StoryEditorOCM
4 kantunaKAD NEĆEMO SVOJE...

Stižu šivaći strojevi - Bagat! Slovenac Matjaž Kuzmič registrirao nezaštićeno ime i znak čuvene zadarske tvornice, pokreće posao s uvozom iz Azije!

Piše Mišel Kalajžić
23. siječnja 2021. - 13:05

"Legenda se vraća! Predstavljamo novu generaciju šivaćih strojeva Bagat. Očekuje se već u siječnju 2021. Napredne funkcije za još više užitka u šivanju..."

Nije prvoaprilska šala (još je dugo do 1. travnja), a nije niti crni humor nad nekadašnjom zadarskom tvornicom šivaćih strojeva Bagat koja je upokojena stečajem završenim 2011. godine. Radi se o objavi tvrtke Bagat koja na internetskoj stranici bagat-sivanje.com na slovenskom i hrvatskom jeziku, uz opciju engleskogm najavljuje veliki povratak legendarnih "bagatica" na slovensko, hrvatsko, BiH i srpsko tržište, pozivajući se pri tom na trade mark i tradiciju zadarskog Bagata, nekadašnjeg "mercedesa" u svijetu šivaćih strojeva.

image
Ime i znak nekadašnjeg Bagata
Bagat Zadar

"Bagat – marka koja oduševljava i zadovoljava šivače od 1955. godine. Svi se još uvijek sjećamo modela iz obitelji Bagat kao što su Slavica, Višnja, Ruža i Jadranka. Već su ih koristile naše bake i majke, ali možda ste započeli prve korake u svijetu šivanja s njima. Legenda se vraća! Želja za održavanjem i oživljavanjem ove velike marke u svijetu šivaćih strojeva za kućanstvo, uz jaku volju i suradnju tehničara, mehaničara i stranih partnera, stvorili su nove modele šivaćih strojeva Bagat. Jeste li znali da je prvi prototip šivaće mašine u Bagatu izradio mehaničar Šime Pavić 1955. godine. Prototip je bio težak preko sedam kilograma i mogao je obavljati hod naprijed i nazad, cik-cak bod, poluautomatsko opšivanje rupica za dugmad, prošivanje dugmadi, izrađivati devet vrsta šara i šivati s dvije igle. Sada stižu još napredniji strojevi Bagat, s naprednim funkcijama za još više užitka u šivanju. LED osvijetljenje, automatski uvlakač niti, brzo mijenjanje stopala za šivanje, šivanje rupa za gumbe, udobna radna površina, metalno kućište, precizno šivanje čak i na zahtjevnijim materijalima, višeslojno šivanje... stoji u objavi novih modela Jantar i Safir, uz priložena, vrlo detaljna, uputstva za upotrebu na slovenskom i hrvatskom jeziku.

image
Bagat Zadar

Iako se novi šivaći strojevi Bagat najavljuju kao proizvodi dizajnirani tako da ih je lako popraviti i održavati što osigurava dugi vijek trajanja i upotrebu, pitanje je imaju li oni ikakve veze s pravim Bagatom i Zadrom? Radi li se o uvozu strojeva negdje s Dalekog istoka na koji je samo "zalijepljeno" slavno ime iz Zadra zbog kolektivne memorije ljudi širom regije koji još uvijek pamte strojeve Bagat, a time i bolje prodaje?

Poslali smo sva ta pitanja na e-mail adresu bagat-sivanje. Na njihovoj stranici zaštićen je naziv 2021 bagat-sivanje.com | zasnova spletne strani e-koda.com, a naveden je i BAGAT - trade mark Reg. Nr. 1511776 – 2020. Iz te nam se tvrtke javio Matjaž Kuzmič iz Slovenije koji nas je obavijestio kako je vlasnik trade marka Bagat - on osobno!

image
Bagat Zadar

- Zahvaljujem vam na zanimanju i s veseljem ću podijeliti s vama neke pojedinosti vezane uz šivaće mašine pod markom Bagat.
Sa šivanjem i markom Bagat bio sam upoznat već kao dijete, jer šivala je već moja mama. Bagat je bila prva šivaća mašina koju je dobila, kad je imala 8 godina, od svoje bake. Također, moja je majka (tekstilni inženijer) zatim do umirovljenja predavala šivanje i krojenje u Srednjoj tekstilnoj školi u Mariboru, Sloveniji.

Godine 2019. slučajno sam saznao, da marka Bagat nije zaštićena (registrirana) i sam sam je zaštitio (registrirao) na cijelom teritoriju bivše Jugoslavije. Bila bi mi šteta, da marka padne u neke strane ruke, tvrtku, koja bi je mogla po mom mišljenju uništiti. Odlučio sam oživjeti marku Bagat, u želji da kupcima ponovo ponudim pouzdane i kvalitetne šivaće mašine za kućanstvo.
U potrazi za dobavljačem i proizvođačem, kojega na žalost više ne mogu pronaći u Europi, bio sam prisiljen obratiti se proizvođačima i dobavljačima iz Azije. U suradnji s azijskim proizvođačem, našim mehaničarima i mojom majkom, dugogodišnjom profesionalnom krojačicom i profesoricom, dizajnirali smo i pustili u proizvodnju potpuno nove modele Jantar i Safir. Prije same proizvodnje testirali smo nekoliko različitih prototipova šivaćih mašina i odlučili se za najbolji među njima. Proizvodnja je pod kontrolom, jer želim, da kupci za svoj novac dobiju najbolje. Ako se pojavi mogućnost kvalitetne proizvodnje šivaćih strojeva u Europi, proizvodnja će odmah započeti u Europi, što je također moja želja.

image
Bagat-sivanje.com

Spreman sam na suradnju s ozbiljnim i odgovornim proizvođačima, mehaničarima i prodavačima širom bivše Jugoslavije.
Volio bih, da marka Bagat ponovno usrećuje i zadovoljava domaćice i krojačice diljem čitave bivše Jugoslavije. Otvoren sam za sve prijedloge i voljan sam saslušati ideje iskusnih mehaničara i prodavača - kazao nam je Kuzmič.

