StoryEditorOCM
4 kantunaKAKO JE PROPALA INICIJATIVA ŽUPANIJSKIH "ESIHOVACA" ZA TEMATSKU SJEDNICI O POPLAVI

Skupili 11 umjesto 14 potpisa jer - ne znaju jesu li vlast ili oporba?!

14. veljače 2018. - 20:47
zupanijska_skupstina14-200617

Četiri županijska vijećnika stranke Neovisni za Hrvatsku pokušali su skupiti 14 potrebnih potpisa kako bi održali tematsku sjednicu Skupštine posvećenu načinu na koji su isplaćivane odštete nastale u poplavi 13. rujna prošle godine. Ali, Daliboru Barešiću, Dariju Perkoviću, Stipi Bjelišu i Mladenu Meštroviću pridružilo se svega još sedam vijećnika, što su "esihovci" doživjeli kao bojkot, pa im je inicijativa propala, jer nisu potpisali vijećnici HDZ-a, SDP-a, HSU-a, Akcije Mladih te Rudolf Dvorski iz MODES-a.

-Razumljivo je da je klub naših partnera iz HDZ-a odbio našu inicijativu, inače ne bi ni skupljali potpise, to se odmah odnosi i na njihove satelite HSU. Neke oporbene stranke su nam uvjetovale potpis u zamjenu za naše potpise njima za smjenu predsjednika Županijske skupštine Željka Lončara, što smo odbili jer ovo nije tema za političku trgovinu, kažu pokretači inicijative čudeći se što se i nakon više od pet mjeseci od elementarne nepogode kroz medije povlače različite informacije vezane za isplate šteta.

Vijećnici Brune Esih su željeli odgovore na pitanja koliko je koja JLS dobila za štete, kome su i u kojem iznosu odobrena i za što su utrošena sredstva, koji su popravci napravljeni na infrastrukturi, komunalnim i javnim objektima, te koliko su dobile županijske zdravstvene ustanove, kako su im sredstva doznačena i za što su utrošena. Posebno ih je zanimalo koliko je sredstava za štete isplaćeno Županijskoj upravi za ceste i koji su popravci napravljeni na cestovnoj infrastrukturi i kolike su ukupne štete, ali i način rada Povjerenstva za procjenu šteta čiji je predsjednik još krajem rujna dao ostavku.

-Pa oni u svom dopisu o HDZ-u govore kao o "našem partneru"!? Nas zanima jesu li oni vlast ili oporba. Ako su vlast, neka se o tematskoj sjednici dogovore s HDZ-om, a ako su oporba, onda neka potpišu naš zahtjev za smjenu predsjednika Županijske skupštine Željka Lončara. Sve proizlazi iz toga što oni ne znaju jesu li vlast ili oporba, ali mi nećemo biti sredstvo u njihovom ucjenjivanju HDZ-a. Nejasna mi je i politika te stranke, jer Hasanbegović može biti hrvatski nacionalist samo ako ima krizu identiteta. Nisu oni društvo za nas, kaže Marko Pupić Bakrač obrazlažući zbog čega Akcija mladih nije htjela potpisati zahtjev "esihovaca" za sazivanje tematske sjednice Skupštine Zadarske županije.

 

Tko je mogao dobiti odštetu?

Župan Božidar Longin je 22.rujna 2017. donio Odluku o proglašenju elementarne nepogode uzrokovane poplavama za područje Gradova Zadar i Nin, te Općina Preko, Sv.Filip i Jakov, Poličnik, Kukljica, Ražanac, Pakoštane, Bibinje, Sukošan, Zemunik Donji, Pašman, Starigrad, Sali i Vrsi, Privlaka i Kali. Na popisu općina koje su dobile odštetu je i Novigrad, ali tamo štete u poljoprivredi uopće nisu nastale zbog poplave.

23. travanj 2024 21:05