StoryEditorOCM
4 kantunaISTRAGA U TIJEKU

Što se točno dogodilo u zadarskom lokalu iz kojeg su potjerali ženu i dijete s Down sindromom jer su im "uništavale reputaciju" utvrdit će - policija!

Piše Božana Sviličić
2. listopada 2020. - 22:02

Što se točno dogodilo u lokalu na zadarskom Poluotoku iz kojeg su navodno potjerali ženu i dijete s Down sindromom jer su "uništavale reputaciju ugostiteljskog objekta" utvrdit će - policija.

- Odmah po saznanju policija je poduzela sve mjere i radnje koje su i dalje u tijeku u cilju utvrđivanja svih okolnosti događaja i navoda iz medija - rekla je glasnogovornica zadarske policije Ivana Grbin nakon što je lokal u kojem se navodno dogodio ispad demantirao incident, a žena koja je sve objavila na svom Facebook profilu s odgodom pojasnila "da je sjela i nije gledala ime kafića".

- Sjela sam i nisam gledala ime kafića. S tim je za mene završeno - poručila je novinarima žena čija je objava koju je pdijelila na Facebooku uzbunila javnost i zapalila društvene mreže. Napisala je kako je s kćerkicom prijateljice izbačena iz kafića zbog činjenice da djevojčica ima Down sindrom. Zamolili su ih da se udalje jer narušavaju reputaciju mjesta.

- S obzirom da se šire netočne informacije da je naš restoran odbio poslužiti majku i dijete sa sindromom Down primorani smo očitovati se na ovakav način. Odlučno i s indignacijom odbacujemo plasirane, netočne informacije i upozoravamo odgovorne osobe da ćemo protiv njih pokrenuti odgovarajuće sudske postupke. Također, ovim putem suosjećamo se s djevojčicom, ali i svim drugim osobama koje su se našle u sličnoj situaciji. Iskazujemo spremnost i otvorenost za usluživanjem svih naših članova zajednice – poručili su iz lokala čije je ime otkriveno u komentarima na Facebooku.

U petak je zbog burne reakcije javnosti konferenciju za novinare sazvala i Suzana Periša predsjednica Udruge Down sindrom Zadar. Na upit što se točno dogodilo u kafiću u Zadru kazala je kako ne zna detalje i kako takve stvari trebaju rješavati nadležne institucije.

- Gospođa koja je izvijestila na svom Facebook profilu o ovom događaju nije demantirala događaj, već navode koji govore u kojem se ugostiteljskom objektu to dogodilo, jer ona nije govorila o imenu objekta. Gospođa kojoj se ovaj incident dogodio je starije životne dobi i nije spremna izaći u javnost i podnijeti ovoliku količinu publiciteta i moramo poštovati njenu privatnost jednako kao privatnost djeteta kojem se ovo dogodilo. Uz ovo što im se dogodilo, zaista ne moraju proživljavati još jedan dodatni stres- rekla je.

Konferenciji za medije prisustvovao je i gradonačelnik Grada Zadra, Branko Dukić koji je istaknuo kako 'presici' prisustvuje i kao gradonačelnik, ali i otac četvero djece te kako osuđuje takav oblik ponašanja.

- Moram dati punu podršku jer vjerujem da bi svaki građanin Zadra djeci dao punu podršku. Potpisujem sve što je rekla Suzana što se tiče udruge i djece. Obitelji treba zaštiti, a takav čin strogo osuditi i da se to nikad više ne ponovi, rekao je Dukić.
Suzana Periša je naglasila kako su u Udruzi zgroženi jednim takvim činom jer ne mogu vjerovati da u 21. stoljeću netko može nekom reći da izađe jer ste sjeli s djetetom koje ima Down sindrom.

- To je nezamislivo. Taj čin je nešto za što sam bila uvjerena da se u Zadru nikada ne može dogoditi, jer Zadar nije takav grad. Taj grad živi i diše za našu djecu, ali se dogodio izolirani slučaj koji mi kao roditelji oštro osuđujemo. Stvari su, čini me se, otišle u krivom smjeru u kojem nisu trebale otići jer su građani pozivali na bojkot i linč, ali mi kao roditelji to ne želimo. Ono što mi želimo jest da se takav slučaj više nikada nikome ne dogodi. Taj čin je apsolutno za svaku osudu, rekla je pozivajući sve da im ovaj incident posluži kao pouka da pruže podršku ne samo djeci s Down sindromom već roditeljima sve djece koje imaju određene poteškoće.

- Javilo se dosta roditelja djece s različitim poteškoćama koji su kazali kako su bili izloženi vrlo sličnim situacijama, ali i oni roditelji koji zbog svog autističnog djeteta koje je malo glasnije nisu već godinama sjeli u kafić popiti kavu. To nam daje na razmišljanje kako sutra možemo biti bolji ljudi i toj djeci i tim roditeljima pružiti podršku gdje je još uvijek nemaju. Vidjela sam da se na nekim portalima imenuju ugostiteljski objekti, ali prvenstveno želim pozvati na razum jer još uvijek nema dokaza u kojem se kafiću incident dogodio. Ako to radimo, a to nije istina, onda je jednaka šteta počinjena i toj curici i tom restoranu kojeg se proziva, zaključila je.

 

19. travanj 2024 18:06