Otkrio je i cijene za šivaće strojeve Bagat. Bit će jednake na svim tržištima bivše Jugoslavije. Maloprodajna cijena za Bagat Jantar iznosi 239,00 EUR s PDV-om, za Bagat Safir 279,00 EUR s PDV-om, preračunato u valutu zemlje u kojoj će se prodavati, kazao je.

- Nadamo se, da će šivaće mašine Bagat opet pronaći svoje mjesto u kućanstvima na teritoriju bivše Jugoslavije i da se imenu Bagat povrati i dalje drži vrijednost, koju je zaslužio već davno. Jer bila bi velika šteta, da neko tako veliko ime, kao što je Bagat ode u zaborav ili da ga čak neko neodgovorno uništi - odgovorio je uz pozdrave iz Slovenije Matjaž Kuzmič.

image
Bagat Zadar

O nezaštićivanju branda Bagat razgovarali smo s Brankom Morićem, zadnjim stečajnim upraviteljom Bagata. Evo što nam je rekao:

- Ne znam kako se netko dokopao imena Bagat, prvi put čujem za to. Doduše, ja sam sličan problem imao s jednom drugom firmom koja je to pokušala sa Kinezima pa sam ja podnio prijavu vezano za to državnom inspektoratu i tada sam utvrdio nažalost da ime uopće nije bilo zaštićeno. Niti ime - niti znak Bagat. U svakom slučaju, u nastavljanju prodaje tih strojeva Bagat u stečaju nije sudjelovao. Bez obzira što je stečaj zaključen davno, ovo sada također me zanima. Ne znam koja je to firma, ali već mi je i ovo dovoljno što ste mi javili da i sam istražim o čemu se radi – zainteresirao se bivši stečajni upravitelj bivšeg Bagata.

image
Bagat Zadar

Epizoda s korištenjem imena Bagat koju je on prijavio završila je tako što ga je, kaže nam, netko iz inspektorata obavijestio neugodnom rečenicom "da što on traži kad brand Bagata uopće nije zaštićen".

- Ne znam što je učinjeno po tom pitanju, ali postojalo je tada još nekih firmi koje su bile registrirane u Hrvatskoj, u Zagrebu, Rijeci itd. pod imenom Bagat – kaže Morić.

Na naše pitanje zbog čega se ime Bagat nikad nije zaštitilo i čiji je to propust – sliježe ramenima.

- Sad vi mene pitate nešto što je bilo prije 20, pa i 30 godina. Netko tko je to davno trebao učiniti, nije to učinio – kaže Morić.
Krije li se razlog propusta u sudbini slavne tvrtke koja je među prvima u Hrvatskoj neslavno završila svoj put u "raljama privatizacije i pretvorbe" na dobro poznati način. Je li zbog bilo moguće da netko jednostavno besplatno uzme ime Bagat i pokrene prodaju strojeva pod tim imenom? - pitamo Morića.

- Ja tu ne mogu ništa učiniti, ali i mene sad zanima kako je netko besplatno preuzeo to ime. Kad sam ja prijavio slučaj prodaje kineskih strojeva pod imenom Bagat, čini mi se da je to bilo obustavljeno, ali nisam siguran. To je bilo prije 20 godina. Stečaj Bagata zaključen je 2011. godine i nakon toga pravna osoba Bagat prestala je postojati. Ukoliko je ime ostalo nezaštićeno, moguće je da ga je netko uzeo i nastavio koristiti, čak i bez da je pri tome počinio neki prekršaj, ali u sve to, ponavljam, nisam sasvim siguran – zaključuje Morić.

Netko će možda čeznutljivo reći da je dobro da se ime Bagat spominje, makar i na uvezenim šivaćim strojevima iz Azije. Kad već nas nije briga, Slovenac Matjaž Kuzmič bio je dovoljno promućuran i jednostavno uvidio da znak i ime Bagat nisu zaštićeni pa ih je registrirao i zaštitio, tako da su sad njegovi i ima pravo prodavati strojeve pod imenom koji je važan dio povijesti Zadra.

A Zadar? Danas od Bagata u njemu više nije ostalo niti - ime.

Slavno ime

Naziv Bagat zadarska je tvornica dobila prema imenu partizana i narodnog heroja Vlade Bagata koji je 1944. godine, u povratku na Dugi otok poginuo na Olibu u okršaju s njemačkim okupatorima. Bagat je proslavila zadarska tvornica širom svijeta prodajući i servisirajući svoje strojeve, a u najboljim danima zapošljavala je i više od 4.500 radnika. Kasnije je od nje nastao i čuveni SAS i niz drugih tvrtki koje su izgradile suvremeni Zadar.

17. travanj 2024 10:49