StoryEditorOCM
4 kantuna"LIST" NA "TESTU"

Sud odbio izuzeti dio ključnih dokaza iz akcije “List” u kojoj je zaplijenjeno više od devet tona ilegalnog duhana. Znamo zašto!

Piše Božana Sviličić
13. listopada 2020. - 21:45

Sutkinja Općinskog suda u Zadru Ivana Parać Krišto odbila je izuzeti dio ključnih dokaza iz akcije “List” u kojoj je policija u veljači 2015. godine na zadarskom području zaplijenila više od devet tona ilegalnog duhana vrijednog više od 2,5 milijuna kuna zbog čega je uhićeno pet osoba.

Izuzimanje dijela dokaza kao nezakonitih tražila je obrana uhićene petorke u sudskom postupku, navodeći kako pretraga prostorija u kojima je pronađen duhan u listu, kao i rezani duhan te oprema, nisu provedene sukladno zakonu. Naveli su kako nezakonitost pretrage potvrđuju sami svjedoci, građani koji su čak pomagali nositi kutije duhana. Prema riječima obrane ti svjedoci nisu bili prisutni cijelo vrijeme pretrage koja je po zapisniku započela u 14.20 sati, a nalog za pretragu I-okrivljeniku uručen u 14.30 sati, dakle 10 minuta nakon započete pretrage.

Jedna od svjedokinja je također rekla kako se ne sjeća da bi u zapisnik unosila ono što je u njemu sadržano, već da ga je policijska istražiteljica sama sastavila.

Sutkinja je, međutim, utvrdila da pretrage nisu rađene protivno zakonu s čime se prethodno složilo i zadarsko tužiteljstvo navodeći kako ne postoji indicije da su pretrage rađene protivno ZKP-u.

- Iz iskaza svjedoka jasno proizlazi da su dokazne radnje pretrage doma i drugih prostorija obavljene od strane nadležne PU zadarske, Službe kriminalističke policije, kao i zapisnik o ispitivanju svjedokinje provedene sukladno zakonu, da su ih provele osobe ovlaštene za poduzimanje radnji pretrage doma i drugih prostorija, da su zapisnici ispunjeni u cijelosti i potpuno, da su pretrage provedene sukladno nalozima suca istrage, te da su radnjama pretrage bila prisutna dva punoljetna građanina kao svjedoci, te je u istima konstatirano sve što je bilo potrebno kako obrazac nalaže. Jednako tako ovlaštene osobe su potpisale te zapisnike i uz iste su izdane potvrde o privremenom oduzimanju predmeta, također sukladno zakonskim odredbama, a tvrdnje braniteljice II-okrivljenika glede zapisnika o ispitivanju svjedokinje su zapravo minorne diskrepance, po viđenju ovog suda, koje nisu takve prirode da bi utjecale na zakonitost tog zapisnika kao dokaza u cijelosti - navodi se u obrazloženju odluke sutkinje Parać Krišto u kojoj se odbijaju izuzeti predloženi dokazi.

Zadarska policija duhan je u veljači 2015. godine zaplijenila u tri objekta suradnji s Odjelom za mobilne jedinice Zadar Carinske uprave i Upravom kriminalističke policije Ravnateljstva policije.

Uhićeni su 55-godišnji organizator B. B. iz Virovitice, te B.J. (53),I.R. (51), Z.G. (47), i J.A. (48) sa zadarskog područja
prvoosumnjičeni 55-godišnjak unajmio je za tisuću kuna mjesečno u Poljicima iznad Zadra stotinjak godina staru kuću gdje je skladištio duhan, a u objektu nedaleko od tog bila je “rezaonica duhana”. Nekoliko kilometara dalje u samom Zadru u trećem objektu duhan se pakirao.

Nakon što je dopremio oko 10 tona duhana u listu, vrlo visoke kvalitete (zlatna virginia) premještao ga je u prostor prilagođen i opremljen za preradu i rezanje. Nakon prerade duhana u listu u sitno rezani duhan zajedno s 47, 48, 51, i 53-godišnjakom pakirao ga je u PVC vreće težine 10 i 20 kilograma, prevozio u unajmljeni prostor u Zadru gdje se duhan pripremao za daljnju distribuciju.

16. travanj 2024 15:52