
4 kantunaKALMETIN ODVJETNIK

Tadić je irelevantan za Kalmetin slučaj, ali ako formalno prizna da je lagao na sudu, protiv njega ću podnijeti kaznenu prijavu za lažno svjedočenje!

Piše Ivica Nevešćanin
2. travnja 2021. - 11:54

Kalmetin odvjetnik Krešimir Vilajtović također tvrdi da je Drago Tadić, bivši direktor Osijek Koteksa, potpuno irelevantan svjedok u postupku protiv Božidara Kalmete (i drugih) za izvlačenje novca iz HAC-a.

- Nisam preslušao snimku, ali sam pročitao ono što je izašlo u Nacionalu. Pretpostavljam da snimka sugerira isto, da je Drago Tadić na glavnoj raspravi promijenio iskaz koji je dao u istrazi. Tadić je, međutim, u istrazi rekao da s Kalmetom nije imao nikakvu relaciju, ni privatnu ni poslovnu, da s njim nikada nije razgovarao, da se s njim nikada nije susreo, od njega nikad nije tražio ni dobio ikakav novac, niti je rekao da je Kalmeta napravio bilo kakvo kazneno djelo. Sve to Tadić je ponovio u sudnici na glavnoj raspravi – kaže odvjetnik Vilajtović, pitajući se zašto Tadić sve ovo radi.

- Koliko je meni poznato u tijeku je jedan ozbiljan kazneni postupak u kojem je uključen Tadić. Kako vidimo iz njegovog dosadašnjeg ponašanja, Tadić je očito sklon dogovaranju s tužiteljima kako bi za sebe ishodio oprosnicu, odnosno kako bi u kaznenim postupcima pokušao poboljšati svoj pravni položaj – ističe poznati zagrebački odvjetnik i dodaje:

- To što Tadić govori apsolutno ne mijenja bilo što u predmetu gospodina Kalmete, niti to može utjecati na odluku Vrhovnog suda. Naime, tijekom istrage ispitano je više stotina svjedoka, a na samom suđenju ih je bilo više o stotinu. Nitko od tih svjedoka nije teretio gospodina Kalmetu za bilo što, niti je netko ponudio neki dokaz koji ga za nešto tereti, a provedeno je na stotine dokaza, tisuće stranica dokumentacije, provedena su brojna vještačenja. U svim tim dokazima Kalmete nigdje nema.

Može li Tadićev snimak utjecati na odluku Vrhovnog suda odnosno na mogućnost ponovnog suđenja ili preinačenja prvostupanjske presude?

- Tadićeva izjave na žalbeni postupak nemaju apsolutno nikakav utjecaj. Ako pak Tadić odluči formalizirati to što govori, u obliku službene izjave pred istražnim tijelima, odmah ću podnijeti kaznenu prijavu protiv njega za lažno svjedočenje. Mislim da bi u tom slučaju, ako je naime lagao na glavnoj raspravi, isto trebao napraviti i USKOK – kazao nam je Kalmetin odvjetnik Krešimir Vilajtović.

19. travanj 2024 03:03