StoryEditorOCM
4 kantunaOSTALA ZABORAVLJENA

Što se zapravo događa s crnikama na zadarskoj rivi? Zašto je nekadašnja kamena ljepotica prepuštena nemilosti vremena? Evo što kaže ‘doktor za palme‘

Piše Matea Gugić
21. travnja 2020. - 13:13
Što se zapravo događa sa stablima crnike koja preko 100 godina krase zadarsku rivu? Te kakva je sudbina same kamene ljepotice koja je prepuštena nemilosti vremena?Hanza Media/r.Š.privatni Album

Polagano, u pozadini kaosa oko korone, zadarska riva svakim danom sve više propada. Od velikog problema popt urušavanja kamenih ploča te rupa i oštećenja na obalnom zidu, pa sve do onih malo manjih poput zaboravljene hortikulture, jasno je da je kamena ljepotica vidjela neke bolje dane. 

Prije mjesec dana mnogi su se Zadrani iznenadili kad su vidjeli da djelatnici Nasada šišaju crnike na rivi. Točnije, kako smo saznali kasnije, uklanjali su vrhove krošnji stabala o kojih neka datiraju još od 1914.

- Na rivi i bedemima je negdje oko 160 stabala crnike koja su se sadila u nekoliko faza, tako da su sva različitih godina. Ipak, kako bi im unijeli malo života, orezivali smo ih jer onda stablo doživi svojevrsni šok i počne jače rasti, počinje njegova borba za život. A ovim crnikama na rivi je baš to trebalo - pojasnila nam je Zrinka Prusac, pomoćnica direktora Nasadi Zadar. 

Ipak, prošli tjedan neki su prolaznici vidjeli kako tim agronoma ubrizgava nešto u deblo crnika. Pitali smo Prusac jesu li se stabla crnike razboljela?

- Ne, stabala crnike nisu bolesna, mi smo to nešto eksperimentalno radili. Ne volim kad se u medijima konstatira da su neka stabla u gradu bolesna ako ona to nisu. Mi pazimo na sve, a ove crnike svakih par godina uređujemo - istaknula je Prusac te dodala kako je trenutno, u uvjetima koje je nametnula korona virusom, teže raditi jer su djelatnici podijeljeni u timove kako bi se pridržavali svih donesenih mjera. 

Ipak, kako smo neslužbeno saznali, crnike jesu bolesne te ih je vjerojatno napao kornjaš ili neka gljivična bolest. Kako nam je rekao naš izvor, uz činjenicu da su stare i iscrpljene, moguće je da ih je dotukla suša koja je prevladavala cijelo prošlo ljeto, a i ovo proljeće. Bolesne su, ali ni blizu katastrofi koja je prijetila palmama, i uz pravu brigu vrlo vjerojatno će ozdraviti. 

Razgovarali smo i s Rokom Štokovom, poznatim „doktorom za palme“, diplomiranim inženjerom agronomije, koji rado surađuje sa zadarskim Nasadima. On nam je otkrio kako su građani zaprvo vidjeli njegov tim koji se prošli tjedan bavio crnikama.

- Samo mogu reći da smo radili preventivnu zaštitu stabala. Znate, prošao sam s poslom duž cijele jadranske obale, sve dolje do Boke Kotorske i Ulcinja. Zaista zanimljivo je kako niti jedan grad na moru, od Raba na niže osim Zadra, nema drvored crnika na svojim rivama. Potencijal koji nudi zadarska riva nema približno ni jedan grad na ovoj strani Jadrana. Smatram da je ona danas sadržajno i hortikulturalno nedefinirana. Desetljećima zapuštana ostala na makadamu i prašini. Prostor kao takav kao da govori ''osmisli me, izgradi i uredi''. Nadam se da je izazov našim arhitekatima jer povijest je pokazala da se iz kriznih vremena izlazi radom i investicijama. Definitvno prilika za Zadar i našu rivu -  zaključio je Štokov, a na naš upit kako su palme, odgovorio je kako su se sve obnovile i ozdravile te da tu više nema problema.

Ostaje očito samo za vidjeti što će se događati sa stablima crnike te hoće li se možda morati početi razmišljati o njihovoj zamjeni za kakvu drugu hortikulturnu robu. Također, pitanje je, kad završi epizoda s koronom, hoće li se konačno malo više pažnje posvetiti cjelokupnom uređenju rive koja nam je svima često bila velika utjeha, mjesto gdje možeš doći i uživati do prirodnih fenomena, otoka, Velebita, zalaska sunca pa sve do druženja, ali i mjesto gdje se može doći među ljude a opet biti sam.

Grad osigurao Nasadima 9,5 mili. kuna za zelene površine

S obzirom na to da je cijelo uređenje javnih površina stvar Komunalnog odjela Grada Zadra, kontaktirali smo njegovog pročelnika, Robertina Dujelu koji nam je rekao koliko se novaca troši na hortikulturno uređenje rive.
- Sukladno Programu održavanja komunalne infrastrukture odrađeno je oblikovanje crnika na rivi dok je injektiranje istih u tijeku i bit će obavljeno do kraja tjedna. Na godišnjoj razini za injektiranje  drvoreda crnike, na Muraju i rivi,  rezervirano je 80.000 kn. Radovima injektiranja upravljaju TD Nasadi putem ovlaštene tvrtke za iste poslove – rekao je Dujela te dodao:
- Pokrećemo i očekivanu i planiranu sadnja cvijeća na rivi, s dinamikom koju diktiraju COVID-uvjeti obavljanja radova. Trenutno pojačanim intenzitetom uređujemo zelenilo na Domagojevoj obali uz novouređenu šetnicu. Provjerit ćemo stanje na terenu te ili isplanirati postojeći ili navesti novi šljunak po potrebi kako bi istaknuli kamene obrube – obećao je pročelnik te rekao kako je Nasadima smo za proračunsku 2020. godinu osigurano devet milijuna i 500.000 kuna za održavanje javnih zelenih površina. 
- Jedna od, Programom preuzetih, obaveza Nasada  je i  pregled i provjera svih igračaka na javnim igralištima tjedno, uz vođenje očevidnika i dostavu mjesečnih izvješća. Kako je trenutno, iz svima poznatih razloga, onemogućeno korištenje dječjih igrališta dio osiguranih sredstava za isto preusmjerit ćemo na održavanje funkcioniranja druge komunalne infrastrukture. Nasadima se osigurana sredstva za održavanje gradskog zelenila neće mijenjati jer želimo hortikulturno uređen grad – zaključio je Dujela. 

18. travanj 2024 16:22