StoryEditorOCM
4 kantuna"OBRANA PLAŽE"

Slovački mediji prigovaraju, a Dugootočani uzvraćaju: „Uvala Sakarun je čista, plastike nema, a posidonija – nije smeće i nećemo je uklanjati!”

Piše P.O.
18. kolovoza 2022. - 21:16

„Jedna od najljepših plaža na svijetu, kako je nazivaju domaći, pretvorila se u mjesto puno plastike”. Pod tim naslovom slovačke novine „Plus7dni” objavio je reportažu s poznate dugootočke plaže Sakarun.

-Posjetitelje plaši i bezbrojna količina smeća, posebice plastike. Prvi dojam pri dolasku na, kako kažu, jednu od najljepših plaža na svijetu, kvare i hrpe naplavljene morske trave. Nižu se gotovo cijelim rubom. Dakle, ako želite ući u vodu, morate hodati preko oštrog kamenja, zatim preko suhe morske trave, opet preko šiljatog i skliskog kamenja, a tek nakon nekoliko metara pojavi se na dodir ugodan, pahuljasti, bijeli pijesak, primjećuje slovački medij.

Slaže se s tim i jedan od lokalnih turističko-ugostiteljskih poduzetnika nezadovoljnih razinom čišćenja poznate plaže smatrajući da takav odnos prema „biseru Jadrana” ne služi na čast ni Hrvatskoj ni lokalnom turizmu, a sve zbog toga što se „oko uređivanja Sakaruna neprekidno prepucavaju Općina Sali i institucije zadužene za zaštitu prirode”.

Saljski načelnik Zoran Morović zatečen je pisanjem slovačkih novinara.

-Koliko znam, nije bilo nikakvog olujnog juga koje na Sakarunu zna napraviti nered, pa me takvo pisanje zaista čudi. Sakarun je čist! I ne samo to, čistiji je nego ikad. Uostalom, da se Sakarun pretvorio u nekakav deponij plastike o tome bi brujale društvene mreže. Ali, nije tako i u to se mogu uvjeriti svi naši gosti koji mogu vidjeti jedino „morsku travu” na obalnom kamenju. To je sve, jer od prošle godine brigu o čistoći Sakaruna vodi jedna zaposlenica našeg komunalnog poduzeća i od tada nikakvih ozbiljnijih pritužbi nismo imali, kaže Morović.

-Sakarun je čist, ali poneki naši gosti, pa i Slovaci, posidoniju smatraju smećem. Zovu je i „morskom travom”, pa misle da bismo je trebali uklanjati jer ne znaju da ta biljka sprječava eroziju sakaruna. Jedan dio smo čak i očistili od posidonije, ali je više nećemo micati, jer se ljudi moraju naviknuti i to i rade jer iz godine u godinu imamo sve manje pritužbi na „morsku travu” ili „lažinu”. A što se plastike tiče, ovo su današnje fotografije: unatoč tome što cijeli Dugi otok i Sali imaju jako puno gostiju, pa ih je dosta i na Sakarunu - tamo je sve u redu, kaže direktorica Turističke zajednice Ivana Čarić skrećući pažnju da se u svim promotivnim materijalima govori o Uvali, a ne o plaži Sakarun.

A Uvalu Sakarun Dugootočani su odlučili čuvati od svega, osim od posidonije.

 

 

22. travanj 2024 21:02